Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Tips voor Microsoft Word (Sommige tips zijn versie afhankelijk!)

bulletAfbeeldingen invoegen en bewerken
bulletAfbeeldingen verbergen
bulletAfbreekstreepje of harde streep
bulletAlinea opschuiven
bulletAlinea verplaatsen
bulletAlle documenten tegelijk opslaan
bulletAlle zichtbare randen in een tabel verwijderen
bulletAnder lettertype instellen
bulletAnimerende koptekst
bullet AutoCorrectie-functie snel uitschakelen
bulletBestanden kleiner maken
bulletCommentaar toevoegen of verwijderen
bulletCursor verplaatsen bij foutcorrectie
bulletDefecte documenten herstellen
bulletDocumenten uitwisselen met Word 97
bulletEenvoudig fraaie lijnen maken
bulletGemarkeerde tekst
bulletGewiste tekst herstellen
bulletHoofd en kleine letters
bulletKlikken en typen
bulletKolom selecteren
bulletKopiëren en plakken
bulletLettertype vergroten of verkleinen
bulletNaar een bepaalde pagina gaan
bulletOngedaan maken en herstellen
bulletRekenen met Word
bulletSnel in en uitzoomen
bulletSnel woorden vervangen
bulletSorteren van teksten en getallen
bulletSpaties onderstrepen
bulletSpeciaal plakken
bullet Spellingscontrole gedeeltelijk uitschakelen
bulletStandaard pagina instellen
bulletSymbolen invoegen
bulletTabs in tabellen gebruiken
bulletTabstops wissen
bulletTekst selecteren
bulletTekstgedeelten samenvoegen
bulletTerug naar de laatst aangebrachte verandering
bulletThe quick brown fox jumps over the lazy dog
bulletWatermerk gebruiken
bulletWoorden tellen
bulletWoordenlijst bewerken
bulletWord repareren
bulletZoeken en herhalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen invoegen en bewerken

Afbeeldingen invoegen en bewerken is een van de manieren om een document te verfraaien, maar juist dit geeft nogal eens problemen, vaak kan je de afbeelding niet naar wens manipuleren en als je een stukje tekst typt verschuift ook de afbeelding of je krijgt er maar één regeltje tekst naast.

De oplossing is om de afbeelding los te maken van de achtergrond en andere objecten, het gaat als volgt: dubbelklik op de afbeelding en kies onder Figuur opmaken het tabblad Indeling. Onder Stijl kun je een willekeurige optie kiezen, als het maar niet ’In lijn met tekst is’. Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. Je kunt nu de afbeelding naar wens verschuiven en tussen de tekst plaatsen en er net zoveel regels tekst naast typen als je wilt, tenminste, zolang er ruimte beschikbaar is.

NB. Je zal zien dat de afbeelding zich met schokjes laat verplaatsen, maar als je de afbeelding met de muis wat preciezer wilt plaatsen dan kan dat ook. Klik op de afbeelding en hou dan de Alt toets ingedrukt, je kunt nu de afbeelding verplaatsen zonder dat er rekening met het raster wordt gehouden. Met de cursortoetsen verplaatsen kan ook, in dat geval moet je de afbeelding markeren door er op te klikken en de Ctrl toets ingedrukt houden terwijl je met de cursortoetsen werkt.

Terug naar boven

 

Afbeeldingen verbergen

Documenten waarin veel afbeeldingen staan zijn vaak lastig door te bladeren (scrollen) het laden van afbeeldingen kost vaak veel tijd en dat terwijl je op dat moment misschien alleen in een bepaalde tekst geïnteresseerd bent.

Je kunt de afbeeldingen tijdelijk uitschakelen en alleen de plaatshouders laten weergeven. Klik het rolmenu Extra, kies Opties. Klik het tabblad Weergave, daar vind je de optie Tijdelijke aanduiding voor figuren, als je die selecteert wordt je document een stuk gebruiksvriendelijker.

Terug naar boven

 

Afbreekstreepje of harde streep

Soms is het noodzakelijk om streepjes in cijfers of woorden te gebruiken, bijvoorbeeld in een telefoonnummer of woorden als up-to-date maar, als je aan het einde van een regel komt kan het gebeuren dat het streepje als afbreekstreepje gaat werken en dat wil je natuurlijk niet altijd.

Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van Ctrl+Shift. Druk beide toetsen tegelijk in en type het [-] streepje om, ook als het einde van de regel is bereikt, de woorden en cijfers bij elkaar te houden. Deze toetsencombinatie is niet alleen aan het streepje voorbehouden maar werkt ook met spaties!

Terug naar boven

 

Alinea opschuiven

Een snelle manier om in een document een alinea voor- of achteruit te gaan is met behulp van de Ctrl-toets. Druk Ctrl+Pijltje omlaag om naar een volgende alinea te gaan en Ctrl+Pijltje omhoog om een voorgaande alinea te selecteren.

Terug naar boven

 

Alinea verplaatsen

Plaats de cursor in een alinea, druk de toetsen Shift+Alt en gebruik de pijltjestoetsen omhoog en omlaag om de tekst te verplaatsen.

Meerdere alinea's of tekstgedeelten moeten vooraf worden geselecteerd, daarna kun je met Shift+Alt en de pijltjestoetsen de selectie verplaatsen.

Terug naar boven

 

Alle documenten tegelijk opslaan

Soms heb je meerdere documenten tegelijk open staan, bijvoorbeeld als je gedeelten van het ene naar het andere wilt kopiëren. Nadien kun je de documenten natuurlijk weer een voor een opslaan, maar... dat kan ook allemaal in een handeling.

Druk de Shifttoets in en kies het rolmenu Bestand, daar verschijnt nu een extra optie Alles opslaan, klik hierop en alle bestanden worden automatisch opgeslagen.

NB. De Shifttoets kun je ook gebruiken voor een extra optie Alles sluiten.

Terug naar boven

 

Alle zichtbare randen in een tabel verwijderen

Om alle zichtbare randen in een tabel te verwijderen hoef je alleen maar Ctrl+Alt+U in te drukken.

Terug naar boven

 

Ander lettertype instellen

Als MSWord wordt opgestart krijg je een nieuwe pagina met een aantal vaste instellingen, waaronder het lettertype Times New Roman. Dit is natuurlijk eenvoudig te veranderen, maar als je niet steeds dezelfde handelingen wilt doen dan kun je de nieuwe instellingen vastleggen, zodat MSWord voortaan met de door jou gekozen instellingen wordt opgestart.

Kies in het menu Opmaak het tabblad Lettertype en stel het gewenste lettertype en de grootte in en klik op de knop Standaard. MSWord zal dan voortaan met jouw voorkeuren worden opgestart.

Terug naar boven

 

Animerende koptekst

Je kan de kop van een document opvallender maken door er een animatie aan toe te voegen. Natuurlijk heb je daar niets aan als je het document afdrukt op papier, maar bij elektronische verspreiding maakt het wel indruk.

Maak de koptekst zo groot mogelijk selecteer de zojuist getypte tekst en kies Opmaak, Lettertype, Teksteffect en maak een keuze uit de zes verschillende animaties, om het geheel nog fraaier te maken kun je de tekst en achtergrond natuurlijk ook nog een kleurtje geven.

Terug naar boven

 

AutoCorrectie-functie snel uitschakelen

Microsoft Word heeft de eigenschap om alle regels met een hoofdletter te beginnen, ook als je dat niet wilt. Je kunt de optie geheel uitschakelen, Kies daarvoor het rolmenu Extra, AutoCorrectie en verwijder het vinkje voor 'Zinnen met een hoofdletter beginnen'.

Anderzijds is die functie soms ook wel weer makkelijk, dus wat moet je nou? Geen nood, druk, nadat de hoofdletter verschijnt, op Ctrl Z (houdt Ctrl ingedrukt als je Z typt) en de hoofdletter wordt veranderd in een kleine letter. De autocorrectie blijft uitgeschakeld tot aan het moment dat je de eerstvolgende regel zelf weer met een hoofdletter begint. Vanaf dat moment zullen de zinnen weer automatisch worden gecorrigeerd.

