Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows Moviemaker 2

Met dit programma heb je een aardig gereedschap in handen om fraaie presentaties te maken. Moviemaker 2 kan worden gebruikt met Windows XP en hoger, voor oudere Windows versies is het programma niet beschikbaar! Om degenen die wel over het juiste besturingssysteem beschikken een beetje op weg te helpen heb ik wat wetenswaardigheden opgeschreven. Voor de rest gebruik je natuurlijk je eigen fantasie!

Moviemaker is een onderdeel van Windows Live en je kunt het hier downloaden!

Voor we verdergaan wil ik je nog even waarschuwen. Moviemaker heeft namelijk de nare gewoonte om soms vast te lopen, gebruik daarom regelmatig de optie Project opslaan, dan hoef je niet steeds opnieuw te beginnen als het soms eens fout gaat.

Als je Moviemaker hebt opgestart moet je als eerste wat afbeeldingen importeren. Kies Bestand, Importeren in collecties… en selecteer een aantal afbeeldingen, foto’s, scans, illustraties, wat je maar wil. Klik op Importeren, waarna de plaatjes verschijnen in het collectievenster.

Voor je verder gaat moet je nog even wat instellingen aanpassen. Kies Opties… uit het rolmenu extra. Klik op geavanceerd. In dit venster kun je de standaard speel- en overgangsduur instellen. Met speelduur bepaal je hoe lang een afbeelding in beeld moet blijven en met overgangsduur de tijdsduur voor tussenliggende video-overgangen. De instellingen zullen waarschijnlijk wel aan je wensen voldoen, dus die kun je laten zoals ze zijn en… desgewenst kun je ze later elk afzonderlijk nog veranderen.

Stel de video-indeling in op PAL en kies 4:3 voor het afspelen op een standaard TV of 16:9 (filmformaat) voor breedbeeld apparaten. Klaar? Sluit het venster maar af, dan gaan we verder met het maken van jouw eerste presentatie.

Selecteer de plaatjes, (klik op een van de plaatjes en druk Ctrl + A of gebruik de optie Alles selecteren in het rolmenu bewerken). Sleep de selectie naar het storyboard, waar de plaatjes dan zullen verschijnen. Desgewenst kun je de volgorde veranderen door ze over elkaar heen te slepen naar een plaats waar jij ze hebben wilt.

Klik op Film bewerken en kies Video-overgangen weergeven. Kies een leuke uit en sleep die in een vakje tussen twee afbeeldingen. Vul zo ook de andere vakjes in. Je kunt ook Video-effecten toevoegen, die sleep je in het kleine vierkantje op het plaatje.

Het is tijd om een titel voor je presentatie te maken. Klik op Titels of verantwoording maken. Kies Titel aan het begin van de film toevoegen, type een tekst naar keuze en klik dan op Titelanimatie wijzigen. In het volgende venster kun je een keuze maken uit velen, klik er maar op, in het venstertje rechtsboven zie je het effect.

Als je een leuke gevonden hebt kun je nog de kleuren en het lettertype veranderen. Klik op Lettertype en tekstkleur wijzigen, kijk maar wat je leuk vindt. Als je klaar bent klik je op Gereed, waarna de titel voor de afbeeldingen in het storyboard verschijnt.

Op deze manier kun je ook tussen en over de afbeeldingen teksten maken, al dan niet transparant en een verantwoording aan het eind van de presentatie (aftiteling).

Maar ook als dat gedaan is zijn we nog niet klaar, want wat dacht je van een muziekje op de achtergrond? Dat maakt de presentatie pas echt compleet.

Eventjes tussendoor… heb je nog weleens aan het af en toe opslaan van je project gedacht

Om muziek toe te kunnen voegen moet je die net als de afbeeldingen eerst importeren (Bestand, Importeren in collecties…). Kies maar wat aardigs uit, MP3, WAV, WMA het kan allemaal. Om muziek aan je presentatie toe te voegen moet je omschakelen naar de tijdlijn. Klik op Tijdlijn weergeven en sleep je muziekje (of ander geluidje) naar de balk Audio/Muziek. Met deze eenvoudige handeling is het geluid toevoegen voltooid en je presentatie compleet, maar… Je kunt nog meer doen.

