Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 7)

Laten we nog eens een documentje gaan maken. Dit keer gebruiken we WordPad, want daarmee kun je al veel meer dan met kladblok.

Klik Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, WordPad. Als het programma is opgestart type je een paar regels tekst, verzin zelf maar wat leuks en maak je nog geen zorgen over lettertypen of opmaak, dat komt later wel.

Klaar? Dan gaan een illustratie invoegen. Plaats de cursor op een vrij plaats in je document. Klik op het rolmenu Invoegen en kies Invoegen, Object. In het venster Object invoegen heb je de keuze uit een tweetal opties:

Nieuw object maken, als je daarvoor kiest kun je zelf iets maken, een geluid, een tekst, een tekening of grafiek, keuze genoeg.

Een voorbeeld: selecteer Bitmapafbeelding en klik op OK. Er verschijnt een tekenkader, links in het venster zie je een aantal gereedschappen. Geef het kader vooraf de gewenste afmeting door in een hoek te klikken, waarbij het pijltje van de cursor moet veranderen in een diagonale pijl, sleep tot de gewenste afmeting verkregen is.

Maak ook de achtergrond (het witte vlak), op dezelfde manier op maat. Klik op het witte vlak, hou de muisknop ingedrukt, en maak al slepend een selectievakje voor de tekst. Kies een kleur, klik bij gereedschappen op de A, daarmee kun je een tekst in het kader typen. Past de tekst niet? Geen nood, je kunt nu nog alle vensters en vlakken aanpassen, gewoon weer door alle betreffende hoekjes te verslepen.

Je kunt de tekst een ander aanzien geven, een ander lettertype kiezen, de afmeting aanpassen, schuin en dik schrijven en/of onderstrepen, net zoals dat bij de standaard tekst het geval is. Kies uit het rolmenu Beeld de optie Werkbalk Tekst, daar vind je de benodigde toepassingen.

Klaar, klik dan eerst weer op het potloodje in het gereedschappenmenu, anders gaat al je werk verloren! Klik naast het object om het werkstuk in te voegen in je document. Desgewenst kun je het verplaatsen door er op te klikken (het geeft niet waar). Hou de muistoets ingedrukt en sleep het naar de gewenste plaats.

Heb je een leuke foto? Klik op het rolmenu Invoegen, kies Invoegen, Object. Selecteer de optie Microsoft Drawing 1.01. Klik in het nieuwe venster (Microsoft Tekening 1.01) Bestand, Figuur importeren… en Blader naar de gewenste afbeelding. Selecteer die en klik op Openen.

Sluit het venster met het kruisje en antwoord met Ja op de vraag of de afbeelding in het document moet worden opgeslagen. De afbeelding wordt nu in het WordPad document getoond. Oh, oh, ietsje te groot misschien? Geeft niets, pak de foto maar bij een hoekje en sleep net zolang tot deze het juiste formaat heeft. Ook nu kun je de afbeelding de gewenste plaats geven door die te verslepen.

Tip: Houdt bij het aanpassen van de afmetingen de shifttoets ingedrukt om de juiste proporties te behouden.

Bestand gebruiken, Je kunt ook een bestaand object invoegen en, dat hoeft niet persé een afbeelding te zijn! Want ook nu mag je zelf een keuze maken, net zoals bij een nieuw object maken, maar… het object zal niet worden weergegeven, in plaats daarvan zie je een pictogram. Pas als je daarop klikt wordt het object getoond, afgespeeld e.a.

De standaard tekst kun je ook aanpassen, lettertype, dik, schuin en onderstreept en natuurlijk ook de kleur. Selecteer de gewenste woorden of regels tekst en maak je keuze, de opmaak attributen vind je boven aan het WordPad venster.

Het opslaan van een WordPad document

Dat kan op verschillende manieren: als platte tekst bijvoorbeeld, maar als je dat doet gaat de opmaak verloren, niet zo’n goede keuze dus. Dat geldt ook voor een tweetal andere keuzen. De RTF-indeling in voor ons document een betere keuze, want daarmee blijft de opmaak wel behouden.

NB. Documenten kunnen later met een dubbelklik van de muis worden geopend. Het daarvoor te gebruiken programma wordt door het systeem automatisch geselecteerd. De bestandsextensie is daarbij de bepalende factor. Als je bijvoorbeeld ook Microsoft Word hebt geïnstalleerd dan is de kans groot dat je .RTF document, bij gebruik van dubbelklikken, met Microsoft Word wordt geopend.

Dat geldt trouwens ook voor andere extensies, voor platte tekst (.txt) zal zonder uitzondering kladblok worden gebruikt en… als je er zeker van wilt zijn dat voor jouw document WordPad weer wordt gebruikt dan zal je het bestand de extensie .wri mee moeten geven.

