Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

10 Gouden regels om besmetting te voorkomen!

Meestal lachen we er maar wat om en... zij die hun systeem goed beveiligd hebben kunnen dat ook wel doen. Antivirus software als Norton, McAfee, Panda en dergelijke vangen de meeste rommel dan ook wel af maar, klaarblijkelijk gaat dat toch niet voor iedereen op, want statistieken tonen aan dat er wereldwijd gemiddeld zo'n 62% van de computers besmet zijn! Dat zijn er nogal wat hè?

Afgezien van alle ellende die ze voor de gebruiker in kwestie veroorzaken als, defecte programma's, herhaaldelijk uitvallen van het systeem en in veel gevallen alles opnieuw installeren, om maar wat te noemen, zijn er ook aanvallen op systemen van anderen.

Geen sinecure dus en een reden te meer om je systeem goed te beveiligen tegen dit soort ongein, wekelijks opwaarderen van je antivirus programma en van tijd tot tijd een nieuw programma aanschaffen kan dus geen kwaad en... het voorkomt wel allerhande narigheid voor jou en je vrienden en bekenden!

Voor het gemak zijn hier tien gouden regels om ellende te voorkomen:

  1. Open geen e-mail van onbekenden!
    Gebruik bij voorkeur een programma dat al op de mailserver een vooruitblik kan tonen zoals Lydia of Mailwasher.
     

  2. Open geen aanhangsels
    Zelfs niet als die van vrienden of bekenden komen. Sla bestanden eerst op en kijk, met je antivirus software of ze veilig zijn.
     

  3. Accepteer geen aanhangsels van onbekenden!
    Bedwing je nieuwsgierigheid en gooi ze onmiddellijk weg.
     

  4. Verwijder e-mail berichten als kettingbrieven, junkmail en andere reclame.
    Stuur dit soort berichten in elk geval niet door, op deze 'SPAM' ziet niemand te wachten.
     

  5. Download geen bestanden van onbekenden.
    Bijvoorbeeld middels peer-to-peer programma's als WinMX, Kazaa, Messenger, ICQ etc. Wil je ze toch, sla ze dan eerst op en scan ze met je antivirus software.
     

  6. Download geen bestanden van Internet als je niet zeker bent van de bron!
    ZDNet, Softseek, Tucows e.d websites zijn betrouwbaar, maar vaak worden ook bijvoorbeeld 'gratis' screensavers e.d. aangeboden en... die gratis programma's hebben soms een onaangenaam extraatje aan boord.
     

  7. Wekelijks je antivirus software opwaarderen kan ook geen kwaad.
    Je hebt je antivirus software wel geïnstalleerd, maar het opwaarderen schiet er nog wel eens bij in en dat terwijl er dagelijks virussen bijkomen!
     

  8. Maak regelmatig een back-up van je systeem.
    Of toch in elk geval van je belangrijke bestanden, mocht het dan toch eens fout gaan dan ben je in zo'n 10 minuten weer terug met een schoon systeem.
     

  9. Bij twijfel altijd kiezen voor zekerheid!
    Liever een bericht of bestand verloren dan een besmet systeem.
     

  10. Stuur in geen geval virussen door aan anderen!
    Bijvoorbeeld om te laten zien wat jou is overkomen. Heus het gebeurt! Ook al lijkt dat onwaarschijnlijk. Nou ja, in sommige gevallen kan de afzender er zelf niet eens wat aan doen en wordt zijn of haar naam door anderen gebruikt...

Tot slot nog even dit, stuur geen scheldbrieven naar afzenders! Virussen, wormen en soortgelijke onaangename verschijnselen gebruiken heel vaak een willekeurig gekozen naam (e-mail adres) uit het adresboek van een besmette computer. Zodoende is dus de afzender niet de werkelijke schuldige, maar juist ook het slachtoffer...

Ik wens een ieder nog veel en vooral veilig computerplezier!