Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Virus, Trojan, Worm, Hoax, Kettingbrief of Spam...

Hoe goed van vertrouwen, gemakzuchtig, hebberig en gemakkelijk te misleiden zijn wij mensen eigenlijk, want ondanks de vele waarschuwingen worden systemen maar al te gemakkelijk besmet en moet haast wel een van de voorgaande redenen de oorzaak zijn. Weleenswaar met uitzondering van degenen die per ongeluk op de verkeerde optie hebben geklikt.

Dat was pittig hè maar trek het je niet persoonlijk aan, want ik zal waarschijnlijk de laatste zijn om jou in die termen aan te spreken, maar ze geven wel in grote trekken aan wat de redenen voor geïnfecteerde systemen kunnen zijn

Voor diegenen die het niet weten, maar ook voor hen die het nog eens willen lezen, zal ik proberen de mogelijke vormen van aanvallen op een systeem en de gevolgen er van duidelijk te maken.

Virus - Een programma dat ervoor zorgt dat, als het wordt opgestart, een systeem besmet raakt. De gevolgen hoeven niet altijd desastreus te zijn, maar in veel gevallen is dat wél het geval. Vaak heeft dit tot gevolg dat een systeem opnieuw geïnstalleerd moet worden en soms is zelfs dat geen oplossing meer... Virussen kun je per e-mail, via chat programma’s en uitwisseldiensten ontvangen of zelf downloaden van een website! Ze kunnen ook verborgen zitten in (spel)programma’s.

Trojan - De vertelling over het Trojaanse paard zal aan velen bekend zijn en een trojan (ook wel backdoor genoemd) werkt zo ongeveer op dezelfde manier. Men denkt iets leuks te krijgen maar... later blijkt er ook nog een verborgen extraatje te zijn. Eenmaal geïnstalleerd zorgt een trojan ervoor dat onbetrouwbare figuren op een makkelijke manier toegang kunnen krijgen tot jouw computer en daarmee dan dezelfde dingen kunnen doen als jij en... vaak meer dan dat. Helaas zullen dat, vrijwel zeker, geen aangename dingen zijn.

Vaak blijft het bij spelen met berichtjes op je scherm en het openen en sluiten van de lade van je cd-speler maar... een systeeminstallatie verwoesten behoort ook tot de mogelijkheden!

Worm - Een worm is een e-mail bericht dat vaak vergezeld gaat van een aanhangsel. De worm heeft een ingebouwd script om zichzelf te verspreiden via het adresboek van een computer. De worm gebruikt daarvoor jouw e-mail adres maar... vaak ook een willekeurig adres, waardoor het kan voorkomen dat het lijkt alsof iemand je contacten de worm bezorgt terwijl het in feite net zo goed een ander kan zijn. Een e-mail adres in het adresboek van een besmette computer lijkt dan de afzender te zijn, terwijl de persoon in kwestie er niets mee van doen heeft.

Wormen zijn een lastig verschijnsel en kunnen een virus of trojan als aanhangsel hebben, dus behalve dat zij zichzelf doorsturen kunnen ze ook nog allerlei andere nare effecten hebben.

Hoax - Een berichtje met als boodschap dat er een gevaarlijk virus in omloop zou zijn. Op zich is zo’n nepbericht, want dat is het, niet echt gevaarlijk, maar het kan vaak vervelende gevolgen hebben, zoals het verwijderen van een bestand, dat achteraf gezien geen virus, maar wel nodig, blijkt te zijn voor een goed werkend systeem.

Sulfnbk.exe is zo’n bestand dat als virus wordt aangeduid maar dat in werkelijkheid nodig is om beschadigde lange bestandnamen te herstellen.

In reactie op het uitbreken van het W32.bugbear@mm virus werd het bericht verspreid dat het bestand jdbgmgr.exe een virus zou zijn, maar in feite is dat een standaard Windows (Java debug) bestand met een beertje als pictogram.

Daarnaast veroorzaken dit soort hoaxes, net zoals kettingbrieven met verzonnen en vaak misselijkmakende inhoud een ware stortvloed aan berichten, waardoor het Internet verkeer ernstig wordt gehinderd.

