Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 16)

Als je alle voorgaande afleveringen van dit artikel gelezen hebt dan kun je nu al aardig overweg met Windows XP en heb je al veel plezier van je computer gehad. Maar... er zijn ook wel eens minder leuke dingen. Stel je eens voor, plotseling start de computer niet meer op en wat je ook probeert, alles is tevergeefs!

Want ook dat kan, naast alle leuke dingen, zomaar gebeuren! Er kan bijvoorbeeld eens een virus tussendoor glippen, of je hebt per ongeluk een systeem map of een ander belangrijk systeembestand verwijderd! Het kan ook voorkomen dat een onderdeel van het systeem defect raakt, een harddisk, een moederbord. Noem maar op, er zijn tal van oorzaken te vinden.

Op zich is dat vervelend maar niet onherstelbaar en met een klein beetje moeite is de schade snel weer hersteld. Even de Windows XP Cd in de Cd speler en setup zijn werk laten doen en... na enige tijd is Windows XP weer te gebruiken maar...

Als Windows XP weer opstart zal het in veel gevallen zo zijn dat je wél alle persoonlijke zaken zoals foto's, e-mail berichten en adressen, documenten, afbeeldingen, muziek, favorieten en wie weet wat nog meer kwijt bent kortom, al die dingen die je in de loop der tijd met zoveel zorg gemaakt en/of verzameld hebt zijn verdwenen en vaak voorgoed! En dat zou je eigenlijk moeten kunnen voorkomen! En... dat kan!

De oplossing voor dit probleem is om al je persoonlijke bestanden en instellingen regelmatig op te slaan en Windows XP heeft voor dit doel een prima optie aan boord. Met de nodige voorzorg hoeft het voornoemde jou dus niet te overkomen!

De Wizard bestanden en instellingen overzetten

Blader naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en klik op de optie Wizard bestanden en instellingen overzetten. Klik Volgende >

Selecteer de keuze Oude computer en klik Volgende >
(Als je Windows XP Service Pack 2 hebt geïnstalleerd zal de Firewall reageren, kies de optie Blokkering opheffen).

In het volgende venster wordt de vraag gesteld 'Op welke manier wilt u uw bestanden en instellingen overzetten?'. Als een van de opties op jouw systeem van toepassing is dan kun je die natuurlijk gebruiken, maar in dit voorbeeld kiezen we voor 'Een andere locatie etc.' waarna het blader venstertje beschikbaar komt.

Klik op Bladeren... en blader naar een map op de harddisk waar je het bestand op wilt slaan, dat kan bijvoorbeeld Mijn documenten of een andere map naar keuze zijn, maar je kunt desgewenst ook zelf een Nieuwe map maken. Klik op Volgende >

In het volgende venster kun je weer een keuze maken, voor de onervaren gebruikers is Bestanden en instellingen een goede keuze. Aan de rechtse kant van het venster kun je zien wat er op die manier wordt opgeslagen. Klik Volgende >

Als dat niet helemaal naar wens is kun je een vinkje plaatsen voor de optie 'Ik wil zelf bestanden en instellingen in een lijst selecteren etc.' in dat geval kun je zelf aangeven welke attributen moeten worden toegevoegd of weggelaten.

Als er bestanden of instellingen van programma's anders dan die van Windows worden opgeslagen dan zal er een waarschuwingsvenster verschijnen met de mededeling dat het betreffende programma ook op het nieuwe systeem moeten worden geïnstalleerd. Klik op Volgende > om het proces te starten en klik op Voltooien als de wizard klaar is met het maken van het bestand.

De wizard heeft op de opgegeven locatie een map met de naam Usmt2.unc gemaakt met daarin alle gegevens van de bestanden en instellingen die jij gekozen hebt. Het is een .dat bestand dat je niet zomaar met Windows verkenner e.d. kan lezen. Maar als na een eventuele crash je systeem weer hersteld is dan kun je met dezelfde Wizard dit bestand gebruiken om je oude bestanden en gegevens te herstellen. In dat geval moet na het opstarten van de wizard je keuze natuurlijk wel Nieuwe computer zijn!

Zoals je ziet is het een groot bestand geworden, eigenlijk teveel voor floppies, vandaar mijn keuze voor 'Een andere locatie' want op de harddisk hebben we ruimte genoeg en, daar de meeste nieuwe systemen wel voorzien zijn van een Cd-brander lijkt mij dat de ideale manier om het bestand snel op te slaan en te bewaren voor later.

Heb je geen Cd/Dvd brander? Dan is een ZIP drive of USB stick een prima alternatief, want ook daarop kun je behoorlijk grote bestanden snel opslaan en als jouw computer in een netwerk zit dan is ook dat een optie.

