Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows Live Movie Maker 2011

Om foto's en filmpjes te bewerken en/of bewaren kun je natuurlijk programma's aanschaffen als Magix Video Deluxe MX of Foto op CD/DVD, dat is een goede keuze, want die programma's zijn speciaal voor dat doel ontworpen en kunnen dan ook ongeveer alles wat je wilt of kunt bedenken.

Maar er is ook een leuk alternatief voor dit doel, Windows Live Movie Maker, een gratis stukje gereedschap, dat weliswaar niet alle voornoemde kwaliteiten heeft, maar wel goed te gebruiken is.

Movie Maker kan meer dan alleen foto's en filmpjes bewerken! In filmpjesland gaan veel filmformaten om, MPEG, 3GP, AVI, MOV, MP4, MPG en nog veel meer en dat geldt ook voor afbeeldingen en muziek. Formaten die je niet altijd kunt afspelen of verwerken, je zou dus een omzetter (converter) nodig hebben om ze wel te kunnen gebruiken.

Movie Maker kan veel van die formaten importeren en omzetten naar het WMV formaat (Windows Media Video bestanden)  Dat kan op elke Windows PC worden afgespeeld en met de meeste brandprogramma's zonder problemen worden verwerkt.

Importeren van het materiaal

Start Movie Maker, in het rechte venster zie je de optie 'Klik hier om video's en foto's toe te voegen', klik er op en blader naar je films en/of foto's, selecteer er een of meer en klik Openen.

Iets vergeten? Met een rechtse muisklik in het venster en in de werkbalk Start vindt je de optie Video of foto toevoegen.

Met het schuifje rechts onderin kun je de pictogrammen vergroten en verkleinen en zo het overzicht wat aanpassen.

Let op! Het toevoegen van filmpjes kan enige tijd duren, zulks afhankelijk van het type film dat wordt gebruikt!

Indelen, knippen en splitsen

Je kunt de filmpjes en foto's naar een plaats slepen waar jij ze hebben wilt en die later bewerken door overgangen en muziek toe te voegen.

Tip: wacht met overgangen en muziek tot je tevreden bent met de indeling, dat spaart een hoop extra werk als je nog iets zou willen veranderen!

Als je een stukje film kwijt wilt, dan komt het gereedschap Knippen van pas. Selecteer het filmpje en klik op Bewerken, klik op Tool voor knippen. Links in de werkbalk kun je een Startpunt en Eindpunt instellen. Dat gaat gemakkelijk met de schuifbalk onder het afspeelvenster, daarmee kun je grofweg het te knippen gedeelte aangeven.

Klik in de werkbalk in het venstertje bij Startpunt, gebruik de pijltjestoetsen om beeld voor beeld te bepalen wat gewist moet worden, doe het zelfde om het Eindpunt in te stellen. Klik als laatste op Knipbewerking opslaan om knippen te voltooien.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je een afbeelding of wat tekst in een filmpje wilt hebben, dat kan ook, selecteer het filmpje en gebruik het gereedschap Splitsen. Sleep de gewenste afbeelding naar het gesplitste gedeelte. Wil je liever een stukje tekst, ga dan naar het menu Start en kies uit Titel, Bijschrift of Aftiteling, maar je kunt ook met je favoriete tekenprogramma een afbeelding met tekst maken en die invoegen.

Tip: als er iets niet naar je zin is dan kun je met CTRL-Z een aantal bewerkingen weer ongedaan maken, maar gebruik ook regelmatig de mogelijkheid om je werk als project op te slaan, dat kan, als het eens heel erg mis gaat, goed van pas komen

Animaties (Overgangen) Pannen en zoomen

Om het geheel nog wat te verfraaien kun je overgangen invoegen, klik op Animaties en plaats de markeerlijn op de gewenste foto of het filmfragment. In de werkbalk vindt je een aantal animaties en als je het schuifbalkje gebruikt vindt je er nog veel meer. Hou de muisaanwijzer boven een animatie om direct het effect te kunnen zien.

