Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 12)

Surfen op het net, e-mail verzenden en ontvangen, bestanden en muziek uitwisselen, het kan allemaal, maar... je kunt ook met anderen converseren. Dat gaat met behulp van een zogenaamd chat programma. MSN Messenger is er een van, daarmee kun je contact onderhouden met familie, vrienden en bekenden en... nog veel meer.

Wat is chatten? - Vrij vertaald: babbelen, kletsen of gewoon een praatje maken.

Chatten gebeurt meestal met getypte berichtjes. Maar het kan ook anders, met een microfoon erbij kun je de toetsen vergeten en gewoon praten, door de luidsprekers hoor je de tegenpartij. Met de Windows XP versie van Messenger kun je nog een stapje verder en een webcam gebruiken.

Windows Messenger wordt automatisch bij het installeren van Windows geïnstalleerd, maar dat is een al wat oudere versie met beperkte mogelijkheden. Het is dan ook aan te raden om maar gelijk de nieuwe MSN Messenger te installeren. Je kunt het setup bestand hier downloaden. Let op en maak de juiste keuze, want er zijn verschillende uitvoeringen voor de diverse Windows versies!

NB. Soms wordt na het installeren in plaats van MSN Messenger, Windows Messenger opgestart. Je kunt die vooraf even verwijderen, maar als je deze actie liever overslaat is dat ook goed, in dat geval is het even opletten en het juiste pictogram kiezen.

Wil je de oude versie verwijderen? Ga dan als volgt te werk:

bulletKlik achtereenvolgens: Start, Configuratiescherm, Software.
bulletKlik Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen.
bulletVerwijder het vinkje voor Windows Messenger en klik Volgende.
bulletKlik Voltooien en sluit de vensters.

Om verbinding met de Messenger service te maken moet je naast het programma ook een Net-paspoort hebben. Je kan zo'n paspoort gratis registreren. Dat kan met een MSN/Hotmail account, maar ook met je bestaande e-mail adres (waarvan de laatste een betere optie is, je hoeft dan niet te zoeken naar een beschikbare naam voor een nieuw e-mail adres).

Als het registratie formulier is ingevuld en verzonden wordt een verificatie e-mail aan je gestuurd, die moet je beantwoorden om je paspoort te activeren!

Contact maken met de service

De eerste keer moet je de gegevens invullen voor je account, dit hoeft maar eenmalig, want daarbij kan je aangeven dat voortaan het programma automatisch contact moet maken met de service (volg de instructies van de wizard). Als dat klaar is kan de pret beginnen of... nee, laten we liever eerst wat voorkeuren instellen.

Instellingen aanpassen

In chat programma's wordt vaak een bijnaam gebruikt waaraan je contacten je kunnen herkennen, maar als je voor de eerste keer contact maakt wordt in plaats daarvan het e-mail adres getoond. Dat kan je zelf veranderen. Klik Extra, Opties... selecteer de tab Persoonlijke gegevens. Type in plaats van het e-mail adres een naam naar keuze. (Als dit niet lukt dan is je paspoort niet geverifieerd!)

Messenger start automatisch op als Windows wordt gestart, wil je dat niet, dan klik je Extra, Opties... Voorkeuren. Verwijder het vinkje voor "Dit programma uitvoeren als Windows wordt gestart". Vind je het hinderlijk dat messenger meldingen geeft als er activiteit is? Ook dat kan je onder de tab Voorkeuren aanpassen naar keuze.

Contacten toevoegen

Om te kunnen chatten moet je natuurlijk wel eerst contacten hebben. Onderaan het Messenger venster vind je de optie Ik wil... Een contactpersoon toevoegen.

Dat kan op twee manieren. Als je het e-mail adres van een contact weet dan kies je de eerste optie: Via een e-mail adres of aanmeldingsnaam. Type het volledige e-mail adres en klik op Voltooien. Weet je geen naam of e-mail adres dan kan je de tweede optie gebruiken, Zoeken naar een contactpersoon. Dat zoeken gebeurt in de Hotmail Member Directory (dus alleen Hotmail adressen) of in het Windows adresboek.

Als het contact online komt (verbinding maakt met messenger) wordt de naam aan je contactenlijst toegevoegd.

