Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Microsoft Word 2000 voor beginners (deel 1)

Het typen lukt natuurlijk wel, maar de verdere opmaak, het invoegen van afbeeldingen, tekstvensters en andere objecten is een stuk moeilijker. Deze en andere opmerkingen hoor ik maar al te vaak dus, laten we samen eens een documentje gaan maken.

Allereerst stel ik voor om alleen de gewenste tekst te typen zonder je verder zorgen te maken over onderstrepen, inspringen en overige opmaak. Dat heeft als voordeel dat je niet steeds allerlei handelingen moet herroepen om een en ander weer recht te zetten.

Stel dat je een woord of stukje tekst wil onderstrepen, dat kun je dat natuurlijk gelijk doen, maar als je verder gaat moet je de optie eerst weer uitzetten als je de rest van de tekst weer standaard wil hebben. Een ander woord wil je bijvoorbeeld vet getypt zien, maar ook die optie moet je weer uitzetten voor je verder gaat en dat geldt ook voor een stukje schuin geschreven tekst.

Ook de speller laten we nog even met rust, dan hoef je niet bij elke fout de muis te pakken. Zo ook de plaatjes, dat komt straks allemaal wel. Eerst platte tekst, zonder opmaak, dat is het gemakkelijkst.

Klaar met typen? Dan gaan we de opmaak bekijken. Allereerst maken we de keuze hoe de tekst eruit moet gaat zien, gecentreerd, links- of rechts uitgelijnd. Een en ander is afhankelijk van het soort document en van jouw persoonlijke smaak.

Voor alles geldt dat, datgene wat je wilt bewerken geselecteerd moet zijn. Tekst krijgt dan een gekleurde achtergrond en afbeeldingen en andere objecten een kader. Tekst kun je gemakkelijk selecteren met behulp van de functietoets F8, plaats de cursor op een woord en druk twee keer op F8 om het woord te markeren, nog een keer op F8 markeert de hele zin en nog een keer F8 de complete alinea.

Als je dat makkelijker vindt mag je natuurlijk ook de muis gebruiken. Klik met de linkse muistoets aan het begin van een te markeren gedeelte, hou de muistoets ingedrukt, verplaats de muisaanwijzer naar het einde van het te selecteren deel en laat daar de muistoets los, dat heeft hetzelfde effect.

Laten we de complete tekst eens aan beide kanten uitlijnen. Dat kan door Ctrl en A in te drukken, daarmee selecteer je het hele document (in het rolmenu bewerken vind je de optie Alles selecteren ook terug).

Als je de tekst geselecteerd hebt klik je op het (hier groen gekleurde) pictogram in de werkbalk.

De optie aan beide zijden uitlijnen heeft echter een nadeel, je zal zien dat zinnen soms behoorlijk  uit elkaar worden getrokken, zeker als er een aantal lange woorden in voorkomen, maar daar maken we ons nu nog even geen zorgen over, want er zijn verschillende manieren om dat te corrigeren.

Meestal zal een tekst geen verdere opmaak behoeven en zal je de eerste van de vier pictogrammen gebruiken. Maar soms is het wenselijk om een zin of woord rechts uit te lijnen, dan gebruik je het 3e pictogram. Wil je een zin centreren, dan gebruik je het 2e pictogram. Ik herhaal het nog maar een keer: voor elke optie moet dat gedeelte waar de opmaak voor bedoeld is gemarkeerd zijn!

Wil je een gedeelte tekst cursief? Markeer de gewenste tekst en klik op het pictogram met de I moet het vet, dan klik je de B en als het moet worden onderstreept dan kies je de U

Links boven aan de werkbalk vindt je voorbewerkte stijlen, die kun je ook gebruiken, maar ze zullen vaak in een andere karakterset worden weergegeven dan die jij hebt gebruikt en… je kunt je tekst natuurlijk gewoon zelf bewerken om een zelfde resultaat te verkrijgen, want je mag meerdere bewerkingen op dezelfde tekst loslaten.

Vet onderlijnd en schuin geschreven, desgewenst ook in een andere afmeting, ’t is een kwestie van selecteren en op het juiste pictogram klikken, probeer zelf maar eens.

O ja, ga gerust je gang, want MSWord heeft een uitstekende optie om gemaakte veranderingen weer ongedaan te maken, druk op Ctrl en Z om steeds een stapje terug te gaan en… ga je per ongeluk te ver terug, ook niet erg, want met Ctrl en Y ga je de andere kant weer op en zet je eventueel verwijderde teksten en objecten weer terug.

Nu de tekst is aangepast wordt het eigenlijk wel tijd om de speller te gebruiken, we zouden het nog vergeten, ware het niet dat al de rode golfjes onder de verkeerd gespelde woorden ons er aan herinneren

Klik met de rechtse muistoets op een woord dat met zo’n rood golfje is onderstreept en de speller zal je het juiste woord (of alternatieve woorden) tonen, op die manier kun je het hele document bewerken en de foutjes verwijderen. Later kun je desgewenst het hele document of een alinea naar keuze nog eens controleren op spel- en grammatica fouten, waarvan de laatste, als het goed is, al eerder te zien waren, gemerkt met een groene golfjesstreep onder de zin of alinea.

Laten we een afbeelding in gaan voegen, dat kan van alles zijn, een illustratie, een plaatje dat je van het Internet hebt gehaald en zelfs een echte foto. In dit voorbeeld kies ik voor een illustratie.

Plaats de cursor ergens tussen de regels of zomaar ergens midden in de tekst, de precieze plaats doet er niet zo toe, want het plaatje moet toch nog worden bewerkt. Klik op het rolmenu Invoegen, kies Figuur en dan voor Illustratie, maak je keuze en klik op het bovenste pictogram zoals op het plaatje is aangegeven. Met deze klik wordt het plaatje in ons document geplaatst.

Afbeeldingen uit een bestand gaat vrijwel hetzelfde, in dat geval krijg je het bekende Windows venster te zien waarmee je kunt bladeren om het gewenste bestand op te zoeken, markeer je keuze en klik OK om het plaatje in te voegen. De bewerking is gelijk aan die voor illustraties.

Hieronder een voorbeeld zoals een plaatje in beeld komt nadat je het hebt ingevoegd.

Zo ziet het er niet uit zoals we het eigenlijk zouden willen zien en wat erger is, het plaatje lijkt niet te verplaatsen. De tekst past er niet naast zoals wij dat willen en de eerstvolgende regel komt onder het plaatje in plaats van er naast. Maar, daar kunnen we wel wat aan doen. We moeten het plaatje loskoppelen van de tekst en de pagina, dat gaat als volgt:

Klik met de rechtse muistoets op het plaatje en kies Figuur opmaken, klik Indeling en kies Vierkant, klik OK. Hiermee heb je de afbeelding los gemaakt van het document en van de tekst, althans gedeeltelijk. Je kunt het plaatje nu verplaatsen door er met de linkse muistoets op te klikken en die ingedrukt te houden. Ook de tekst valt nu mooi naast de afbeelding waardoor het witte gedeelte netjes wordt opgevuld.

Met de overige opties naast Vierkant kun je bepalen of je de tekst er alleen onder en boven wilt of door het plaatje heen, op de voorgrond of op de achtergrond, kies zelf maar. Door de optie Rondom te gebruiken kun je woorden en zinnen de contouren van een plaatje laten volgen, maar… dat lukt alleen met transparante afbeeldingen.