Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 4)

De prullenbak, dat snap je natuurlijk wel, dient om rommel weg te gooien. Je kunt er alles inslepen wat je kwijt wilt en net als met onze huis, tuin en keuken prullenbak thuis moet ook de elektronische prullenbak eerst geleegd worden voor de rommel echt verdwijnt. Zullen we eens kijken hoe dat gaat?

We zouden natuurlijk voor dit doel een willekeurige snelkoppeling op het bureaublad kunnen gebruiken maar, laten we voor alle zekerheid zelf maar een koppeling maken om mee te rommelen.

Klik, met de rechtse muistoets, op het bureaublad en kies Nieuw, kies Tekstdocument en type een naam voor de snelkoppeling als daarom gevraagd wordt. Druk op Enter om die vast te leggen. Ik heb voor ons voorbeeld de optie Tekstdocument gekozen, want daarmee maak je eenvoudig een snelkoppeling om even mee te experimenteren.

De optie Snelkoppeling of willekeurig welke andere had ook gekund, maar in dat geval zou je meer handelingen moeten verrichten en dat is niet nodig, want deze koppeling voldoet voor ons experiment met de prullenbak. Het maken van snelkoppelingen hebben we vluchtig al in deel 2 bekeken, maar ik kom er later nog eens op terug.

Zo, we gaan de koppeling weggooien. Klik op de koppeling en hou de muistoets ingedrukt. Sleep de koppeling tot boven de prullenbak (als de prullenbak verkleurt dan heb je de juiste plaats gevonden) en laat de muistoets los. De koppeling is van het bureaublad verdwenen.

Oeps, nou heb ik per abuis de verkeerde koppeling weggegooid, wat nu? Dubbelklik op de prullenbak, selecteer het gewenste pictogram en kies uit het menu ‘Dit item terugzetten’. Als je alles terug wil zetten selecteer je niets en kies je ‘Alle items terugzetten’. Alleen gewenste onderdelen terugzetten kan ook, druk de Ctrl toets in en hou die vast, klik op de gewenste onderdelen en kies in dit geval ‘De geselecteerde items terugzetten’.

Weet je zeker dat je de verwijderde onderdelen niet meer nodig hebt? Dan kun je ‘Prullenbak leegmaken’ kiezen. Dat kan ook met een rechtse muisklik op het pictogram van de prullenbak, in het verschijnende menu vind je de optie ook terug.

Overbodige software verwijderen – Nu we het toch over weggooien hebben zullen we gelijk de optie Software in het configuratiescherm wat beter bekijken, maar niet voordat ik je gewaarschuwd heb want, als we daar bezig gaan kan in de meeste gevallen de schade niet meer worden hersteld!

Als je programma’s hebt geïnstalleerd die achteraf toch niet blijken te bevallen dan kun je die weer verwijderen. Klik op de knop Start en op Configuratiescherm, klik op Software. Er zal een lijst verschijnen met alle geïnstalleerde programma’s. Selecteer het gewenste item met een enkele muisklik en kies Verwijderen. Voor Windows onderdelen klik je eerst op de knop ‘Windows onderdelen toevoegen of verwijderen’. Verwijder het vinkje voor het item dat je wilt verwijderen en gebruik zonodig de knop Details om meer onderdelen te zoeken. Klik op de knop Volgende om het geselecteerde item te verwijderen.

Windows onderdelen kunnen op dezelfde manier worden teruggezet, je hoeft dan alleen een vinkje te plaatsen voor het gewenste item, met een klik op Volgende wordt het onderdeel (weer) geïnstalleerd. Voor sommige onderdelen van Windows en voor alle overige programma’s is de desbetreffende installatie cd vereist.

Tot zover weer het configuratiescherm, als dat wenselijk is bekijken we dat wel weer eens, dus sluit het voorlopig maar weer af.

Een diashow als schermbeveiliging – Ik heb in de eerste aflevering al verteld dat het kon en kom daar nu dus op terug. Voorwaarde is dat je inmiddels al een aantal plaatjes of foto’s hebt verzameld.

Voor het gemak heb je die natuurlijk al in een eigen map geplaatst of naar de map Mijn afbeeldingen gesleept. Heb je dat niet gedaan? Dan moet je dat eigenlijk nog wel even doen, want anders wordt het een rommeltje op de harddisk en op deze manier blijft het geheel voor jou ook wat overzichtelijker.

Het in mappen plaatsen van onderdelen kan op meerdere manieren, je kunt bestanden verslepen of Windows verkenner gebruiken en je kunt de optie Kopiëren naar… gebruiken, jammer genoeg niet in dit geval, want die optie is beperkt. ik zal die manieren wat nader toelichten:

Slepen – Dat doe je met behulp van de muis. We zullen als voorbeeld de map Mijn afbeeldingen gebruiken, of… nee, toch maar niet, laten we maar een nieuwe map maken in de map Mijn afbeeldingen, dat is misschien nog beter.

Klik Start en klik Mijn afbeeldingen. Kies uit het rolmenu Bestand de optie Nieuw, Map. Geef de nieuwe map de naam Diashow. - Met een klik met de rechtse muistoets op een lege plaats in het venster lukt dit ook, want ook daar vind je de optie om een map te maken, kijk zelf maar wat je het makkelijkst vindt -

Dubbelklik op de map om die te openen, een leeg venster verschijnt. Als dat venster het gehele beeldscherm beslaat moet je het verkleinen om straks te kunnen slepen.