Communiceren kan op verschillende manieren, maar begint altijd met contact maken met de persoon waarmee je wil gaan chatten. Dat gebeurt met een dubbelklik op de naam in kwestie, maar alleen als die persoon ook online is.

Getypte berichten

Kletsen met je toetsenbord is de meest gebruikte manier en... natuurlijk lekker rustig. Dubbelklik op de gewenste naam. Er verschijnt een chatvenster. In het onderste van de twee kun je een bericht typen en met een enter wordt dat verzonden. Je ziet het in het bovenste venster weer terug, evenals het antwoord van je contact. Stuur net zoveel boodschappen als je wilt, de conversatie wordt pas beëindigd als een van de twee de verbinding verbreekt.

Je kunt met meerdere contacten tegelijk chatten, dat kan met aparte chatvensters, maar ook met z'n allen in hetzelfde venster. Om dat te realiseren kies je, tijdens een op dat moment al actief gesprek, de optie "Iemand voor dit gesprek uitnodigen" (die optie staat aan de rechtse kant van je chatvenster). Er zal een venster verschijnen met alle 'online' contacten. Maak je keuze en klik OK om die persoon aan het gesprek toe te voegen.

Emoticons

Een nadeeltje van chatten is dat je contact alleen de berichten kan lezen en dus geen zicht heeft op jouw gelaatsuitdrukking. Door het ontbreken daarvan kan het voor komen dat een bericht anders wordt opgevat dan het is bedoeld. Emoticons kunnen voorkomen dat zulks gebeurt. Voeg af en toe zo'n pictogram toe aan je bericht om je stemming weer te geven! Je vindt de optie onderaan het chatvenster. Klik op een Emoticon naar keuze om die in te voegen in je bericht.

Een microfoon gebruiken

Aan de rechtse kant van het chatvenster vind je de optie Praten, Klik daar op om een gesprek te starten. Als je daar de eerste keer gebruik van maakt verschijnt de Wizard Beeld en geluid afstemmen. Volg de instructies en als die succesvol zijn afgerond kan het gesprek beginnen.

De Webcam

Hiervoor geldt zo'n beetje hetzelfde, Klik op Camera starten en volg de instructies van de Wizard om het proces te voltooien, waarna de conversatie kan beginnen met beeld en geluid.

Ik moet eerlijkheidshalve wel vermelden dat de kwaliteit van beeld en geluid soms te wensen over laat. In het bijzonder het gebruik van de webcam, want die toont vaak vage en schokkende beelden. Voor het beste resultaat moet je daarvoor een goede kwaliteit camera, een snelle Internet verbinding en een krachtig systeem hebben.

Berichten van en naar een mobiele telefoon

Een bericht ontvangen met je mobiele telefoon kan alleen als je de opties daarvoor hebt ingevuld en onder voorbehoud dat jouw provider voor komt in de lijst van mobile telefoon aanbieders. Je contacten kunnen dan desgewenst een berichtje naar jouw mobiele telefoon sturen.

Berichten naar de mobiele telefoon van je contacten verzenden is alleen mogelijk als die zich voor de service hebben aangemeld.

Bestanden versturen

Dat kan door een bestand in het type venster te slepen of met de optie "Een bestand of foto verzenden" die je aan de rechtse kant van het chatvenster vindt. Er verschijnt een venster waarmee je het gewenste bestand kan zoeken, selecteer het bestand en klik op Openen om het te verzenden.

Toepassingen delen, Whiteboard en Hulp op afstand

Hiermee kun je samen met je chatgenoot hetzelfde programma gebruiken, bijvoorbeeld om samen naar een Internet pagina te kijken, maar... ook andere toepassingen kunnen worden gedeeld. Whiteboard is een klein tekenprogramma dat je samen, tegelijkertijd, kan gebruiken.

Door Hulp op afstand te klikken biedt je de mogelijkheid om een contact de besturing van je systeem te laten overnemen, dat is wel handig als je met een probleem zit dat de ander makkelijk voor je op kan lossen maar...

Wees voorzichtig met deze optie! Je moet dat contact kunnen vertrouwen en zelfs dan blijven er risico's, want ook een malafide figuur zou wel eens van die "open verbinding" gebruik kunnen maken...

