Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Documenten scannen met OCR

Wat betekend OCR eigenlijk?

OCR staat voor: "Optical Character Recognition" in het Nederlands optische tekenherkenning. Je kunt er papieren documenten mee scannen, die dan niet als afbeelding, maar als tekst worden gescand. De tekst kun je bewerken of gebruiken in andere programma's.

Anders gezegd, dit soort scans kan je heel wat typewerk besparen! Dat klinkt goed hè, maar, zoals altijd, niets is perfect... Zo zal je ervaren dat de tekst niet altijd foutloos wordt overgenomen, het woord vóór kan gemakkelijk als v66r worden aangezien en hé zal er als h6 uit kunnen zien. Met de ennetjes (n) en emmetjes (m) gaat het ook nogal eens mis, zeker als er van onduidelijke, oude papieren een scan wordt gemaakt.

Maar de spellingscontrole van een behoorlijke tekstverwerker zal de foutjes wel voor je onderstrepen en de overgebleven onvolkomenheden kun je zelf even corrigeren, dus op zich hoeft dat niet zo'n probleem te zijn.

Je hebt er een speciaal programma voor nodig?

Dat wel, maar vaak wordt er door de fabrikanten al zo'n programma meegeleverd bij de aankoop van een scanner. Als dat niet het geval is dan zou de aanschaf van een OCR programma je wel eens lelijk tegen kunnen vallen, want er worden meestal nogal forse prijzen voor gevraagd!

Heb je zo'n programma niet?

In dat geval kan het freeware programma SimpleOCR ook prima dienst doen, ook als is dat dan misschien wat minder uitgebreid dan de betaalde versies. En... is dat eigenlijk wel zo, heb je echt niet zo'n programma?

Als Microsoft Office is geïnstalleerd dan heb je, vaak zonder dat je het weet, ook een OCR programma! Je kunt het vinden onder de snelkoppelingen van Microsoft Office. Klik Start, Alle Programma's, Microsoft Office, Microsoft Office-hulpprogramma's, daar vind je een optie Microsoft Office Document Imaging.

De OCR onderdelen zijn vaak niet vooraf geïnstalleerd, maar als je op de snelkoppeling drukt wordt het installeren automatisch gestart, zorg ervoor dat je de Office cd bij de hand hebt!

Start Document Imaging en klik op Bestand, Nieuw document scannen, er verschijnt een nieuw venster met een aantal definities. Selecteer er een: Grijswaarden, Kleur, of een van de anderen en plaats een vinkje bij Bestand na scannen weergeven.

Druk op de knop Scanner... om aan te geven dat je het stuurprogramma van de scanner wil gebruiken. Dat is wel handig, want je kunt dan een selectie maken en alle andere extra's van dat menu gebruiken. Druk op Scannen om het scanproces te starten.

Als het scannen klaar is verschijnt er een ander venster, klik op Gereed of op Doorgaan om nog een document te scannen. Als je op Gereed klikt wordt het resultaat van de scan in een venster getoond en is het klaar om te bewerken.

Selecteer de tekst, of het gedeelte wat jij nodig hebt en kopieer die naar je kladblok of tekstverwerker, om het daarmee te bewerken. Dat doe je door met de linkse muistoets een begin aan te geven en met de toets ingedrukt naar een eindpunt te gaan. Laat de muitoets los en druk Ctrl+c of kies Kopiëren in het rolmenu Bestand.

Open je tekstverwerker of kladblok en druk Ctrl+v of kies uit het rolmenu Bestand of Bewerken (afhankelijk van het programma dat je gebruikt) de optie Plakken.

De plaatjes in de scan kun je niet op deze manier kopiëren (dat kan vaak wel met een commercieel programma) maar ook daar is een gratis oplossing voor. Gebruikers van Windows 7 hebben het knipprogramma en voor de anderen is er MWSnap.

Voor degenen die geen OCR programma hebben nog de gelegenheid om programma's te installeren bestaat de mogelijkheid om online gratis documenten te laten bewerken. Ga naar: DocMorph - Electronic Document Conversion Online. De website is Engelstalig en om de service te kunnen gebruiken is registratie vereist.

Zoals eerder gezegd OCR maakt wel eens een foutje, maar kan desondanks toch nuttig zijn en wie weet kun jij er ook je voordeel mee doen, succes alvast!