De toetsencombinatie Ctrl en Z werkt ook voor andere autocorrecties zoals slimme aanhalingstekens en het maken van lijnen met behulp van drie streepjes [---]

Terug naar boven

 

Bestanden kleiner maken

Word Documenten zullen naarmate je ze bewerkt steeds groter worden, zelfs als je stukjes tekst of afbeeldingen hebt verwijderd, Word zal namelijk alle voorgaande informatie bewaren. Als je het document een kleiner bestandsformaat wilt geven dan kies je voor de optie Bestand, Opslaan als en geeft het bestand een nieuwe naam, alle ballast wordt dan verwijderd en het document krijgt een kleiner formaat, hetgeen weer ruimte oplevert, een extra voordeeltje als je documenten bij wijze van back-up ook op diskette op wilt slaan.

Terug naar boven

 

Commentaar toevoegen of verwijderen

Deze optie kan wel eens van pas komen, soms om voor jezelf geheugensteuntjes te plaatsen, maar zeker als iemand je een document heeft gestuurd en daar graag jouw mening over wil weten.

Selecteer het gewenste tekstfragment (plaats de cursor aan het begin van het fragment en sleep met de linkse muistoets ingedrukt naar het einde en laat de muistoets los). Kies Invoegen, Opmerking en type in het nieuw geopende venster het gewenste commentaar, klik Sluiten.

De tekst wordt geel gemarkeerd en als je de muis boven het fragment houd komt het commentaar in een tekstballon in beeld. Een en ander is eenvoudig te veranderen of ongedaan te maken, klik met de rechtse muistoets op het gemarkeerde tekstfragment en kies desgewenst voor Opmerking bewerken of Opmerking verwijderen.

Terug naar boven

 

Cursor verplaatsen bij foutcorrectie

Om in een tekst een typefout te corrigeren moet je de tekstcursor naar de plek brengen waar de correctie moet worden uitgevoerd. MS Word biedt daarvoor twee methodes. Volgens de eerste manier gebruik je het toetsenbord om de cursor te verplaatsen.

De tweede manier is om door met de muis op de gewenste plaatst te klikken de cursor te verplaatsen. Maar… als je de muis eens even lekker uit wilt laten rusten dan kun je de sneltoets combinatie Shift+F5 gebruiken, daarmee kun je de cursor snel verplaatsen naar de plek van de laatste correctie. Druk je nog een keer op Shift+F5 dan springt de cursor naar de voorlaatste positie en bij een derde keer drukken lukt het ook nog, bij een vierde keer gaat de cursor weer naar de oorspronkelijke positie terug.

Terug naar boven

 

Defecte documenten herstellen

Wanneer van een document niet bekend is met welke tekstverwerker het werd gemaakt of wanneer een Word document niet meer te openen is, dan is nog altijd de tekst van zo’n document te redden. Kies hiervoor Bestand > Openen. Kies bij Bestandstype voor Tekst uit een willekeurig bestand herstellen. Word maakt dan een nieuw document met daarin de tekst van het defecte of onbekende bestand. Daarbij zullen alle opmaakeigenschappen van het document verloren gaan en ook eventuele illustraties zijn verdwenen, maar de tekst is tenminste gered.

Terug naar boven

 

Documenten uitwisselen met Word 97

Ken je collega's of bekenden die nog met Word 97 werken terwijl je zelf Word 2000 gebruikt? Dan heb je ook al ervaren dat het uitwisselen van bestanden niet altijd even makkelijk gaat en dat onderdelen van een document niet duidelijk overkomen.

De documenten kunnen tussen Word 2000 en Word 97 worden uitgewisseld, maar er zijn een aantal nieuwe functies in Word 2000 die Word 97 nog niet kende en om te voorkomen dat je die gebruikt kan je die verbergen. Klik op het menu Extra en kies Opties, klik nu op het tabblad Opslaan en plaats een vinkje voor de optie Functies uitschakelen die niet door Word 97 worden ondersteund. De documenten worden misschien een stuk eenvoudiger maar kunnen nu wel door Word 97 gebruikers worden gelezen.