Dat gaat zo: beweeg de muisaanwijzer naar de vensterhoek rechtsonder (als je de precieze plaats bereikt hebt zal de aanwijzer veranderen in een diagonale dubbele pijl).

Druk dan de linkse muisknop in en hou die ingedrukt. Beweeg de muis naar linksboven tot het venster de gewenste afmeting heeft, dus zo dat je er nog iets naast kunt plaatsen.

Het is mogelijk dat het diagonale pijltje niet verschijnt. In dat geval is het venster gemaximaliseerd geopend. Klik op de knop verkleinen (de middelste in de afbeelding) om dat aan te passen.

Daarna verschijnt het pijltje wel en kun je de afmeting van het venster alsnog veranderen.

Blader nu naar de plaats waar je de plaatjes had opgeslagen en open ook die map of locatie. Je hebt nu twee vensters naast- of gedeeltelijk achter elkaar, dat doet er niet zo toe, als je maar van beide vensters een stukje kan zien.

Selecteer de gewenste plaatjes, klik er op met de linkse muistoets en hou die ingedrukt, sleep ze naar het lege venster Diashow en laat daar aangekomen de muisknop los. De plaatjes zijn op de oude locatie niet meer te vinden en staan nu dus in de nieuwe map Diashow.

NB. Je hoeft niet persé het venster van de map Diashow te openen, want als je de plaatjes tot boven het pictogram van de map sleept tot die verkleurt en dan loslaat is het ook goed, (dus precies hetzelfde als het slepen naar de prullenbak).

Kopiëren naar… is ook een goede optie maar, zoals gezegd, beperkt. Je kunt bestanden naar een aantal vaste locaties kopiëren waaronder het Bureaublad, Mijn documenten, een Gecomprimeerde map en naar verwisselbare media zoals de floppydisk.

Windows verkenner - Zou voor jou wel eens de makkelijkste manier kunnen zijn om de bestanden te verplaatsen, klik achtereenvolgens op Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, Windows verkenner om Windows verkenner te starten.

Links vind je de mappen, door op de + of - te drukken kun je bladeren. De map Mijn afbeeldingen staat al in beeld. Is dat niet het geval, dan zoek je hem maar even op. Niet gevonden? Klik dan op, Mijn documenten en ziedaar, daar is de map. Klik op de + voor de map en ook onze zelfgemaakte map Diashow verschijnt. Blader nu, in hetzelfde venster, naar de locatie waar je plaatjes zijn opgeslagen, staan ze in een map, dubbelklik daar dan op. De inhoud van die map verschijnt in het rechtse venster.

Selecteer de plaatjes naar keuze en sleep ze, met de linkse muistoets ingedrukt, boven de map Diashow in het linkse venster van Windows verkenner, laat dan de muisknop los.

Wel makkelijk hè, die Windows verkenner? Ik had alleen last bij het slepen omdat ik niet goed kon waarnemen of de juiste map verkleurde en daardoor ook niet zeker wist of alle plaatjes wel op de goede plaats terecht zouden komen, maar… als je de optie Lijst in het menu Beeld gebruikt gaat dat een stuk makkelijker.

Selecteren – Doe je met de linkse muistoets, maar dat geldt voor een object. Wil je alle items in een map tegelijk selecteren, dan klik je op het bovenste item, druk dan de Shift toets in, hou die vast en klik het onderste item aan en ziedaar, alles is geselecteerd. Maar… mogelijk wil je slechts een selectie maken van een aantal items? Druk dan de Ctrl toets in en hou die vast en klik op de gewenste items om ze toe te voegen aan je selectie.

We zouden bijna vergeten waar we eigenlijk mee bezig waren maar… ik kan het me weer herinneren, dat was het maken van een diashow, waarbij onze zelfgemaakte plaatjes of foto’s als schermbeveiliging te zien zouden zijn. Oké laten we daar dan nu maar echt aan beginnen. Ik hoop dat je de benodigde plaatjes in de juiste map hebt gezet, het mapje Diashow dus, dat we daarnet zelf hebben gemaakt.

Staan de plaatjes er nu nog niet in? Dan mag je deze pagina nog eens vanaf het begin gaan lezen

Het instellen van een diashow is niet zo moeilijk, Klik met de rechtse muistoets op het bureaublad, kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Schermbeveiliging en kies uit het menu de optie Diavoorstelling mijn afbeeldingen. Klik dan op de knop Instellingen. In het menu klik je op Bladeren. Selecteer de map Diashow en klik op OK. Je kunt ook nog een aantal voorkeursinstellingen maken, zoals de tijdsduur tussen het vertonen van de plaatjes, de afmeting veranderen en meer.

Ben je tevreden, dan klik je op OK om ook dit venster te sluiten. Tot slot kun je de tijdsduur instellen na welke de schermbeveiliging actief moet worden, met nog een klik op OK is het afwachten tot die tijd maar… als je te nieuwsgierig bent kun je natuurlijk ook nog voor het sluiten van het laatste venster op de knop Voorbeeld klikken...