Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Total Commander (deel 1)

Total Commander is een programma zoals Windows Verkenner, maar dan met heel veel extra’s, bij gebruik van het Windows systeem moet je allerlei verschillende programma's opstarten om iets te doen, met Total Commander hoeft dat meestal niet, want die kan zelf veel opdrachten voor je uitvoeren, al dan niet met gebruik van externe programma onderdelen. Bestanden lezen, kopiëren, verplaatsen, verwijderen, afspelen en bekijken, splitsen en bewerken en in- en uitpakken. En er is ook een FTP optie om bestanden te up- en downloaden en... dat alles in één programma, dat is toch wel erg makkelijk.

Even voor alle duidelijkheid, Total Commander creëert niets, je kunt er niets in opslaan of bewaren en ook niets in laden, ook al lijkt dat soms wel zo. Een voorbeeld: als je een nieuwe map hebt gemaakt en daarin bestanden hebt opgeslagen, dan heb je die nieuwe map met inhoud niet in, maar met behulp van, Total Commander op de harddisk geplaatst. Het programma is dus niets meer of minder dan een soort venster dat de inhoud van de harddisk toont en een hulpmiddel om taken makkelijker voor je uit te voeren!

Downloaden en installeren

Je kan een gratis versie downloaden bij www.ghisler.com, dat is een shareware versie, weliswaar gelijk aan de geregistreerde versie, maar bij elke start zal er een pop-up keuzevenster verschijnen. Als je besluit de geregistreerde versie aan te schaffen dan krijg je een sleutel die dit keuzevenster verwijdert.

Het installeren gaat gemakkelijk, met een dubbelklik op het bestand wordt de installatie gestart, volg de instructie en in een paar seconden is die klus geklaard.

Let op! Het bewerken van bestanden kan door ondeskundig gebruik ernstige schade toebrengen aan het systeem, ongeacht welke bestandsmanager wordt gebruikt!

Als je Total Commander voor de eerste keer start wordt gevraagd of je de locatie voor het ini bestand wil veranderen, de opgegeven locatie is wel goed, dus klik OK.

Aanpassen naar smaak en voorkeur

Eerst de kleuren, want het ziet er allemaal wel erg witjes uit. Kies Opties... uit het rolmenu Configuratie. Klik op de tab Kleuren. Vul de kleuren naar eigen smaak in en zet een vinkje voor de optie "Gebruik de inverse cursor", dan is straks duidelijker te zien waar de cursor zich bevindt. Een aardige combinatie is:

Lettertype kleur:
Achtergrond:
Gemarkeerd:
Cursor kleur:
Cursor lettertype:
Wit
Donkerblauw
Geel
Mosgroen
Wit
Klik hier om een voorbeeld te zien.

Maar een andere combinatie mag natuurlijk ook. Klik nog niet op OK, dan kunnen we eerst nog wat andere dingen aanpassen.

Geschiedenis wissen

Bij het gebruik maakt Total Commander een geschiedenis, zodat je gemakkelijk eerder gebruikte mappen en bestanden kunt klikken zonder nogmaals te bladeren. Soms zal je deze geschiedenis willen wissen, omdat er veel koppelingen in staan die je niet meer gebruikt. Klik Opties, Werking, verwijder het vinkje bij Instellingen opslaan bij afsluiten, Directory geschiedenis. Sluit Total Comander af en start weer deze op om het effect te zien. Als je Total Commander voortaan afsluit wordt automatisch de geschiedenis gewist. Wil je weer gebruik maken van de optie, plaats dan weer een vinkje.

Indeling - Vink de gewenste opties aan en uit, klik op de knop Toepassen om het resultaat van je veranderingen te zien.

Werking - F8/Del wist naar prullenbak (uitschakelen)

Dit is vooral handig bij het verwijderen van grote bestanden, die dan ook echt direct verdwijnen, zou je de optie aan laten dan wordt het te verwijderen bestand naar de prullenbak gekopieerd, dat duurt lang en je mag later nog eens hetzelfde bestand uit de prullenbak verwijderen. Je moet uiteraard wél uiterst voorzichtig omgaan met de F8- en/of Del toets als je deze optie hebt uitgeschakeld, want weg is ook echt weg!

Weergave

bulletStart maar 1 kopie van Total Commander.
bulletDaarmee voorkom je verwarring en dus foutieve handelingen.
bulletAlleen standaard symbolen
bulletDeze instelling versnelt de werking van het programma aanmerkelijk.

Taal - Selecteer je eigen taaltje, deze optie behoeft geen verdere uitleg denk ik.

Font - Kies een lettertype dat jou bevalt.

Zo, dat zijn voorlopig genoeg aanpassingen, de overige vind je zelf wel als je later nog eens door de instellingen aan het bladeren bent. Dus laten we nu het programma en een aantal functies wat nader gaan bekijken.