Bestanden en instellingen terugzetten

Blader naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en klik op de optie Wizard bestanden en instellingen overzetten. Klik Volgende >

Selecteer de keuze Nieuwe computer en klik Volgende >

Klik op 'Ik heb de wizarddiskette niet nodig etc.' klik in het volgende venster op 'Een andere locatie etc.' en blader naar het eerder opgeslagen bestand (Usmt2.unc) en klik op OK. Klik op Volgende > om het proces te starten. Klik op Voltooien als dat klaar is. Windows zal een venster tonen met de mededeling 'U dient zich af te melden om de wijzigingen van kracht te laten worden. Wilt u zich nu afmelden?'. Klik op Ja om het proces te voltooien.

Bestanden op Cd's branden

Windows XP heeft diverse menu's om bestanden op Cd op te slaan, open bijvoorbeeld de map Mijn afbeeldingen maar eens. Links in het venster afbeeldingstaken vind je de optie Alle items naar cd kopiëren. Een klik op die optie is voldoende om die taak uit te voeren. Je kan hiervoor een herschrijfbare of een gewone Cd gebruiken, want in beide gevallen kun je er later nog bestanden bijzetten!

Misschien wil jij niet alle afbeeldingen opslaan, maar slechts een selectie? In dat geval heb je dus niets aan deze optie. Maar geen nood, maak een selectie met behulp van de Ctrl of Shift toets (zoals je dat geleerd hebt in deel 4). De optie 'Alle items naar cd kopiëren' veranderd vanzelf in 'Naar cd kopiëren' en ook nu is een klik op die optie voldoende om de taak voor je uit te voeren.

Het voordeeltje van deze map vind je niet in andere mappen! Maar ook daarvan kun je naar Cd kopiëren. Dat gaat iets anders.

Open de map waar het gewenste bestand is opgeslagen, klik met de rechtse muistoets op het bestand en kies de optie 'Kopiëren naar'. Klik op het Dvd/Cd-station.

Het bestand wordt naar de Cd map gekopieerd en in de taakbalk verschijnt een tekstballon met de mededeling:
Er staan bestanden in de wachtrij voor de cd. Als je daar op klikt wordt de Cd map geopend en verschijnt links in het venster de optie 'Deze bestanden op cd zetten'. Klik op die optie om het brandproces uit te voeren.

Op deze manier kun je ook meerdere bestanden op Cd zetten. Kopieer ze op dezelfde manier, maar negeer de tekstballon tot je alle bestanden klaar hebt en start dan pas het brandproces.

Het is wel aan te raden dit te doen voor je de PC afsluit, anders zal bij elke start een melding verschijnen dat er nog bestanden in de wachtrij staan!

Slepen van bestanden

Je kunt ook bestanden eenvoudig naar de map van de Cd slepen, hoe dat gaat kon je ook in deel 4 van dit artikel lezen.

Open de Cd map (klik op Deze computer en dubbelklik op Dvd/Cd-rw station), verklein desgewenst het venster. Open het venster met het gewenste bestand, pak dat op met de linkse muistoets en sleep het naar de Cd map, herhaal dat voor alle bestanden die je op Cd wil zetten. Ook nu verschijnt de optie 'Deze bestanden op cd zetten'.

Gecomprimeerde mappen

Als je de Cd als back-up media wil gaan gebruiken en bijvoorbeeld elke maand dezelfde bestanden als veiligheidskopie op wilt slaan dan zal Windows melden dat een bestand met dezelfde naam al bestaat, tenzij je elke keer een nieuwe Cd gebruikt natuurlijk

Om dit te voorkomen kun je de gewenste bestanden eerst in een gecomprimeerde map plaatsen. Als je die map dan later hernoemt dan kun je die op een in gebruik zijnde Cd kopiëren. Dat maken van een gecomprimeerde map gaat als volgt:

Klik met de rechtse muistoets op een bestand of map of selecteer meerdere bestanden en/of mappen met behulp van Shift of Ctrl. Kies Kopiëren naar, Gecomprimeerde map. Er wordt automatisch een nieuw archiefbestand gemaakt.

Als je daar nog bestanden vanaf een andere locatie aan toe wilt voegen dan open je het archiefbestand met een dubbelklik, open de map met het toe te voegen bestand en sleep dat in het archiefbestand.

Je kunt het archiefbestand een andere naam geven en naar Cd kopiëren, als je bij een volgende gelegenheid weer een andere naam voor het bestand kiest dan kun je zonder probleem ook dat bestand op dezelfde Cd zetten.

Dit waren een aantal mogelijkheden voor het opslaan en bewaren van items met behulp van de ingebouwde service van Windows XP. Maar het kan ook anders natuurlijk, want vaak wordt er met de brander ook een brandprogramma meegeleverd en misschien is dat wel een stuk gebruiksvriendelijker, maar... dat moet je zelf maar gaan ontdekken, evenals nog vele andere zaken die Windows XP je te bieden heeft.

Aan alles komt een einde, zo ook aan dit artikel. Ome Wil is zich er van bewust dat er nog veel vragen zullen zijn, maar ook al zouden die worden beantwoord dan nog zullen er weer nieuwe zijn en... vele daarvan zijn er al beantwoord in andere artikelen die op deze website te vinden zijn! Nog veel plezier met Windows XP