Terug naar boven

 

Eenvoudig fraaie lijnen maken

Type op een nieuwe regel driemaal het minteken [---] gevolgd door een Enter en Word zal een fraaie rechte lijn voor je maken. Als variatie kun je ook de tekens [=] [#] en de tilde [~] gebruiken. Niet gelukt? Dan staat waarschijnlijk de optie niet aangevinkt. Kies AutoCorrectie-Opties... uit het rolmenu Extra, klik op het tabblad AutoOpmaak tijdens typen en plaats een vinkje voor Randlijnen.

Terug naar boven

 

Gemarkeerde tekst

Een ander kleurtje tussen de alinea’s kan soms heel effectief zijn, een stukje tekst springt er dan vaak heel mooi uit.

Selecteer de gewenste tekst en kies uit het rolmenu Opmaak de optie Randen en arcering… Klik op het tabblad arcering, kies een kleur en klik op OK om de keuze vast te leggen en het venster te sluiten. Het aardige is dat bij een hoog contrast ook automatisch de letters worden aangepast.

Als je Zwart of Blauw kiest zullen de letters in wit worden weergegeven. Maar pas op, dit gebeurt alleen als de tekstkleur op Automatisch staat!

Terug naar boven

 

Gewiste tekst herstellen

Voor vrijwel alle programma’s geldt, dat de laatste verwijderactie herstelt kan worden met de knop Ongedaan maken. In de laatste Word versie kun je zelfs de voorlaatste, de voor-voorlaatste enz. verwijderactie herstellen, gewoon door herhaaldelijk op de knop Ongedaan maken te blijven klikken. Met deze knop kun je dus bijna alle bewerkingen één voor één weer ongedaan maken. Een andere manier is de volgende: klik op de pijl naast de knop Ongedaan maken om een lijstje te openen van de laatste bewerkingen die zijn uitgevoerd. Je kunt hier kiezen hoe ver je terug wilt gaan.

Terug naar boven

 

Hoofd en kleine letters

Plaats de cursor in een woord dat je wilt veranderen, door op F3 te drukken kun je het woord naar keuze: van een beginhoofdletter voorzien, het in hoofdletters schrijven of er (weer) kleine letters van maken.

Terug naar boven

 

Klikken en typen

Stel dat de tekst halverwege een pagina moet beginnen, dan zou je bijvoorbeeld een aantal returns kunnen geven teneinde die plaats te bereiken maar... dat kan sneller. Want als je in het rolmenu Beeld voor Afdrukweergave of Weblay-out gekozen hebt dan is een dubbelklik met de linkse muistoets voldoende om de plaats aan te geven waar je wilt typen.

Terug naar boven

 

Kolom selecteren

Met de muisknop ingedrukt kun je een stuk tekst selecteren. Maar als je een kolom die niet in een tabel staat wilt selecteren levert dat problemen op, want je selecteert dan de rest van de regels ook mee. Hou de ALT-toets ingedrukt en probeer dan nog om de gewenste kolom te selecteren en ziedaar, nu lukt het wel.

Terug naar boven

 

Kopiëren en plakken

Dat kan natuurlijk met behulp van de rolmenu's, maar het gebruik van sneltoetsen is ook gemakkelijk en je hoeft niet steeds naar de muis te grijpen. Hier zijn een paar toetsencombinaties:

Ctrl en C Kopiëren
Ctrl en V Plakken
Ctrl en X Verwijderen

Terug naar boven

 

Lettertype vergroten of verkleinen

Plaats de cursor in een woord of een selectie, houdt de Ctrl toets ingedrukt en gebruik de [ ] (haakjes) toetsen om te vergroten of te verkleinen. Met de combinatie Ctrl+ < > lukt het ook!

Terug naar boven

 

Naar een bepaalde pagina gaan

Sommigen zullen gebruik maken van de schuifbalk om naar een andere pagina te gaan, anderen gebruiken Ctrl en PageDown om op de gewenste pagina te komen. Dat is een tijdrovende manier als je te maken hebt met een veel pagina’s tellend document en… het kan sneller!

