Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 3)

Laten we eens een documentje maken en dat opslaan voor later. Klik op Start, klik op Alle Programma’s en kies Bureau-accessoires. Open Kladblok door er één keer op te klikken. Type in Kladblok een of meer regels tekst, het geeft niet wat. Kies uit het rolmenu bestand de optie Opslaan Als... Er wordt een nieuw venster geopend en als je dat voor de eerste keer gebruikt dan zal de map Mijn documenten al geselecteerd zijn, een ideale plaats om een tekstdocument op te slaan.

Is dat niet het geval en wordt een andere locatie getoond, blader dan naar de map Mijn documenten door op het venster naast Opslaan in: te klikken.

Door een dubbele muisklik op Mijn documenten wordt de map geselecteerd en de naam zal boven in het venstertje verschijnen.

In het venstertje naast Bestandsnaam type je een naam met betrekking tot de tekst of een die je makkelijk kunt onthouden, klaar? Klik dan op Opslaan. Als je het document later weer nodig hebt dan kun je dat gemakkelijk terugvinden met behulp van de optie Onlangs geopend in het menu Start. Dit is echter maar van korte duur, want als je veel documenten gebruikt dan zal dit documentje op den duur uit die lijst verdwijnen. Maar geen nood, want we kunnen het nog altijd vinden.

Bij het installeren van Windows XP wordt de optie Onlangs geopend niet altijd standaard geďnstalleerd, dat is afhankelijk van de versie die wordt gebruikt. De optie is echter makkelijk in te schakelen.

Klik, met de rechtse muistoets, op de taakbalk en kies Eigenschappen, klik dan achtereenvolgens op: Menu Start, Aanpassen, Geavanceerd, plaats een vinkje naast de regel: Onlang geopende bestanden in een lijst weergeven. Klik op OK om het venster te sluiten en in het andere venster op OK om je keuze toe te passen.

Zoeken en vinden

Bestanden terugvinden is wel eens lastig, maar niet als je weet hoe en waar je moet zoeken. De zoekoptie in het menu Start gebruiken is er een van. Windows XP voorziet in een geavanceerd zoeksysteem en in verreweg de meeste gevallen zal dit dan ook ruim voldoende zijn.

In het venster hiernaast kun je in dit geval de keuze Documenten klikken en vervolgens een optie selecteren, in de afgelopen week, maand, jaar? Klik op Zoeken en... vrijwel direct worden de gevonden bestanden aan je getoond.

Was het document al meer dan een jaar oud? Geen probleem, selecteer de optie Onbekend, klik Zoeken en ziedaar, het document wordt alsnog gevonden.

Weet je helemaal niets meer van het te zoeken epistel, maak dan gebruik van de Geavanceerde zoekopties.

Je krijgt dan de gelegenheid om bijvoorbeeld de naam of een gedeelte daarvan in te vullen of een stukje tekst dat in het document voorkomt te gebruiken. Je kunt desgewenst ook nog een locatie aangeven waar gezocht moet worden.

Deze optie kan wel wat tijd in beslag nemen, het is mede daarom dan ook verstandig om bij het opslaan logische bestandsnamen te gebruiken, zoals “brief aan tante truus” of “verslag van mijn vakantie”, dat spaart later veel zoekwerk en tijd.

Er zijn nog meer zoekopties, je kunt ze gebruiken door de knop Zoeken in de taakbalk van het hoofdvenster te klikken.

Deze knop biedt ook uitkomst als je zoekmenu veranderd is, klik er op en je zal het menu in het zoekvenster zien veranderen. Klik er maar een paar keer op, dan trekken alle opties aan je oog voorbij.

Kladblok

Kladblok is een aardig programma voor korte notities en platte tekst maar heeft verder niet veel te bieden en als je uitgebreide documenten wil maken dan is Wordpad, of het vaak meegeleverde MS Word, een betere keuze. Je kunt kladblok nog wel een beetje aanpassen, zoals de automatische terugloop instellen (rolmenu Opmaak) en een lettertype instellen, vet, schuin en onderstreept behoort tot de mogelijkheden, maar... dat geldt dan wel voor het hele document.