Daar komt nog bij de, zeker niet onbelangrijkste, factor Spam! Heel vaak worden dit soort berichten klakkeloos doorgestuurd, inclusief de e-mail adressen van eerdere ontvangers, een dankbaar verzamelobject voor bedenkelijke bedrijven, die door dit soort verzamelingen weer een aantal slachtoffers aan de lange e-mail lijsten kunnen toevoegen om ze vervolgens te belagen met ongewenste reclame.

Spam – Ongewenste reclame in een stroom van berichten aan jouw e-mail adres, evenals een hoax niet echt gevaarlijk maar wel bijzonder hinderlijk en, een van die berichten zou natuurlijk best eens een worm of trojan kunnen zijn!

Je zou er knots van worden, al die problemen, maar gelukkig kunnen we wel wat doen om ons systeem te beschermen. Je kunt programma’s en apparaten installeren, maar... minstens even belangrijk is jouw aandeel in het geheel. Wees minder goedgelovig en ga ervan uit dat je nooit iets voor niets krijgt, later zal je de rekening hoe dan ook moeten betalen! Dat kan in harde valuta of middels een addertje onder het gras, want vaak hebben juist gratis hulpprogramma’s een trojan of andere rommel aan boord. Dus... opgepast als er gratis bij staat!

Wat kun je doen om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten:

bulletInstalleer een goed antivirus programma en een betrouwbare firewall. Die twee programma’s bieden bescherming tegen virussen, trojans en wormen. Sommige bedrijven bieden al pakketten aan met alles in een en vaak is daar ook al een spamkiller aan toegevoegd.
 
bulletWaardeer je antivirus programma wekelijks op, download en installeer de nieuwste databestanden, voor zover jouw programma daar al niet zelf in voorziet!
 
bulletEen router is ook een prima beveiliging tegen ongewenste bezoekers, zeker als je een thuisnetwerkje gebruikt, de ingebouwde firewall zorgt voor een waterdichte bescherming.

In beide gevallen kan jouw gezonde verstand de zwakke schakel zijn, want als je per ongeluk toch een trojan installeert dan kan zo’n hacker alsnog je systeem bewerken! Maar als het goed is zal je antivirus programma je daarvoor waarschuwen.

bullet

Pas op met uitwisseldiensten als WinMX en Kazaa en dergelijke. Op zich zijn het geen schadelijke programma’s, maar de bestanden die je download kunnen dat wel zijn, scan ze dus voor je ze gaat gebruiken, want soms krijg je heel iets anders dan de naam doet vermoeden.
 

bulletKrijg je e-mail, ongeacht van wie, open dan geen aanhangsels zonder die eerst te hebben gescand met je virusscanner (de betere virusscanners zullen dit al automatisch doen!). Sla aanhangsels eerst op, scan ze en open ze pas als je er helemaal zeker van bent dat ze schoon zijn. Laat je niet misleiden door het feit dat een e-mail van familie, vrienden of andere bekenden afkomstig is want, zoals ik al eerder vermeldde, een worm kan willekeurige afzenders gebruiken, dus het bericht kan net zo goed van iemand anders afkomstig zijn!
 
bullet

Werk niet mee aan het verspreiden van hoaxes en kettingbrieven, bekijk eerst even de lijsten, die op vrijwel elke antivirus website te vinden zijn. Als je een bericht toch door wil sturen, kopieer dan de tekst uit het originele- en plak het in een nieuw bericht. Gebruik de optie BCC (Blind Carbon Copy) van je e-mail programma om het te adresseren, zo voorkom je dat de e-mail adressen van alle anderen aan wie het bericht verzonden wordt en die van hen aan wie het bericht al eerder verzonden was, zichtbaar meegestuurd worden.

NB. Hoaxes zijn vrij gemakkelijk te herkennen, vaak worden kreten gebruikt als: “een nieuw virus, nog niemand weet hiervan” en “stuur dit door naar al je vrienden en bekenden!!!”. Kenmerkend zijn ook de vele !!!!!!!! uitroeptekens en HOOFDLETTERS die worden gebruikt, zulks om extra aandacht te vragen.

bullet

Installeer geen programma’s die je zomaar aangeboden krijgt en als je dat toch doet kan een systeemscan met je antivirus programma zeker geen kwaad. En als je toch bezig bent, controleer dan gelijk even, met bijvoorbeeld het programma AdAware, of er Ad- of Spyware werd mee geïnstalleerd!

 

Klik hier om de printversie van dit artikel te downloaden.