Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Peer-to-peer, wat is dat nou?

Het Engelse woord peer heeft niets te maken met de fruitsoort die wij kennen, maar laat, als je het opzoekt in een woordenboek, een aantal Nederlandse vertalingen zien. Woorden als staren, turen en wezenloos kijken maar, gelijke komt echter het dichtst bij wat bedoeld wordt. Peer-to-peer is een soort communicatie waarbij computers onder gelijke omstandigheden met elkaar verbonden kunnen zijn, een soort netwerk dus. Met deze techniek kunnen gebruikers, waar ook ter wereld, gegevens uitwisselen en bestanden delen.

Programma’s als Kazaa, WinMX, Grokster, maar bijvoorbeeld ook het chatprogramma MSN Messenger maken gebruik van de techniek, echter met een duidelijk verschil. Met de eerste soort maak je contact met een groot netwerk en bepaal je niet zelf welke gebruiker(s) zich in dat netwerk bevinden!

Met MSN (of Windows) Messenger en programma’s als ICQ, Yahoo- en AOL Instant Messenger en dergelijke maak je een een-op-een verbinding met een contact dat jij zelf hebt gekozen, hetgeen natuurlijk meer privacy biedt. Deze laatste groep valt dan ook eigenlijk niet onder peer-to-peer, maar onder chat programma’s, maar heeft dus wel een soortgelijke bestandsdeling optie aan boord.

Muziekorganisaties maken zich erg druk over het systeem, terwijl dat op zich eigenlijk niet schadelijk is. Met peer-to-peer programma’s is men namelijk in staat om muziek, films, software en wat al niet meer ‘gratis’ te downloaden. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van de diverse belanghebbenden die, door dergelijke activiteiten, behoorlijk benadeeld worden en de legale verkoop zien dalen, hetgeen miljoenen kost.

Deze vorm van verzamelen is illegaal en druist in tegen elke vorm van copyright, maar men kan natuurlijk geen techniek verbieden, die op zich niet strafbaar is, alleen maar omdat gebruikers zich misdragen.

De op zich aardige manier van bestanden delen kent echter nog meer bezwaren, met name voor de gebruikers. Want, met het opstarten van een dergelijk programma zet men ook de deur wagenwijd open en het gevaar van Trojaanse paarden en virussen ligt op de loer!

Nog afgezien daarvan is gedownloade muziek vaak van bedenkelijke kwaliteit, deels omdat veel gebruikers er niet goed mee omgaan, deels door praktijken van voornoemde muziekorganisaties, die trachten de peer-to-peer programma’s te boycotten door beschadigde (muziek) bestanden aan te bieden.

Lange wachtrijen is ook zo’n nadeel, soms heb je wel honderd of meer wachtenden voor je en… gebruikers zijn vaak heel zelfzuchtig. Wel downloaden, niets aanbieden, want dan gaat het lekker snel. Als iedereen dat zou doen was het natuurlijk gauw afgelopen met de peer-to-peer techniek dus… misschien hoeven muziekorganisaties zich niet eens zo druk te maken en zorgen (onsportieve) gebruikers er zelf wel voor dat bestandsdeling vanzelf ophoudt te bestaan

Vandaag de dag zie je steeds meer legale muziekdiensten verschijnen en dat is op zich een betere optie, daar de (betaalde) bestanden kwalitatief wél goed zijn. Het nadeel daarvan is wel dat de daaraan verbonden kosten vaak alleen per creditcard kunnen worden voldaan en dat is weer niet zo aan te bevelen. Maar naar verluidt is men druk zoekende naar een vertrouwd en algemeen online betaalsysteem.

Valt nog te vermelden dat met het installeren van Kazaa en dergelijke ook een scala aan ad- en spyware wordt geďnstalleerd, wil je dat niet? Dan heb je ook geen Kazaa, want het is alles of niets...