Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Een video cd maken met Nero

De standalone DVD speler/recorder wordt langzaam aan algemeen goed en de oude videorecorder zal wel gaan verdwijnen. Projectie schermen zullen straks alleen nog in de geschiedenisboekjes te vinden zijn. En... waarom ook niet, het is immers veel gemakkelijker om je foto's, filmpjes en dia's op een televisiescherm te vertonen? Cd'tje in de speler, op start drukken en verder lekker ontspannen de beelden bekijken.

Met afbeeldingen van de digitale camera is het maken van een video cd kinderspel en samen met een brandprogramma als Nero heb je zo een cd'tje gemaakt.

Voor foto's, dia's, (analoge) filmpjes en videobanden is er wat extra apparatuur nodig. Een film/dia scanner om de foto's en dia's te scannen en een videobewerkingskaart om de filmpjes en videobanden op te kunnen nemen. Voor de digitale videocamera kun je volstaan met een firewire aansluiting.

Maar... daarover gaat dit artikel niet en ik ga er dan ook vanuit dat je de afbeeldingen en filmpjes voor de video cd al op de computer hebt.

Met Nero kun je twee soorten video cd's maken, VCD (Video Cd) en SVCD (Super Video Cd). Het verschil zit hem voornamelijk in de kwaliteit. VCD maakt gebruik van MPEG-1 en een resolutie van 352x240 (NTSC) of 352x288 (PAL) pixels (of beeldpunten). SVCD gebruikt MPEG-2 met een resolutie van 480x480 (NTSC) of 480x576 (PAL) beeldpunten (Als je een SVCD wilt maken heb je een MPEG-2 insteekmodule nodig, want Nero wordt standaard zonder die optie geleverd).

Let op! Dit artikel is gebaseerd op oudere Nero versies, in de latere versies kan een Video CD alleen nog met Nero Vision worden gemaakt!

Aan de slag met Nero

Start Nero en kies Video CD (of Super Video CD als je over de insteekmodule beschikt), klik op Nieuw. Links verschijnt het VCD1 venster met daarin al de benodigde attributen om de cd later af te kunnen spelen. Rechts zie je de Bestandsbrowser.

Blader met de Bestandsbrowser naar de plaats waar je de foto's hebt opgeslagen en markeer de gewenste foto's. Dat kan heel gemakkelijk met de sneltoets Ctrl+A als je ze allemaal wilt gebruiken, maar je kunt ze ook, met een muisklik, afzonderlijk selecteren, in dat geval hou je tijdens het selecteren de Ctrl toets ingedrukt. Sleep de selectie naar het grootste venster aan de linkerkant.

Je kunt de volgorde van de foto's nog veranderen door ze te verslepen, klik daarvoor op de naam van de foto (in de kolom onder Titel, want op een andere plaats lukt het niet) en hou de muistoets ingedrukt, sleep de foto naar de gewenste plaats en laat dan de muisknop los.

Onder Pauze staat bij alle foto's Onbepaald. Als je zo een video cd zou maken dan zal je die niet automatisch af kunnen spelen, je moet dan voor elke volgende foto de knop Volgende op je afstandsbediening van de DVD speler drukken.

Om dat te veranderen selecteer je alle foto's met Ctrl+A. Klik met de rechtse muistoets op een van de geselecteerde bestanden en kies Eigenschappen uit het menu (pas op, als je naast de selectie klikt dan krijg je alleen de eigenschappen van de geklikte foto te zien). Verander naast Pauze Onbepaald in Seconden en vul het aantal seconden in naar keuze (dat zal meestal iets tussen de 5 en 10 seconden zijn). Klik op OK om de instellingen te bevestigen.

Desgewenst kun je voor een aantal foto's afzonderlijk nog andere tijden instellen, dat gaat vrijwel hetzelfde, hou in dit geval tijdens het selecteren de Ctrl toets ingedrukt. Klik op een geselecteerde foto en pas de eigenschappen aan.

Als je de eigenschappen van elke foto afzonderlijk kiest heb je nog wat mogelijkheden om effecten toe te voegen, ik ben daarvan niet echt onder de indruk, maar misschien kun jij er wel wat mee

Je kunt ook een VCD van filmpjes maken of een met films en foto's door elkaar. Als je de film(s) net als de foto's naar het linkse venster sleept kun je ze een plaatsje geven. De tijdsduur en pauze wordt automatisch voor je ingevuld.

Het branden kan beginnen, klik op het pictogram om het menu Compilatie branden te openen, maar voor je gaat branden moet je nog weten dat...

Als je een video cd maakt alle bestanden worden samengepakt in één bestand! Je kunt de foto's na het branden dan ook niet meer afzonderlijk gebruiken. Je kunt de originele foto's e.a. wel bewaren door in het Compilatie branden menu op de tab Video-CD te klikken en daar een vinkje te plaatsen voor Sla bron afbeeldingen op in, dan worden de originele bestanden, naast de presentatie, op dezelfde cd voor je opgeslagen.

Voornoemde manier kost wel extra ruimte en als alternatief zou je natuurlijk een aparte data cd kunnen maken om op die manier je originelen veilig te stellen voor later.

Klik op branden en na enige tijd is de video cd klaar maar...

Al met al vind je het misschien wel een saaie vertoning. Wil je er echt iets moois van maken? Denk dan eens aan een vooraf gemaakte presentatie!

Bijvoorbeeld Windows Moviemaker 2 en Proshow Gold van Photodex, zijn daar uitermate geschikt voor, je kunt dan onder andere aardige effecten en overgangen toevoegen en teksten voor, tussen en over de afbeeldingen maken en... wat dacht je van een stukje muziek op de achtergrond, want ook dat behoort dan tot de mogelijkheden.