Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Microsoft Word 2000 voor beginners (deel 5)

Word is meer dan een tekstverwerker alleen. Zo kun je bijvoorbeeld een visitekaartje ontwerpen, enveloppen afdrukken en een eigen ansichtkaart maken. Onder aan het venster van MS Word vind je de tekengereedschappen die daarvoor nodig zijn.

Vind je ze op jouw scherm niet? Klik dan op het pictogram Tekenen of selecteer de optie in het rolmenu Beeld, Werkbalken.

Laten we maar beginnen met een visitekaartje. Klik Autovormen, kies Basisvormen en selecteer bijvoorbeeld het vierkantje. Plaats de cursor links boven aan het document, druk de linkse muistoets in en hou die vast. Sleep dan de cursor naar rechtsonder tot je, bij benadering, het gewenste formaat rechthoek hebt en laat de muistoets los.

Daarmee is de basisvorm voor ons visitekaartje klaar, nu volgt de opmaak. Klik met de rechtse muistoets op de autovorm en kies Autovorm opmaken uit het menu. Kies het tabblad Grootte en vul de afmetingen naar keuze in.

Een vaak gebruikte afmeting is 8,5 bij 5,5 centimeter, maar als jij andere afmetingen wil gebruiken mag dat natuurlijk ook. Klik nog niet op OK, want we kunnen gelijk nog wat instellingen doen.

Klik op het tabblad Indelingen en kies Vierkant om het plaatje los te maken van de achtergrond, dat is makkelijker als we straks meerdere kaartjes op een pagina willen maken.

Klik op Kleuren en lijnen. Onder de optie Lijn kun je bepalen of je al dan niet een zichtbare omlijning wilt en zo ja, welke kleur en vorm. Wil je geen lijn dan kies je onder Lijn, Kleur voor Geen Lijn.

Met de optie Opvulling, Kleur kun je pas echt leuke dingen doen. Je kunt een kleur als achtergrond kiezen, maar ook een plaatje invoegen voor datzelfde doel.

Tip: Maak je plaatje vooraf in de juiste afmeting, dus gelijk aan die van de autovorm, want bij het invoegen zal het over de hele autovorm worden uitgevuld. Als het plaatje andere afmetingen heeft zal het dus niet het gewenste resultaat geven omdat het wordt vervormd.

Links zie je een voorbeeld van een kaartje. Het logo is vooraf voorzien van een extra wit vlak waardoor de afmetingen gelijk zijn aan die van de autovorm.

Het plaatje is als achtergrond ingevoegd en de tekst is met behulp van een paar tekstvakken ingevoegd. De lijntjes van het kaartje heb ik nog even in beeld gelaten, zodat de vorm zichtbaar blijft.

Trouwens, als je ze weghaalt wordt het later moeilijker om de kaartjes op het juiste formaat te snijden, dus waarom zou je ze niet gewoon laten staan. Niet die van het tekstvak natuurlijk, want dat is geen gezicht

Om een plaatje in te voegen kies je: Kleuren en lijnen, Opvulling, klik op het kleurvakje naast Kleur. Kies de optie Opvuleffecten, klik het tabblad Figuur, klik op de knop Figuur selecteren en blader naar de locatie waar je plaatje te vinden is, selecteer het plaatje en klik OK.

Je zal nogmaals ervaren dat je in een autovorm geen tekst kan typen, daarvoor moet een tekstvak worden gebruikt. Klik op het pictogram Tekstvak in de tekenbalk of kies de optie uit het rolmenu Invoegen. Klik met de muis op de autovorm, het geeft niet waar precies, want je kunt het tekstvak later nog verplaatsen.

Type de gewenste tekst in het tekstvak en pas de afmeting aan. Klik, met de linkse muistoets, op de rand van het tekstvak, hou de knop ingedrukt en sleep het tekstvak naar de gewenste plaats. Laat daar aangekomen de muisknop los. Nu nog de opmaak. Als je een kleur als achtergrond of een gekleurd plaatje hebt gebruikt dan kun je het tekstvak transparant maken en tegelijk even het lijntje weghalen, zodat alleen de tekst overblijft en de rest van het tekstvak onzichtbaar wordt.