NB. Het gebruik van firewalls kan het verzenden van bestanden, toepassingen delen en dergelijke blokkeren!

Netiquette - Etiquette van het Internet

Zoals al eerder gezegd is chatten eigenlijk een beperkte vorm van communicatie, men ziet alleen de tekst en heeft daarnaast geen flauw idee of het geschrevene serieus of als grap moet worden opgevat, eenvoudig omdat non-verbale communicatie ontbreekt. Het is dan ook aan te bevelen om een paar spelregels in acht te nemen:

bulletVergeet nooit dat degene aan de andere kant ook een mens is, schrijf dus geen dingen die je tijdens een ontmoeting ook niet zou uitspreken.
 
bulletType geen scheldwoorden of schuttingtaal en kies bij voorkeur voor iedereen te begrijpen woorden.
 
bulletGebruik Emoticons! Een pittige opmerking vergezeld van een knipoogje geeft aan dat je opmerking niet al te serieus moet worden opgevat.
 
bulletALLE TEKST IN HOOFDLETTERS betekent stemverheffing of schreeuwen en is irritant om te lezen.
 
bulletWees voorzichtig met wat je over anderen zegt, als dat iets vervelends is dan kan dat zich later wel eens tegen je keren.
 
bulletEr worden veel afkortingen bij het chatten gebruikt LOL, CU, L8TER, BRB, IMHO en meer, maar... begrijpen anderen die ook? Gebruik ze dus spaarzaam.
 
bulletWees geduldig met nieuwkomers, ook als het soms even duurt voor je antwoord krijgt of als men fouten maakt, iedereen moest het ooit leren

Met MSN Messenger kan je met meerdere personen tegelijk chatten in dezelfde sessie, het is echter aan te raden dit uitsluitend met voor alle deelnemers goede bekenden te doen, dit om misverstanden, scheldpartijen en tirades te voorkomen. Een op zich zo'n aardige bezigheid als chatten zou om die reden anders weleens een bron van ergernis kunnen worden en daar is het dus niet voor bedoeld...

Wat is peer-to-peer?

In aflevering 9 heb ik het al zijdelings genoemd en je zal je dan ook afvragen waarom ik het daar nog niet over gehad heb. Dat komt omdat het eigenlijk niets met Windows XP te maken heeft.

Het Engelse woord peer heeft niets te maken met de fruitsoort die wij kennen, maar laat, als je het opzoekt in een woordenboek, een aantal Nederlandse vertalingen zien. Woorden als staren, turen en wezenloos kijken maar, gelijke komt het dichtst bij wat er mee bedoeld wordt. Peer-to-peer is een soort communicatie waarbij computers onder gelijke omstandigheden met elkaar verbonden kunnen zijn, een soort netwerk dus. Met deze techniek kunnen gebruikers, waar ook ter wereld, gegevens uitwisselen en bestanden delen.

Programma’s als Kazaa, WinMX, Grokster, maar bijvoorbeeld ook MSN Messenger maken gebruik van deze techniek, echter met een duidelijk verschil. Met de eerste soort maak je contact met een groot netwerk en bepaal je niet zelf welke gebruiker(s) zich in dat netwerk bevinden!

Met MSN (of Windows) Messenger en programma’s als ICQ, Yahoo- en AOL Instant Messenger en dergelijke maak je een een-op-een verbinding met een contact dat jij zelf hebt gekozen, hetgeen natuurlijk meer privacy biedt. Deze laatste groep valt dan ook eigenlijk niet onder peer-to-peer, maar onder chat programma’s, maar heeft dus wel een soortgelijke bestandsdeling optie aan boord.

Deze op zich aardige manier van bestanden delen kent echter een aantal bezwaren, want met het opstarten van een dergelijk programma zet men ook de deur wagenwijd open en het gevaar van Trojaanse paarden en virussen ligt op de loer! Nog afgezien daarvan installeerd men samen met het programma vaak ook nog ad- en spyware! (extra bestanden die ongemerkt worden geïnstalleerd en in staat zijn om persoonlijke gegevens en surf gedrag aan derden te verzenden).

Zoals gezegd, voor dit gebeuren heb je aparte programma's nodig (inclusief bagage), aan jou de keuze of je dergelijke programma's gaat gebruiken