Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 5)

Zelf pictogrammen maken – Op het bureaublad staan er al een paar, de prullenbak en… oeps, dat was het al, meer zijn er niet. Je kunt alle programma’s opstarten via het startmenu maar, om alles wat makkelijker te maken zou je ook snelkoppelingen, want dat zijn pictogrammen, op het bureaublad kunnen maken. Niet van alle programma’s natuurlijk, want dan zou het een onoverzichtelijk geheel worden. Maar een paar, van programma’s die je vaak gebruikt, is wel aan te raden.

We gaan zo’n snelkoppeling maken

Klik Start, Alle programma’s en wijs Bureau-accessoires aan, klik met de rechtse muistoets op kladblok, hou de muistoets ingedrukt en wijs een plaats op het bureaublad aan en laat de muisknop los. Kies ‘Hierheen kopiëren’.
 
De keuze kan afwijken, afhankelijk van waar de koppeling werd versleept. Kies in dit geval ‘Hier snelkoppeling maken’. Je mag net zoveel koppelingen maken als je wilt, maar dat is afhankelijk van de ruimte op je bureaublad natuurlijk

Een andere optie is om snelkoppelingen in het snelstart menu te maken. Maar dat moet dan wel beschikbaar zijn. Klik met de rechtse muistoets op de taakbalk en hou de muisaanwijzer boven Werkbalken, selecteer de optie ‘Snel starten’. In de taakbalk verschijnt, naast de knop Start, een extra vak met al een aantal pictogrammen er in. Internet Explorer, Windows Mediaspeler en nog een onbekend pictogram.

Daarmee kun je snel naar het bureaublad terugkeren als er een aantal programma’s geopend zijn.

Probeer het maar eens, klik er op, maar schrik niet als het programma waarmee je bezig bent plotseling verdwenen is, want met nog een klik op hetzelfde pictogram is het weer terug

Naar de nieuwe balk kun je ook snelkoppelingen slepen, het voordeel van het menu Snel starten is dat je er maar één keer op hoeft te klikken om een programma te starten. Ook deze optie heeft beperkingen en je kunt er niet al te veel koppelingen in maken, want anders blijft er geen ruimte beschikbaar voor andere taken.

Kopiëren en plakken

Soms is het nodig om een stukje tekst, een afbeelding of iets anders te verplaatsen. Dat kan met opties in een rolmenu, maar ook met behulp van zogenaamde sneltoetsen. Het is misschien even wennen, maar als je de toetsencombinaties kent werkt het en stuk sneller dan rolmenu’s. De sneltoetsen en hun functie worden getoond achter de betreffende optie in een rolmenu, dat is makkelijk om te weten, want dan kun je er nog eens op terugvallen als je ze vergeten bent.

Om te kijken hoe de sneltoetsen werken moeten we twee programma’s opstarten. Laten we eens oefenen met een stukje tekst, dus start kladblok en wordpad op. Type een stukje tekst in kladblok. Als je daarmee klaar bent ga je als volgt te werk:

NB. Als je toetsencombinaties gebruikt druk dan eerst op de eerste van de twee, hou die toets vast en druk dan op de andere toets.

bulletDruk Crtl + A om de tekst die je zojuist getypt hebt te selecteren.
bulletDruk Ctrl + C om de selectie te kopiëren.
bulletDruk Alt + Tab om wordpad naar de voorgrond te halen.
bulletLet op of de cursor in het venster staat, als dat niet het geval is dan kun je in het venster klikken om dat te activeren.
bulletDruk Ctrl + V om de selectie in wordpad te plakken.

Je kunt de optie ook binnen hetzelfde document gebruiken om gedeelten tekst te verplaatsen. Markeer in dat geval een stukje tekst door er met de muis over te slepen. Klik voor het gedeelte, hou de muisknop vast en sleep naar het einde van dat gedeelte. Laat dan de muisknop los.

Druk Ctrl + C om de selectie te kopiëren, klik met de muis op de plaats waar de tekst moet worden geplakt en klik op Ctrl + V. De tekst zal op die plaats verschijnen. Voor deze toepassing is het misschien handiger om in plaats van Ctrl + C de combinatie Ctrl + X te gebruiken. In dat geval wordt de selectie gekopieerd en tegelijk gewist.

Hier zijn de toetsencombinaties en bijbehorende functies op een rijtje:

Ctrl + A Alles selecteren
Ctrl + C Kopiëren
Ctrl + X Knippen (verwijderen)
Ctrl + V Plakken
Ctrl + Z Laatste handeling ongedaan maken

Je kunt dezelfde toetsencombinaties ook gebruiken voor afbeeldingen en vaak ook voor andere zaken zoals snelkoppelingen en bestanden als je in Windows vensters aan het werk bent.

Het bureaublad naar eigen voorkeur aanpassen

Dat hebben we voor een gedeelte al in de eerste aflevering gedaan, maar het kan natuurlijk zo zijn dat niet alles geheel naar jouw smaak wordt weergegeven. Pictogrammen worden op de verkeerde manier geschikt en de namen daarvan zijn te lang, om maar wat te noemen en misschien wil je ook wel wat grotere of juist kleinere lettertypen gebruiken.

Klik met de rechtse muistoets op het bureaublad, kies Eigenschappen en klik op het tabblad Vormgeving, daar vind je een knop Geavanceerd. Als je daarop klikt zie je onder Item een menuvenstertje met daarin een ruime keuze voor vrijwel elk doel. Je kan bij elke optie de instellingen veranderen, net zolang tot alles wordt weergegeven zoals jij dat wilt.

Pictogrammen schikken begint ook met een rechtse muisklik op het bureaublad, maar in dit geval kies je Pictogrammen schikken op. Maak je keus en stel de overige voorkeuren in naar jouw wensen.

Voor het hernoemen van een pictogram moet je er met de rechtse muistoets op klikken. Kies Naam wijzigen en type de naam naar keuze. Je kunt de toevoeging ‘Snelkoppeling naar…’ verwijderen. Met enter leg je de veranderingen vast.

Met nog een rechtse muisklik op het pictogram, nu met de keuze Eigenschappen kun je het commentaar veranderen dat je ziet als de muisaanwijzer boven het pictogram komt. Type jouw voorkeur naast de optie Opmerking en sluit het venster af.

NB. Voor sommige veranderingen moet de computer opnieuw worden opgestart om ze te zien te krijgen, maar een druk op de F5 toets wil ook wel eens helpen.