Klik, dit keer met de rechtse muistoets, op de rand van het tekstvak en kies Tekstvak opmaken. Klik op het selectievakje Opvulling, Kleur en selecteer Geen opvulling. Klik op het selectievakje Lijn, Kleur en selecteer Geen lijn. Zoals je ziet is nu alleen de tekst nog zichtbaar.

Je kunt zoveel tekstvakken gebruiken als je wilt maar natuurlijk wel naar gelang er plaats voor is.

Als je kaartje klaar is raad ik je aan om van alle losse onderdelen een geheel te maken. Selecteer de onderdelen door er met de linkse muistoets op te klikken. Hou daarbij de shifttoets ingedrukt zodat alle selecties zichtbaar worden. Klik, met rechtse muistoets op de selectie en kies Groeperen, Groeperen.

Let er op dat, terwijl je dit doet, de cursor is veranderd in een kruisje, want als dat niet zo is klik je naast de selectie en wordt deze ongedaan gemaakt, met als gevolg dat je weer opnieuw mag beginnen.

Tip: Zet de zoom op 200% of meer, dat maakt het selecteren een stuk makkelijker!

Als je alles hebt gegroepeerd kun je een kopietje van je kaartje maken en er net zoveel plakken als er op je A4’tje passen. Om ze op de juiste plaats van je pagina te krijgen klik je met de rechtse muistoets op het object en kiest Object opmaken. Klik Indeling, Vierkant. Daarna kun je de kaartjes elke gewenste plaats geven.

Verder is het aan jouw fantasie hoe het kaartje er uiteindelijk uit gaat zien, met of zonder achtergrond, weinig, geen of juist veel kleur, kijk maar hoe je het doet, het is tenslotte jouw visitekaartje.

Ansichtkaarten maken berust op hetzelfde principe. Hieronder zie je een voorbeeld van een achterkant van een ansichtkaart. Gebruik hiervoor de lijnen van de tekenset en desgewenst wat rondjes voor de postcode, net wat je wilt. Is je ontwerpje klaar? Dan nog even groeperen om er bijvoorbeeld twee of vier kopieën van te maken.

Nu nog een plaatje op de keerzijde en je hebt je eigen, niet van echt te onderscheiden ansicht- of kerstkaart gemaakt, tenminste als je bij het afdrukken ook nog het juiste papier hebt gebruikt

Tip: Als je lijntjes maakt, hou dan de shifttoets ingedrukt, ze zijn dan altijd perfect horizontaal of verticaal. De tekstloop in het midden van de kaart is met behulp van Opmaak, Tekstrichting verticaal geplaatst.

Tot slot nog even het bedrukken van enveloppen. Dat is wel heel erg makkelijk met MS Word. Je vindt de optie Enveloppen en etiketten in het rolmenu Extra. Als je er op klikt verschijnt er een venstertje voor de opmaak dat eigenlijk geen uitleg meer behoeft, maar… laten we de opties voor alle duidelijkheid toch maar even doornemen.

Bovenaan vindt je twee tabs, enveloppen en etiketten, kies Envelop. Daaronder kun je de gegevens van de geadresseerde invullen. In het vakje daaronder kun je desgewenst een afzender invullen. Als je een vinkje plaatst in het kleine vakje ernaast dan wordt de afzender niet afgedrukt. Onder Voorbeeld zie je een envelop en als je daarop klikt wordt een menu geopend met diverse afmetingen voor enveloppen.

Als je op Afdrukken klikt zal de MS Word assistent je vragen of de afzender moet worden opgeslagen als standaard-afzenderadres, dat is wel makkelijk, want in het vervolg hoef je dat dan niet meer te typen.

Word kan geen hele series enveloppen voor je afdrukken en je kunt ook geen adressen invoegen. Voor de etiketten geldt zo ongeveer hetzelfde, afdrukken per etiket of een heel vel met hetzelfde adres, meer smaken zijn er niet. dus als je veel enveloppen of etiketten moet afdrukken wacht je een hoop typewerk.

Die mogelijkheid bestaat trouwens wel als je behalve Microsoft Word ook de rest van het Office pakket bezit, want dan kun je met behulp van Outlook of Access, gebruik maken van die optie.