Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Beveiligen tegen schadelijke software

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar toch zijn er nog veel computers onbeveiligd en zo hebben malafide personen vrij toegang tot die systemen, maar niet alleen op die, want ook op goed beveiligde systemen kunnen ze nog aardig te keer gaan!

Virussen, Wormen, Ad- en Spyware, Malware, Trojaanse paarden, Phising, je zou er moedeloos van worden, ware het niet dat er een behoorlijk aantal programma's zijn die veel van deze aanvallen af kunnen slaan, niet allemaal, de rest is aan jou, want ook jij kunt voorkomen dat je systeem besmet raakt.

Gebruikersaccountbeheer

Windows 7 heeft een aantal standaardprogramma's die bescherming bieden, waaronder het gebruikersaccountbeheer (User Account Control of UAC). Dat lijkt soms hinderlijk, want bij veel handelingen zal een bevestiging worden gevraagd, maar het helpt ook om je systeem tegen aanvallen van buitenaf te beveiligen.

Je kunt de instellingen aanpassen, of desgewenst uitschakelen (niet aan te raden), ga naar Start en type uac in het zoekvak. Klik 'Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen'. Met het schuifje kun je de instellingen aanpassen.

Als je op 'Meer informatie over de instellingen voor Gebruikersaccountbeheer' klikt kun je zien wat welke instelling doet.

Virussen en Wormen

Als eerste kun je een Antivirus programma installeren (als je dat al niet gedaan had) en dat hoeft niet duur te zijn, beter nog, het kan gratis!

Microsoft Security Essentials is zo'n programma, het is gebruiksvriendelijk en het belast het systeem nauwelijks, het doet waar het voor bedoeld is en werkt zichzelf regelmatig bij, het geeft je een melding als er iets naars gebeurt. Om het programma te installeren moet je wel een legitieme Windows versie hebben.

Maar je kunt ook andere programma's kiezen, keuze genoeg: Avast, AVG, Avira Antivir, Panda Cloud en ClamWin om er maar wat te noemen.

Trojaanse paarden, malware en Ad- en Spyware

Je kunt zelf ook veel doen om besmetting te voorkomen! Bijvoorbeeld even opletten bij het installeren van programma's. Kijk eerst even op het Internet wat daarvan bekend is en klik niet zomaar op installeren, kies voor geavanceerde opties, dan kun je vaak een aantal vinkjes verwijderen en zo voorkomen dat er behalve het betreffende programma ook een massa aan andere zaken wordt geïnstalleerd.

Laat je systeem regelmatig scannen door het antivirus programma en als je daarna nog twijfels hebt, kun je bijvoorbeeld Malwarebytes of AD-Aware (anti-malware) gebruiken om eventueel overgebleven kwaadaardige software op te sporen en te verwijderen.

Windows 7 gebruikers hebben al een extra gereedschap, klik op Start en type mrt in het zoekvenster, druk op Enter en het Windows hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software verschijnt, ook daarmee kun je het systeem scannen.

Phising

Klik nooit op koppelingen in e-mailberichten, al helemaal niet als die over bankgegevens gaan! Hoe betrouwbaar en echt zo'n bericht er ook uit ziet, het is niet echt!

Banken zullen nooit per e-mail om jouw gegevens vragen en de links zullen zeker niet leiden naar, wat verondersteld wordt, jouw bank te zijn! Lees meer over phising >>

Hinderlijke reclame en privacy

Verwijder regelmatig de Cookies (tekstbestandjes waarmee websites gegevens kunnen verzamelen). Deze hoeven niet altijd schadelijk te zijn en dienen vaak om het inloggen bij bepaalde websites waar je een abonnement hebt makkelijker te maken, maar er zit ook heel veel adware bij!

Als je Internet Explorer 9 gebruikt kun je nog meer doen:

Veel websites proberen informatie over jouw surfgedrag te verzamelen, wil je dat niet? Gebruik dan de Traceerbeveiliging (Extra, Beveiliging, Traceerbeveiliging...) daar kun je een persoonlijke lijst bewerken en zelf bepalen, wie wel en wie niet mag volgen wat je doet, je kunt ook lijsten downloaden en deze in of uitschakelen naar behoefte.

Lees ook de 10 Gouden regels om besmetting te voorkomen!