Je kunt voor elk fragment een andere animatie kiezen of de zelfde voor alle fragmenten gebruiken, klik in het laatste geval op Overal toepassen, kies voor de afbeeldingen een weergaveduur en voor filmpjes een afspeelsnelheid. In de meeste gevallen zal dat 1x zijn, maar met andere instellingen zijn vaak ook leuke effecten te bereiken.

Met pannen en zoomen kun je indien nodig een fragment verplaatsen. Dat is makkelijk als je bijvoorbeeld een storende rand onder of naast een filmpje hebt, die kun je dan verdelen over het beeldscherm.

Een Diashow maken van afbeeldingen

Met Movie Maker kun je ook een diashow maken van je foto's en andere afbeeldingen, dat gaat op de zelfde manier als met de filmpjes, sleep er overgangen tussen en maak een begin- en eindtitel, een stukje muziek er bij en je hebt een fraaie presentatie.

Voor het aanpassen van foto's is Movie Maker niet het juiste programma, maar dat gaat wel met Windows Live Photo Gallery

Muziek toevoegen

Wat muziek betreft heb je ook een ruime keuze uit verschillende formaten die je kunt gebruiken: MP3, WAV, WMA, AIF, M4A en meer. Je kunt ze allemaal toevoegen, met uitzondering van DRM (Digital Rights Management) beveiligde bestanden.

NB. Geluidssporen verwijderen of bewerken kan met Movie Maker helaas niet, die zal je dus op de achtergrond blijven horen.

Klik Start en kies Muziek toevoegen, selecteer een bestand en klik Openen. Je zal zien dat de muziek over de hele presentatie wordt toegepast, maar dat kun je aanpassen. Plaats de markeerlijn op een plaats waar je muziek toe wilt voegen en klik op het pijltje naast Muziek toevoegen, daar vindt je de keuze 'Muziek toevoegen op dit punt'.

Een andere manier om de muziek in te korten vindt je bij Opties voor muziek:

Met Startpunt en Eindpunt instellen kun je bepalen hoe lang een geselecteerd stukje gebruikt moet worden en met In- en Uitfaden kun je het ene muziekstuk vloeiend over laten gaan in het andere. Je kunt hier gelijk ook het volume regelen.

Tip: Voeg eerst een muziekstukje in en bepaal daar de duur van, gebruik dan de optie 'Muziek toevoegen op dit punt', dat maakt het instellen makkelijker.

Begin en eindtekst(en) of Thema's gebruiken

Om de film of presentatie af te maken kun je nog een titel en aftiteling toevoegen. Dat kan heel gemakkelijk met een kant en klaar thema, maar met de opties Titel, Bijschrift en Aftiteling kun je natuurlijk ook zelf de mooiste presentaties maken. Voor elke optie zijn in de werkbalk onder Opties voor tekst animaties te vinden.

Opslaan en publiceren

Als je presentatie helemaal klaar is rest nog het opslaan of publiceren. Klik op Start en kies Film opslaan, kies Aanbevolen voor dit project of een optie die voor jou geschikt is en dan maar wachten, want het eindresultaat zal moeten worden verwerkt en dat kan lang duren.

Je kunt een presentatie ook direct publiceren op netwerken als Facebook, Live Messenger YouTube en meer.

Als jouw netwerk er niet bij staat kun je op 'Een invoegtoepassing toevoegen...' klikken en met een beetje geluk kun je dan jouw favoriete netwerk toevoegen.

Veel plezier met Movie Maker en succes gewenst met jouw presentatie.

Niet tevreden?

Je was misschien gewend aan de oude Windows Movie Maker, die had leuke onderdelen die, naast de vele voordelen, in deze Live versie ontbreken. Daar kan wat aan gedaan worden, want Microsoft heeft Windows Movie Maker 2.6 beschikbaar die ook met Vista en Windows 7 werkt. Downloaden en installeren en je kunt ze beide gebruiken.

NB. Soms lukt het niet om het programma direct werkend te krijgen, de-installeer dan eerst de Live versie, je kunt die na het installeren van Windows Movie Maker 2.6 weer installeren!

Klik hier voor een artikel over oudere versies van Windows Movie Maker