Kladblok heeft de gewoonte om standaard kop- en voetteksten af te drukken, maar dat kun je uitschakelen. Kies daarvoor het rolmenu Bestand, Pagina-instelling en verwijder Pagina &P naast Voettekst en &F naast Koptekst. Schrijf dit wel even op, dat komt van pas als je later mocht besluiten om ze toch weer te gaan gebruiken

Systeemmappen

We gaan de rechtse kant van het menu Start eens wat nader bekijken. Aan de rechtse kant van het menu vind je bovenaan een aantal vaste systeemmappen, dat is handig om snel naar veelgebruikte mappen te springen. Een simpele klik volstaat om ze te openen.

Daaronder vind je de map Deze Computer en als je die klikt dan zal je alle overige mappen zien die op het systeem te vinden zijn. Maar pas op, want als je hier wat verkeerd doet dan kan je het systeem weleens onherstelbaar beschadigen! Dat geeft bijvoorbeeld het opstartscherm van het c: station al aan, de bestanden zijn standaard niet voor niets verborgen! Je kunt ze zichtbaar maken met een klik op “De inhoud van dit station weergeven.”

Je kunt natuurlijk alle handelingen als bladeren, zoeken, mappen maken en verwijderen e.d. toepassen, maar na de voorgaande noodkreet zal je wel begrepen hebben dat je voorzichtig te werk moet gaan. Alles gaat goed totdat je per abuis op Verwijderen klikt. Stel je eens even voor dat dan toevallig de map Windows geselecteerd staat (met daarin alle bestanden die nodig zijn voor je systeem). Dan is het einde avontuur, uit met de pret, weg systeem! Uithuilen en opnieuw beginnen is dan nog de boodschap, dus... wees voorzichtig als je op Deze Computer hebt geklikt...

Het Configuratiescherm is een van de belangrijkste schermen van het systeem, want daar kun je letterlijk van alles naar voorkeur en smaak aanpassen. We zullen een paar onderdelen alvast eens wat nader gaan bekijken, niet alles natuurlijk, want dat zou teveel ineens zijn.

Klik achtereenvolgens op Start, Configuratiescherm, Vormgeving en thema’s. Hier vind je een aantal opties. Als je een nieuw karakterset toe zou willen voegen dan klik je op Lettertypen. Kies uit het rolmenu Bestand Nieuw lettertype installeren... Links onderaan in het venster Lettertypen toevoegen vind je opties om te bladeren.

Klik op het venster onder Stations als je de toe te voegen bestanden elders hebt opgeslagen, selecteer het juiste station, bijvoorbeeld A: voor de floppydisk. Blader, in het venster onder mappen, naar de plaats waar je nieuwe karaktersets zijn opgeslagen en dubbelklik er op. De verschillende lettertypen zullen in het bovenste venstertje verschijnen. Selecteer het gewenste bestand door er op te klikken en klik op OK. Het type wordt geďnstalleerd en is klaar voor gebruik.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je vooraf lettertypen hebt verzameld en opgeslagen, anders gaat het feest nu nog even niet door

Muisaanwijzers kiezen

Muisaanwijzers is ook een aardige optie, hier kun je de muisaanwijzer onderdelen een ander aanzicht geven, pijltjes, cursor, zandloper e.d. kunnen worden vervangen door andere vormen. Probeer maar eens, als de verandering je niet bevalt dan kun je die weer ongedaan maken door op de Standaard knop te klikken. Klik op Muisaanwijzers, klik op de tab Aanwijzers en maak je keuze, heb je een leuke gevonden? Klik dan op OK.

Sluit het Configuratiescherm maar af, want hier houden we er mee op, hoe het verder gaat zie je op de volgende pagina...