Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 6)

Je zal al wel gemerkt hebben dat, wanneer je nieuwe programma’s hebt geďnstalleerd zulks wordt aangegeven in het startmenu, ze zijn geel gemarkeerd en een ballontekst verschijnt zodra je het startmenu opent. Sommigen zullen deze optie wel aardig vinden, maar anderen vinden er juist weer niets aan.

Het menu Start aanpassen

Naarmate het startmenu groeit wordt het ook steeds trager en dat is toch ook eigenlijk iets wat we niet willen. Als je met de muis over Alle programma’s gaat worden gelijk ook submenu’s geopend, terwijl dit niet direct noodzakelijk is en waardoor je soms niet die dingen aan kunt wijzen die je op dat moment zou willen, lastig hč?

Behoor jij tot degenen die het zo allemaal wel aardig vinden? Dan hoef je er natuurlijk niets aan te doen, maar als je de opties minder geslaagd vindt dan kun je dat veranderen. Laten we maar eens kijken hoe we dat kunnen doen.

Klik met de rechtse muistoets op de taakbalk en kies Eigenschappen. Selecteer het tabblad Menu start. Klik op Aanpassen en vervolgens op Geavanceerd. Verwijder het vinkje voor de optie Onlangs geďnstalleerde toepassingen markeren.

Hiermee heb je de tekstballon en de gele markering verwijdert en zou je het menu weer kunnen sluiten maar, we kunnen net zo goed gelijk even de andere optie uitschakelen dus, verwijder ook het vinkje voor Submenu’s openen als de muisaanwijzer erop wordt geplaatst en sluit het venster met Toepassen en OK.

Zoals verwacht zijn de gele markeringen verdwenen en als je nu met de muisaanwijzer over Alle programma’s gaat blijven de submenu’s weg en moet je eerst klikken om ze tevoorschijn te halen.

Het startmenu is hierdoor al een stuk sneller maar, het kan nog beter. Klik met de rechtse muistoets op het bureaublad, kies Eigenschappen en klik op het tabblad Vormgeving.

Klik op Effecten en verwijder het vinkje voor De volgende overgangseffecten voor menu’s en knopinfo gebruiken: Sluit de vensters met behulp van OK. Ook hierdoor zal het startmenu alweer een stukje sneller werken.

Powertoys voor Windows XP

Om alles echt te optimaliseren is er een programma beschikbaar met de naam TweakUi (Powertoys voor Windows XP). Helaas is deze uitbreiding alleen in het Engels beschikbaar, maar desondanks de moeite van het downloaden en installeren waard. Je vindt het op: www.microsoft.com/windowsxp/pro/downloads/powertoys.asp

Eenmaal geďnstalleerd kun je het via een snelkoppeling in het menu Start opstarten. Zoals gezegd gebeurt dit in de Engelse taal maar, geen nood, want daar komen we samen wel uit.

Kies de optie Mouse, beweeg het schuifje onder Menu speed geheel naar links (Fast). Sluit TweakUi met OK. Na deze handeling is het menu Start zo snel als het kan zijn.

Als je nieuwe snelkoppelingen op het bureaublad maakt wordt daar steevast de tekst “Snelkoppeling naar” aan toegevoegd en… misschien kan dat ook wel anders!

Start TweakUi en kies de optie Explorer. Verwijder het vinkje voor: Prefix “Shortcut to” on new shortcuts. Door deze handeling blijft voortaan de extra tekst weg.

Vind je de pijltjes aan de snelkoppelingen niet mooi? Dan haal je ze toch gewoon weg, wederom biedt TweakUi uitkomst.

Start TweakUi en klik op het plusje voor Explorer, klik op Shortcut en markeer de optie None, klik op OK en… de pijltjes zijn verdwenen!

Je kunt nog veel meer instellingen veranderen met TweakUi, maar niet ervaren gebruikers kunnen het beter eventjes hierbij laten!

Pictogrammen uitschakelen en verbergen

Heb je al gemerkt dat, naarmate er meer programma’s worden geďnstalleerd er rechts onderin ook steeds meer pictogrammen bijkomen waarvan je er vele vrijwel nooit of zelfs helemaal niet gebruikt? Je kunt ze wel weghalen maar in dat geval zullen sommige functies, die je wel nodig hebt, niet meer werken.