Nu je toch in de tijdlijn bent kun je gelijk de tijdsduur voor overgangen en afbeeldingen aanpassen. Dat gebeurt niet op de bovenste tijdbalk, maar tussen de plaatjes.

Selecteer de gewenste afbeelding door er op te klikken, wijs met de muisaanwijzer precies op een zijkant van de afbeelding zodanig dat deze verandert in een dubbele pijl. Door te schuiven kun je de tijdsduur verlengen of juist korter maken, soms geeft dat hele aardige effecten.

Je kunt ook afbeeldingen over elkaar heen slepen zodat, terwijl de een nog aan het verdwijnen is de andere alweer zichtbaar wordt. Daarvoor klik je niet op een rand, maar midden op een afbeelding. Sleep die naar links, een transparant veldje geeft de tijdsduur aan en laat zien hoever je gesleept hebt. Als je deze optie gebruikt kan je de video-overgang weglaten, want die zou in dit geval het effect teniet doen.

Misschien is je muziekje niet precies op maat? Dan kun je dat inkorten. Klik met de muisaanwijzer op de rand aan het einde van de muziek en beweeg naar links, net zover als nodig is om de muziek gelijk met de laatste afbeelding te laten eindigen. Klik ook nog even met de rechtse muistoets op de muziek en kies Eigenschappen, daar vind je opties om de muziek in- en uit te faden (aanzwellen en afzwakken).

De muziek langer maken kan niet, dus als je te kort komt moet je er een extra, of nog eens hetzelfde, muziekje bij doen. Je zou natuurlijk ook vooraf een stukje muziek kunnen bewerken, want ook bij het verkleinen houdt het geluid er soms op de raarste momenten mee op. Nero Wave editor is daar een prima gereedschap voor.

Je kunt ook filmpjes en animaties gebruiken, maar voor de laatste geldt dat ze vaak zover worden vergroot dat er geen fraai beeld overblijft. Filmpjes kun je naar wens bewerken, maar dat gaat niet zo makkelijk als met de gebruikelijke programma’s voor dat doel zoals Adobe Première en Pinacle Studio.

Importeer een filmpje en speel een stukje af, pauzeer op de plaats waar je wilt knippen en blader indien nodig met de pijltjes beeld voor beeld voor- of achteruit.

Kies uit het rolmenu Clip de optie Splitsen om de selectie af te knippen, het restant wordt als aparte clip bewaart.

Als je klaar bent met je project dan kun je dat opslaan als filmbestand, kies Bestand, Filmbestand opslaan... kies Deze computer en klik Volgende, geef het bestand een naam en kies de locatie waar het moet worden opgeslagen. Afhankelijk van het gebruik kun je kiezen voor klein en snel of groot met de hoogste kwaliteit.

Beste kwaliteit voor afspelen op deze computer is geschikt voor opslag en verzending, maar als je er een Cd of Dvd van wilt maken dan is DV-AVI (PAL) een goede keuze. Klik daarvoor op Meer opties weergeven... en op Overige instellingen:, maak je keuze!

Let op! Moviemaker is niet geschikt om de presentatie op Cd/Dvd te branden, daarvoor kun je programma's gebruiken als Nero of Magix

Gebruik foto’s, filmpjes en animaties door elkaar, voor moviemaker is dat geen probleem en na het lezen van dit artikel voor jou ook niet meer. Al doende leert men dus… veel plezier met Windows Moviemaker 2.

O ja, ruim af en toe de oude collecties even op, dat houdt het venster overzichtelijk en dat is makkelijk als je een nieuwe presentatie gaat maken!

Klik hier om de printversie van dit artikel te downloaden.

Klik hier voor een artikel over het werken met Windows Live Movie Maker 2011