Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Total Commander (deel 2)

Hoewel Total Commander zich uitstekend laat bedienen met behulp van de muis is het toch makkelijk om de bedieningstoetsen te kennen. Dat komt van pas als de computer vastloopt, want vaak zal de muis het dan ook als eerste af laten weten. Om die reden gebruik ik liever de toetsen, maar het een sluit het ander niet uit dus, desgewenst, of als jij dat liever hebt, nemen we de muis er gewoon bij.

Voor de beginners even wat informatie over de indeling van de harddisk. Als je op C: klikt krijg je de zogenaamde root of boom directory te zien. Daarop bevinden zich een aantal standaard mappen (directories). In die mappen vind je vaak ook weer mappen (subdirectories) en als je daar op klikt kun je soms weer mappen vinden. Kijk om een indruk te krijgen van die indeling bijvoorbeeld maar eens in Deze computer:

bulletKlik Start, klik op Deze computer, klik op C:
bulletHier zie je de root directory van de harddisk.
bulletKlik op Documents and settings.
bulletNu zie je de inhoud van de map Documents and settings (directory).
bulletKlik op de naam die jij gekozen hebt bij het installeren of klik op All Users.
bulletJe ziet de inhoud van een map in een map (subdirectory).

En zo kan het soms nog wel even doorgaan, al naar gelang een programmamaker zulks nodig achtte.

Als je Total Commander start zie je twee vensters. In de bovenbalk kun je lezen welke locatie wordt getoond. Bij de eerste start is dat voor beide vensters gelijk [-c-]

Een korte uitleg over de bedieningstoetsen

Met behulp van Alt en F1 open je een selectie menu voor het linkse venster en met Alt en F2 voor het rechtse. De Tabtoets dient om de cursor van het ene naar het andere venster te verplaatsen. Met de pijltjestoetsen stap je verticaal door de inhoud van een venster en met Insert selecteer je het onderdeel waarop de cursor zich bevindt. Enter wordt gebruikt om mappen te openen en andere zaken te activeren. Met Escape (Esc) herstel je foutieve handelingen.

Dat kan ook met de muis, klik op [-c-] (of het pijltje daar vlak naast) om het selectie menu te openen, klik in het linkse of het rechtse venster of op een onderdeel om dat te selecteren. Gebruik de rechtse muistoets om een onderdeel te selecteren en een dubbelklik om mappen te openen en andere zaken te activeren.

Laten we nu dezelfde route eens volgens als zojuist in het voorbeeld. Ik gebruik de toetsen, maar de muis vrienden weten nu ook wat ze moeten doen...

Gebruik de tabtoets om de cursor in het linkse venster te plaatsen. C: staat er al dus we kunnen het selecteren met Alt en F1 overslaan. Gebruik de pijltjestoetsen (omhoog en omlaag) om de cursor boven Documents and settings te plaatsen, druk op Enter om die map te openen. Gebruik nogmaals de pijltjestoetsen om de cursor op de naam van de gebruiker te plaatsen en druk op Enter. Je bent nu op dezelfde locatie als daarnet, maar dit keer ben je daar dus heen gebladerd met Total Commander.

Als je terug wilt bladeren kun je de cursor op de [..] puntjes (bovenaan het venster) zetten en op enter drukken. Je kan dit een aantal keren herhalen om uiteindelijk weer te eindigen zoals je begonnen was.

Als je een aantal mappen na elkaar geopend hebt kun je gemakkelijker terugbladeren met de toetsencombinatie Alt + pijltje omlaag. Er verschijnt dan een rolmenu met daarin alle voorgaande handelingen. Met de pijltjes omhoog en omlaag verplaats je de cursor en met enter maak je een keuze, die dan in het actieve venster wordt getoond.

Met de muis is deze optie niet beschikbaar, je kan wel op de pictogrammen klikken,

Klik op het streepje om in een stap terug te keren naar de boom directory [-c-]
Door op de puntjes te klikken ga je map voor map terug.

Als je in het rechtse venster een andere locatie kiest kan het kopiëren, verplaatsen of inpakken van bestanden beginnen. Maar... laten we voor we dat gaan doen eerst een nieuwe map maken waarmee we veilig kunnen experimenteren.

Blader terug naar de boom directory (in de blauwe balk staat (C:\*.*). Als het goed is staat de cursor in het venster waar we de map willen maken, is dat niet het geval? Gebruik dan de tabtoets om de cursor te plaatsen. Druk op F7, een venster "Maak de directory" verschijnt. Type daarin een naam (voor ons experiment noemen we de map Testmap). Druk op enter en de nieuw gemaakte map verschijnt.

De map is nu nog leeg, maar ook dat gaan we veranderen, open de map en druk nog een keer op F7 en type de naam Inpakken, daarna maken we nog een map, dit keer met de naam Uitpakken. Als het goed is heb je nu dus een map Testen met daarin de mappen Inpakken en Uitpakken.

Druk nu op Shift en F4. Dit opent een optie om een tekstbestandje te maken. Type als naam document.txt en druk op Enter, type een klein stukje tekst, bijv. Eventjes testen en sla het document op, als het goed is komt het document in de map Testen terecht, net onder de twee mappen die daar al in stonden.

Op de volgende pagina zullen we de verschillende bewerkingen wat nader bekijken, dit zonder enig risico, want mocht het eens fout gaan, dan zal er met onze testmap geen belangrijke informatie verloren gaan.