Druk Ctrl+G en type het gewenste pagina nummer, klik op Ga naar of druk op Enter en ziedaar, je bent direct op de gekozen pagina aangeland.

Terug naar boven

 

Ongedaan maken en herstellen

Als je veranderingen aanbrengt en je later bedenkt of per ongeluk een stukje tekst hebt verwijderd dan kun je dit ongedaan maken met behulp van de optie Ongedaan maken in het rolmenu Bewerken. Zo ook de vorige bewerking en de vorige etc. Met de toetsencombinatie Ctrl en Z gaat dat een stuk sneller, je kunt op die manier alle veranderingen aan een document ongedaan maken vanaf het openen van het document. Mocht je je alsnog bedenken, dan gebruik je Ctrl en Y, in dat geval werk je de andere kant op en worden alle verwijderde bewerkingen weer ongedaan gemaakt.

Terug naar boven

 

Rekenen met Word

Dat kan, en is best wel makkelijk als je snel even een berekening moet maken.

Druk op Ctrl en F9 - er zullen twee accolades {} verschijnen met de cursor ertussen. Wil je bijvoorbeeld 10 en 20 bij elkaar optellen, plaats dan de cursor op de plaats waar de uitkomst moet komen, type =10+20 tussen de haakjes en druk vervolgens op F9, dit keer zonder Ctrl en de uitkomst wordt getoond.

Gebruik voor:

Optellen {+}
Delen {/}
Vermenigvuldigen {*}
Aftrekken {-}
Als je cijfers achter de komma wil gebruiken moet je een punt als scheidingsteken gebruiken om syntaxis fouten te voorkomen: 11,11+22,22 wordt dus Ctrl F9 {=11.11+22.22} F9

Meerdere getallen en gemengde formules mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld:

Honderd gedeeld door 5 keer 15 min 10 plus 40 = 330

Daarvoor type je: Ctrl F9 {=100/5*15-10+40}

Terug naar boven

 

Snel in en uitzoomen

Wil je een document snel even wat dichterbij bekijken of juist van wat verder af en heb je en muis met een wieltje? Hou dan de Ctrl toets ingedrukt en draai het wieltje omhoog om in te zoomen of omlaag om uit te zoomen.

Terug naar boven

 

Snel woorden vervangen

Heb je een woord getypt dat achteraf niet zo bevalt, druk dan Shift en F7, je kunt dan snel uit het dialoogvenster synoniemen een vervangend woord kiezen.

Terug naar boven

 

Sorteren van teksten en getallen

Heb je een adressenlijst en staan de namen door elkaar? Klik dan het rolmenu Bewerken, kies Alles selecteren. Klik het rolmenu Tabel en kies Sorteren. In het menu kun je van alles instellen, oplopend, aflopend, op tekst, veld, getal en datum.

Terug naar boven

 

Spaties onderstrepen

Soms is het mooier of wenselijk om voor en achter een gedeelte onderstreepte tekst een of meerdere spaties toe te voegen en die natuurlijk ook te onderstrepen, dat lukt wel als de tekst ergens midden in een regel staat, maar als je bijvoorbeeld hetzelfde probeert met een alleenstaand woord of een kop van een document dan zal je ontdekken dat Word hardnekkig weigert om de rechter spatie te onderstrepen. Dit lukt allen met een Harde of Vaste spatie, welke je kunt plaatsen door Ctrl+Shift+Spatie in te drukken.

Terug naar boven

 

Speciaal plakken

Als je tekst uit een ander document of van een website kopieert om die in Word te plakken, dan worden ook het lettertype en andere opmaakgegevens overgenomen. Je kunt voorkomen dat je later alles met de hand aan moet passen.

Kies uit het rolmenu Bewerken de optie Plakken speciaal en kies vervolgens voor Niet-opgemaakte tekst.

Terug naar boven

 

Spellingscontrole gedeeltelijk uitschakelen

Als je stukjes tekst hebt waarin veel, voor de speller, onherkenbare woorden staan zoals Internetadressen, stukjes Java code e.d. dan kun je natuurlijk al die woorden toevoegen aan je woordenlijst maar... je kunt ook kiezen om dat stukje tekst voor de speller uit te schakelen.

