Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Microsoft Word 2000 voor beginners (deel 2)

Als je volgens het voorbeeld op de vorige pagina te werk ging kan je het plaatje nu vrij verplaatsen, maar als je bijvoorbeeld een stukje tekst in gaat voegen zal je zien dat de afbeelding daardoor wordt verplaatst. De afbeelding is nog aan de tekst gekoppeld.

Je zou de wens kunnen hebben om het plaatje los te koppelen van de tekst. Dat kan, kies Figuur opmaken en klik Indeling, klik op de knop Geavanceerd… Kies Figuurpositie. Verwijder het vinkje voor Object met tekst verplaatsen en klik OK

NB. De optie is soms niet actief en alleen beschikbaar als je vooraf de Tekstomloop al had ingesteld, Vierkant, Rondom etc.

Je kunt nu de tekst verplaatsen terwijl de afbeelding netjes op z’n plaats blijft en je kan ook nog steeds het plaatje onafhankelijk van de tekst verslepen, net wat je wilt maar… wat kun je nog meer met een afbeelding?

Contrast en helderheid aanpassen, Zwart/Wit (grijswaarden) instellen, bijsnijden, dat eigenlijk afsnijden zou moeten zijn

Op afbeeldingen kun je niet de opties roteren en spiegelen toepassen, dat kan wel met andere objecten zoals Autovormen en WordArt, waarover later meer.

Klik met de rechtse muistoets op de afbeelding, kies Werkbalk figuur weergeven en er zal een venstertje verschijnen met knoppen voor alle genoemde onderdelen. Net als bij elke bewerking moet ook nu weer het plaatje geselecteerd zijn, anders werkt er niets.

Om kleur of grijswaarden te kiezen gebruik je het tweede pictogram. Direct daarnaast vind je die voor meer of minder contrast. Daar weer naast die om de helderheid in te stellen.

Helemaal rechts zie je er een om de beginwaarden weer in te stellen, dat is makkelijk als het eens verkeerd gaat. Daartussenin staan nog wel wat pictogrammen, maar die opties gebruiken we al middels de rechtse muistoets.

Het Bijsnijden verdient wat extra aandacht en je zal wel ervaren dat dit je bij de eerste pogingen niet direct goed af zal gaan, maar… het werkt als volgt:

Selecteer het plaatje zodat het selectievierkant zichtbaar wordt, open de werkbalk en kies het snij gereedschap, wijs daarmee op een van de zwarte blokjes van het selectievierkant, klik op het blokje zodat het snij gereedschap in een hoekje veranderd, (gebeurt dit niet dan heb je naast het blokje geklikt) hou de muistoets ingedrukt en sleep tot het gewenste snijpunt is bereikt en laat de muistoets los. Je kunt de bewerking herhalen tot het gewenste effect is bereikt.

Je kunt ook de afmetingen van de afbeelding aanpassen, dat kan via de eigenschappen (Figuur opmaken) van het plaatje, maar ook met behulp van selectiehoekjes. Klik op de afbeelding om het selectiekader zichtbaar te maken.

Klik met de muisaanwijzer op een hoek van het kader, zodanig dat die veranderd in een diagonaal pijltje. Hou de muistoets ingedrukt en beweeg naar binnen of naar buiten, al naar gelang je het plaatje groter of kleiner wil maken.

Als je de hoeken van het selectie kader gebruikt behoud het plaatje de hoogte/breedte verhouding, met de tussenliggende vakjes kun je de hoogte en breedte ook afzonderlijk aanpassen, hetgeen meestal niet ten goede van de afbeelding komt.

Zo, nu weet je zo ongeveer wel wat je met een plaatje kunt doen dus, nu een ander onderwerp. MS Word kent nog andere leuke attributen, een ervan is WordArt. Daarmee kun je fraaie teksten toevoegen aan je document.

We kunnen eerst even de werkbalk Tekenen toevoegen, dan heb je alle onderdelen bij de hand. Kies uit het rolmenu Beeld, de optie Werkbalken, Tekenen.

Je mag natuurlijk ook op het daarvoor bestemde pictogram in de werkbalk klikken

Klik op het pictogram in de werkbalk Tekenen om de WordArt Galerie te starten, in het WordArt venster zie je de beschikbare voorbeelden en de keuze is aan jou, iets leuks gevonden, dan is een dubbelklik voldoende om een volgend venster te openen, maar een enkele klik gevolgd door OK mag ook.

In het nu verschijnende tekstvenster kun je de gewenste tekst typen, een lettertype kiezen en bepalen of de letters vet of schuin geschreven moeten worden, je mag eerst de instellingen kiezen of eerst typen, de volgorde doet er niet zo toe.

Net als met andere afbeeldingen heb je ook hier de beschikking over gereedschappen, met een rechtse muisklik op het object kun je de optie WordArt opmaken selecteren waardoor een soortgelijk menu verschijnt als bij de afbeeldingen. Je kunt het object loskoppelen van de tekst en ook de vorm kiezen zoals de tekst moet verschijnen en opties om tekenafstand (ruimte tussen de letters) of de vorm van het object aan te passen. In de werkbalk Tekenen vind je nog mogelijkheden om het object te roteren.

Spiegelen vind je er niet, maar dat heeft met tekst ook weinig tot geen zin tenzij… je een weerspiegeling wilt simuleren, in dat geval kun je terecht in de werkbalk Tekenen.

Hierboven zie je een voorbeeld met twee dezelfde objecten waarvan er een verticaal is omgedraaid.

Behalve de reeds genoemde kun je ook gebruik maken van 3D en schaduw effecten. Selecteer het object en klik een van de groene blokjes rechts onderin op de werkbalk Tekenen. Het is wel even experimenteren voor je een leuk resultaat zal zien, maar… het is dan ook wel de moeite waard.

Nu nog even terug naar de normale tekst, wist je dat je heel makkelijk tekstgedeelten kunt markeren? Je vind de optie in de Opmaak werkbalk, bijna rechts.

Klik op het pijltje naast het Markeerstift gereedschap om een kleur te kiezen Klik op de Markeerstift en hou de muistoets ingedrukt en beweeg de muisaanwijzer over de tekst die je wil markeren.

In dit geval hoef je het te bewerken tekstgedeelte niet eerst te selecteren. Maar dat kan natuurlijk wel als je dat wilt. Selecteer in dat geval eerst de tekst en klik dan op de Markeerstift, je krijgt hetzelfde resultaat.