Niet weghalen dus, maar… waarom zouden we ze niet verbergen, want dat kan wel.

Voor we dat gaan doen wil ik eerst nog even zeggen dat je een aantal wel kunt verwijderen. Want programma’s als Windows Taakplanner, Realplayer, Musicmatch e.a. hebben een optie in de instellingen om een pictogram al dan niet weer te geven in de taakbalk.

Voor alle overige kun je zelf een keuze maken. Klik met de rechtse muistoets op de taakbalk. Kies Eigenschappen en klik op Aanpassen. In het verschijnende venster kun je een drietal keuzen maken voor elk programma afzonderlijk. Altijd weergeven, Verbergen indien niet actief of Altijd weergeven.

Als je pictogrammen op altijd verbergen hebt ingesteld dan zal er een extra pijltje op de taakbalk verschijnen.

De verborgen of inactieve pictogrammen zijn er dus nog wel maar ze worden netjes gecamoufleerd, zodat je er geen last meer van hebt. Door op het pijltje te klikken kun je ze tevoorschijn halen. Pictogrammen die je vaak gebruikt kan je instellen op altijd weergeven, dan zijn ze altijd in beeld en op die manier kun je ze dus direct gebruiken.

Als je nieuwe programma’s hebt geďnstalleerd dan staan de koppelingen in het menu Start altijd door elkaar. Je kunt ze natuurlijk verplaatsen, klik daartoe op een map of koppeling en hou de muistoets ingedrukt, sleep het object naar de gewenste plaats in het menu en laat de muisknop los. Maar… dit kan ook gemakkelijker met een rechtse muisklik!

Klik op Start, Klik op Alle programma’s. Klik met de rechtse muistoets op het meest rechtse menu (het geeft niet waar) en kies uit het rolmenu Sorteren op naam en ziedaar, alles wordt in een keer netjes alfabetisch gerangschikt.

Vind je het startmenu een beetje te groot en staan er een aantal zaken in die jij toch nooit gebruikt, dan kun je ook dat aanpassen. Klik met de rechtse muistoets op de taakbalk en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Menu start en klik op Aanpassen. Selecteer hier de optie Kleine pictogrammen.

Klik op Geavanceerd. Er verschijnt een lijstje met koppelingen die worden weergeven in het menu start. Daarin kun je een selectie maken van datgene wat je wel of niet in het startmenu wil zien. Verander maar zoveel je wilt, want je kunt op dezelfde manier het menu weer herstellen.

Systeemherstel

Over herstellen gesproken, het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat het echt fout gaat. In dat geval zou het dan ook wel fijn zijn als we een en ander snel en makkelijk konden herstellen.

Systeemherstel biedt uitkomst, tenminste… Bij het installeren van een aantal programma’s en het uitvoeren van Windows update worden vaak al herstelpunten gemaakt maar, je kunt deze punten ook zelf af en toe eens maken, dan raak je niet zoveel kwijt als je eens moet herstellen.

Klik Start, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud. Links boven in het venster vind je Systeemherstel. Klik er maar op. Selecteer in het volgende venster de optie “Een herstelpunt maken” en klik op Volgende. Geef het nieuw te maken herstelpunt een naam naar keuze, een datum en tijd bijvoorbeeld of een andere makkelijk te herkennen naam. Klik op Maken, waarna de computer even aan het werk gaat om na enige tijd te melden dat een herstelpunt is gemaakt.

Als het nu eens mis gaat dan kun je op dezelfde manier het systeem laten herstellen door de optie “Een eerdere status van deze computer herstellen” te kiezen. Klik op volgende, kies een datum. Selecteer het gewenste herstelpunt en klik op Volgende. Het systeem vraagt nog even om bevestiging en met nog een klik op Volgende gaat de computer aan het werk. Na een herstart is de computer teruggebracht naar een eerdere datum en als alles goed is gelukt zal ook een eventuele storing verholpen zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat tijdens dit proces documenten e.d. verloren gaan, want die laat systeemherstel ongemoeid.