Selecteer het tekstgedeelte en kies Extra, Taal, Taal instellen. Plaats een vinkje voor de optie Geen spelling of grammaticacontrole uitvoeren.

Terug naar boven

 

Standaard pagina instellen

bulletKies uit het rolmenu Bestand, Pagina-instelling...
bulletMaak de gewenste instellingen
bulletKlik op de knop Standaard

Bevestig de vraag 'Wilt u de standaardwaarden voor de pagina-instelling wijzigen' met Ja om het nieuwe sjabloon op te slaan.

Terug naar boven

 

Symbolen invoegen

Waar vind ik een ë met die puntjes erboven en hoe zit het met accenten? Vaak typen gebruikers een document zonder deze zaken en dat terwijl het invoegen van bijzondere tekens heel eenvoudig is.

Kies uit het rolmenu Invoegen de optie Symbool en kies het gewenste teken in het verschijnende venster. Met een enkele klik wordt het teken uitvergroot en met een dubbelklik wordt het aan je document toegevoegd, maar je kunt natuurlijk ook op de knop Invoegen klikken.

Terug naar boven

 

Tabs in tabellen gebruiken

Als je met tabellen werkt dan wordt de tab toets gebruikt om naar een volgende cel te springen. Het lijkt er dus op dat je geen tabs kunt gebruiken, maar... het kan wel. Gebruik daarvoor de Ctrl toets samen met Tab, je zal zien dat het dan wel lukt.

Terug naar boven

 

Tabstops wissen

Als je tabstops hebt ingesteld dan kom je daar maar weer lastig vanaf, terugschuiven helpt ook niet echt. Sleep de tabstop die je kwijt wilt nu eens van de liniaal af, weg is de tabstop. Dat ging toch wel heel erg makkelijke, of niet...

Terug naar boven

 

Tekst selecteren

Dat kan met behulp van de muis, plaats de cursor aan het begin van de selectie, druk de linkse muisknop in, sleep naar het einde van de selectie en laat de muisknop los. Maar... soms is het tekstgedeelte net even groter als je beeldscherm en daar begint de pret. Razendsnel scrolt de pagina voorbij en als je de muis loslaat ben je of een heel eind voor of juist voorbij het geplande punt. Lastig hè.

Plaats de cursor aan het begin van de gewenste selectie en druk op F8. Ga met behulp van de schuifbalk naar het einde van de selectie en klik met de linkse muistoets. Dat ging een stuk makkelijker zeker?

Je kunt ook met behulp van de toetsen de tekst selecteren. Plaats de cursor op het beginpunt en druk op F8. Ga dan met behulp van de cursortoetsen naar het eindpunt van je selectie.

Woorden, Alinea, pagina's, je kunt ze allemaal met een (of meer) simpele toetsdruk(ken) selecteren.

Plaats de cursor voor een woord en druk op F8 om het woord te selecteren, nogmaals F8 selecteert een hele zin en nog een keer F8 een alinea. Nog een keer selecteert het hele document.

Met Esc. hef je een eerdere markering op.

Terug naar boven

 

Tekstgedeelten samenvoegen

Als je eens alleen wat tekstgedeelten nodig hebt dan kun je die gemakkelijk verzamelen door ze uit een document te knippen en ze daarna als een geheel terug te plaatsen.

Markeer een tekstgedeelte en druk Ctrl+F3, markeer het volgende gedeelte en druk nogmaals Ctrl+F3, herhaal dat tot je alle gewenste gedeelten hebt geknipt. Plaats de cursor op een lege plaats in het document of open een nieuw document. Druk dan op Shift+Ctrl+F3 om de verzamelde tekst te plakken.

Terug naar boven

 

Terug naar de laatst aangebrachte verandering

Bij het gebruik van grote documenten is het vaak moeilijk om de laatst aangebrachte verandering terug te vinden, maar... dat kan ook makkelijk.

Druk op Shift en F5

Dat brengt je snel naar de juiste plaats, ook als een document werd afgesloten en later opnieuw wordt opgestart!

