A  t  e  l  i  e  r    ē   C  h  e  r  u  b  i  j  n
f o r    t h a t    s p e c i a l    t o u c h !
HOME HISTORIC COSTUMES FAIRS WORKSHOPS CONTACT

 PRODUCTS

 tea & herbal
  infusions
 handmade soap
 incense:
  resins & herbs
    ◦ Products
    ◦ Information
    ◦ Workshops

Cherubijn Wierook: geheel natuurlijke harsen & kruiden.


HARSEN  ē   KRUIDEN  ē   WORTELS  ē   HOUT  ē   BLOEMEN


Vele mensen gebruiken wierook terwijl maar weinigen weten wat het precies is. Echte wierook bestaat niet uit stokjes of kegeltjes. Dit zijn producten die gemaakt zijn van wierook als je geluk hebt. Maar meestal worden ze met kunstmatige parfums vervaardigd.

Er bestaat eigenlijk maar een echte wierook, in het engels Frankincense genoemd. Wij noemen het gewoon Wierook. Dit is een hars die afgescheiden wordt door een struik genaamd Boswellia serrata. Het verschijnt in de vorm van kleine druppels of korrels die een heerlijke geur verspreiden, vooral als ze verwarmd of gebrand worden. Uiteindelijk zijn we iedere substantie die we als een Wierook branden wierook gaan noemen. Dus hoewel de term wierook voor al die prachtige geurende producten niet geheel juist is zullen we deze vanaf nu wel hiervoor gebruiken.

Heel veel harsen en kruiden kunnen als wierook gebruikt worden. En natuurlijk is het combineren ervan in recepten nog veel leuker! Atelier Cherubijn biedt een ruime sortering van natuurlijke en pure ingrediŽnten om uw eigen wierook melanges mee samen te stellen. Dit betreft de botanische producten zoals ze door de plant zelf gemaakt worden. En zoals ze in de natuur verzameld worden. Dit is het echte spul! Wij verkopen geen goedkope harsen waar kunstmatig parfums ( of zelfs kleurstoffen ) aan toegevoegd zijn. Vraag me bijvoorbeeld niet naar Jasmijn hars. Dit bestaat niet, de Jasmijnplant produceert geen hars. Veel verkopers bieden het aan maar dit betreft altijd een geparfumeerde hars. Dus je weet niet waar het parfum vandaan komt of wat de eigenschappen zijn van de hars die gebruikt is. En de kans is groot dat de rest van hun assortiment ook valse harsen bevat.

Een echte hars heeft een botanische naam die je precies verteld van welk type plant het komt. Dan kun je uitzoeken wat de compositie van de hars is en welke eigenschappen de hars heeft. Deze kunnen door middel van chemische analyse vast gesteld worden. Dus de eigenschappen van harsen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Sommige harsen geven een prachtige vernis, anderen hebben een prettige geur of zelfs medicinale eigenschappen. Planten maken hars aan om zich te beschermen tegen schimmels, bacteriŽn en virussen. Of om te voorkomen dat ze opgegeten worden. Ook gebruikt de plant hars om wonden mee af te dichten. En wij kunnen hier ook ons voordeel mee doen. De antibacteriŽle delen van een hars bijvoorbeeld kunnen een reinigende werking aan de wierook geven. Er kunnen ook stimulanten zitten in harsen die je helpen bij concentreren of mediteren. Maar ook kalmerende stoffen die je kunnen helpen om tot rust te komen of een vredig gevoel te geven. Voor de sceptici: het spul dat de Cannabis plant de eigenschappen geeft die zo gewaardeerd worden is een hars!

Nou begrijpt u waarschijnlijk wel waarom het zo belangrijk is om de echte botanische harsen te gebruiken. In plaats van het goedkopere spul waar alleen een kunstmatig geurtje aan zit.

Voor veel beginnelingen kunnen al de verschillende namen voor wierook ingrediŽnten heel verwarrend zijn. Daarom heb ik een lijst samengesteld van harsen en kruiden die veel gebruikt worden als wierook. De Latijnse naam wordt genoemd maar ook de gewone naam in Nederlands, Engels of Duits. Sommige genoemde planten worden niet als wierook gebruikt maar hebben een andere rituele functie. En sommige worden slechts genoemd ter vergelijking.

Ook worden niet alle ingrediŽnten op de lijst door ons te koop aangeboden. Wij verkopen geen paddenstoelen, cannabis of andere verboden substanties. Maar deze producten hebben wel een plekje op deze lijst verdiend vanwege hun historisch gebruik en het feit dat ze genoemd worden in vele oude teksten en recepten.

Dutch too much? Click here for this page in English.

Voor een alfabetische ingredienten lijst klik de gewenste link:

LATIN  ē   NEDERLANDS  ē   GERMAN  ē   ENGLISH


|  HOME  |   HISTORIC COSTUMES   |   FAIRS  |   WORKSHOPS   |   CONTACT  |

All contents © 2004-2011 Petra Boonstra. All Rights Reserved, Worldwide.
site design & maintenance by Middle Earth Studio