Maar je kunt natuurlijk ook WordPad opstarten en met de optie Bestand, Openen het .rtf document weer openen.

In aflevering drie heb ik het al even over het opslaan en… terugvinden van documenten gehad. En Mijn documenten is naar mijn idee de meest logische locatie voor dat doel. Maar als je na verloop van tijd meerdere documenten verzameld hebt dan kon het wel eens een onoverzichtelijk geheel gaan worden. Door zelfgemaakte mappen te gebruiken kunnen we daar wel iets aan doen.

Kies Bestand, Opslaan als… en blader naar Mijn documenten. Klik op het pictogram Nieuwe map. De tekst van de nieuwe map is automatisch al geselecteerd. Geef de map een naam naar keuze en druk op Enter om die vast te leggen. Mocht de tekst niet (meer) geselecteerd zijn dan klik je met de rechtse muistoets op de map en kiest Naam wijzigen.

Dubbelklik op de nieuwe map om die te openen en sla je document met de gewenste naam op. Je zou bijvoorbeeld mappen kunnen maken als: Familie, Vrienden, Bekenden, Zakelijk, Privé, Medisch e.d. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om later je documenten terug te vinden.

Het een sluit het ander niet uit en je zou kunnen denken aan mappen in mappen, maak bijvoorbeeld in de map Familie een eigen mapje voor Tante Truus en een voor Ome Gerrit. Maar maak niet teveel mappen in mappen in mappen enz. want dan wordt het straks wel weer heel veel extra klikken voor je een document teruggevonden hebt

Had jij al een aantal documenten die eigenlijk in de nieuw gemaakte mappen zouden moeten staan? Geen nood, dan verplaatsen we die toch even! Klik op het gewenste bestand, hou de muistoets ingedrukt, sleep het bestand boven de gewenste map en laat dan de muistoets los.

Tip: Heb je meerdere bestanden voor dezelfde map? Selecteer ze dan met behulp van de Ctrl toets. Klik op een bestand, druk de Ctrl toets in en selecteer het volgende bestand, blijf de toets vasthouden en selecteer op die manier alle voor een bepaalde map bestemde bestanden. Laat de Ctrl toets los, klik op een van de geselecteerde bestanden en sleep dat boven de gewenste map, laat de muistoets los en… alle geselecteerde bestanden worden netjes in de map geplaatst.

Als een besturingssysteem wordt uitgebracht is het zo goed als klaar, zo goed als, want tijdens het gebruik komen er mankementen tevoorschijn. Al helemaal bij het gebruik van een Internet verbinding. Malafide figuren zijn altijd op zoek naar fouten (lekken) in een systeem om met behulp daarvan gebruikers het leven zuur te maken. Onder andere om die reden worden door Microsoft regelmatig beveiligingsupdates en verbeterde programma’s aangeboden.

Dat gebeurt middels Windows update en als het goed is dan staat jouw systeem zo ingesteld dat het updaten automatisch gebeurt. Je zal het al weleens gezien hebben. In de taakbalk gaat een pictogram knipperen met de vermelding dat updates zijn gedownload en kunnen worden geïnstalleerd. Nog nooit gezien? Laten we dan maar eens even kijken of alles wel goed staat ingesteld.

Klik op Start, klik met de rechtse muistoets op Deze computer en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Automatische updates. Als eerste moet er een vinkje staan voor “De computer up-to-date houden… enz.” Daaronder vind je drie keuzemogelijkheden. Persoonlijk vind ik de tweede wel aardig, “Updates automatisch downloaden. Vraag mij na het downloaden of ik de updates wil installeren.” Maar… als jij een van de andere beter vindt dan mag dat natuurlijk ook. Klik op OK om je keuze vast te leggen.

Tot slot van deze aflevering nog even het opruimen en verwijderen van onnodige bestanden. Dat gaat gemakkelijk. Klik op Start en kies Alle programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Schijfopruiming. Kies in het venster Station selecteren het gewenste station (meestal C:). Klik op OK. Plaats in het volgende venster vinkjes voor alle opties en klik op OK. Bevestig in het volgende venster met Ja en het systeem wordt opgeruimd.

Je kunt nog een stapje verder gaan met opruimen en op het tabblad Meer opties klikken. Onderaan zie je de optie Systeemherstel. Klik op Opruimen. Als je op OK klikt worden alle oude herstelpunten (behalve de laatste) gewist, hetgeen vaak veel ruimte vrijmaakt op de harddisk. Twijfel je, of wil je liever nog even alle herstelpunten bewaren? Sla dan deze actie over.

Niet alle overbodige bestanden worden gewist, overbodige documenten, downloads, muziekjes e.d worden bijvoorbeeld overgeslagen. Die zal je dus zelf nog even naar de prullenbak moeten slepen.