Terug naar boven

 

The quick brown fox jumps over the lazy dog

Iedereen kent die tekst wel denk ik, je ziet het vaak als voorbeeld in de weergave van lettertypen. Maar... de snelle vos is ook prima te gebruiken als je eens een paar regels nodig hebt als oefenmateriaal, waarom nou net deze tekst? Omdat Word de tekst snel voor je kan maken, zonder dat jij daar veel voor hoeft te doen!

Type: =rand(4,5) en druk op Enter. Word zal nu automatisch een aantal regels voor je opschrijven. De getallen hebben ieder een eigen functie, het eerste bepaald het aantal alinea's en het tweede het aantal regels per alinea. Je kunt de getallen naar behoefte veranderen en daarmee net zoveel alinea's en zinnen maken als je wilt.

Terug naar boven

 

Watermerk gebruiken

Een favoriet middel om je document een eigen tintje te geven is het gebruik van een watermerk. Dat gaat op de volgende manier:

Voeg een plaatje in, als het goed is verschijnt tegelijk de taakbalk van het plaatje, zo niet dan klik je er met de rechtse muistoets op en kiest de optie Werkbalk figuur weergeven uit het menu.

Klik op het tweede pictogram en kies Watermerk. Klik op het negende pictogram en kies als tekstomloop de optie Achter tekst. Je kunt met de pictogrammen 5 en 6 de helderheid veranderen en met behulp van het kader rond het plaatje de afmeting aanpassen. Sleep het plaatje naar de gewenste plaats.

Terug naar boven

 

Woorden tellen

Ben jij ook wel eens nieuwsgierig hoeveel woorden je hebt getypt? Word kan je dat zonder moeite vertellen. Klik met de rechtse muistoets op de taakbalk en kies Woorden tellen, of kies de optie uit het rolmenu Extra.

Klik in het verschijnende venstertje op Opnieuw tellen. Als je op het pijltje naast Opnieuw tellen klikt krijg je nog meer informatie te zien.

Terug naar boven

 

Woordenlijst bewerken

De spellingscontrole is handig maar niet volmaakt en het is lastig als je vaak woorden gebruikt die niet in de woordenlijst voorkomen. Je kunt zelf woorden in de lijst opnemen met de optie Toevoegen, die verschijnt als je met de rechtse muistoets op een rood onderstreept woord klikt. Maar... als je per ongeluk een ongewenst woord toevoegt of een hele reeks woorden tegelijk toe wil voegen, wat dan?

Kies uit het rolmenu Extra, Opties. Kies het tabblad Spelling en grammatica en klik Woordenlijsten. Markeer een lijst, waarschijnlijk heet die custom.dic en klik op Bewerken. Je kunt nu woorden toevoegen, verwijderen en aanpassen, zoveel je maar wilt. Als je klaar bent sla je het bestand op en sluit je het bewerkingsvenster, daarna kun je weer volop aan de slag, maar nu met een aangepaste woordenlijst.

Terug naar boven

 

Word repareren

Soms werkt alles nog prima, maar even later heb je regelmatig storingen en loopt Word steeds vast. De oorzaak is dan vaak recent geïnstalleerde programma's die bibliotheken of andere bestanden hebben overschreven. Je kunt in zo'n geval zelf een reparatie uit laten voeren.

Sla eerst je huidige werk op en kies dan uit het rolmenu Help de optie Analyse en herstel. Klik op Starten. Word zal zichzelf nu controleren en waar mogelijk bestanden herstellen.

Terug naar boven

 

Zoeken en herhalen

Als je Ctrl en F indrukt verschijnt het zoekvenster waarmee je naar woorden kunt zoeken. Maar soms staat dit zoekvenster behoorlijk in de weg als je bijvoorbeeld verbeteringen aan wilt brengen, maar het zoeken kan ook anders:

Begin te zoeken zoals je gewend was:

Druk Ctrl en F
Type het gewenste woord
Klik Zoeken
Sluit het zoekvenster

Als je nu op het dubbele pijltje rechts onder aan de schuifbalk klikt kom je bij de volgende treffer en met het pijltje omhoog zoekt Word in de omgekeerde richting.

Terug naar boven