Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Antispam programma's, een tweetal nader bekeken

Spam, junkmail, ongewenste e-mail en reclame in ons eigen taaltje, het is maar hoe je het noemen wilt. Zeker is dat niemand daarop zit te wachten, maar het is een steeds toenemend verschijnsel dat ondanks alle maatregelen gewoon blijft bestaan.

Er zijn een aantal programma's waarmee je kan zorgen dat de inhoud van je mailbox er weer wat normaler uit gaat zien. Ik zal een tweetal wat nader toelichten.

Lydia van Kabsoftware is een handig en klein e-mail programma dat in staat is om de post voor je na te kijken terwijl die nog op de server staat en door gebruik van filters kun je bepalen wat wel of niet moet worden opgehaald.

Je kan het programma op laten starten als Windows start, het controleert dan direct de e-mail server op nieuwe berichten. Vervolgens wordt bekende junkmail gefilterd en een lijstje getoond met daarin de overige berichten.

Lydia heeft een preview optie, waarmee je de berichten alvast kan bekijken, nog altijd voor je ze ophaalt, blijkt dat ook spam te zijn dan kun je ook die alsnog van de server wissen en/of toevoegen aan je filters.

Het voordeel van Lydia boven soortgelijke programma's is dat je de spam niet alleen kan filteren maar ook nog eens kan bepalen wat je ermee wil doen, ophalen en in de Spam Trap laten plaatsen, zodat je ze desgewenst toch nog kan bekijken, maar ook opdracht geven om bekende spam direct van de server te verwijderen, zodat je er nooit meer last van hebt.

Het omgekeerde kan ook, stel dat je een filter hebt gemaakt waardoor berichten aan Undisclosed Recipients worden geweigerd maar weet dat sommige bekende bedrijven (of andere bekenden) die optie ook gebruiken, dan kun je die berichten uitzonderen door een extra filter te maken zodat ze wel worden doorgelaten. Een voorbeeld:

Ome Wil is een vertrouwd adres waarvan je dus wél berichten wil ontvangen

In het filter geef je aan dat als berichten van de computerclub komen ze mogen worden doorgelaten. De optie Allow gaat voor op de overige opties, dus ook als het bericht aan Undisclosed recipients is geadresseerd wordt het toch doorgelaten.

Lydia heeft tijdens het installeren al een aantal filters voor je ingesteld en maakt verbinding met de server Spamcop, waar al een aantal bekende spam adressen zijn opgeslagen en die daardoor dus ook worden gefilterd. Met de geregistreerde versie van Lydia kun je maximaal tien e-mail accounts beheren, dat geldt alleen voor POP servers, want voor webmail kan het programma niet worden gebruikt. Met Lydia kun je e-mail beantwoorden zonder dat je het reguliere e-mail programma hoeft op te starten, iets wat andere programma’s vaak niet kunnen.

Ook MailWasher kan junkmail voor je opvangen. Het programma heeft ook een preview optie en toont de berichten die op de e-mail server staan.

MailWasher markeert automatisch bekende spam en desgewenst kun je met een filter aangeven dat bepaalde berichten niet meer getoond moeten worden, waardoor de lijst overzichtelijk blijft.

Behalve filteren kan MailWasher ook bouncen. Dat is automatisch een mailtje aan de afzender van junkmail sturen, met als inhoud "Dit bericht kon niet worden afgeleverd, het e-mail adres waaraan het gericht was is onjuist of bestaat niet!" of iets van die strekking.

Over het gebruik van bouncen zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het een prima optie, maar anderen denken dat het juist negatief werkt, zij vinden dat je met een reactie de echtheid van een e-mailadres juist bevestigt, reden temeer voor een spammer om door te gaan.

Er zijn een aantal opties, een Friends list, waarin je aan kan geven dat bepaalde e-mail legitiem is en ondanks andere opties toch mag worden doorgelaten. Er is ook een Blacklist waarmee je het tegendeel aan kan geven. Berichten van adressen (of compleet domein) die in de blacklist zijn opgenomen worden automatisch voor verwijderen en bouncen gemarkeerd.

Aan beide lijsten kun je zelf op een makkelijke manier adressen toevoegen. Klik met de rechtse muistoets op een bericht en maak je keuze uit het menu. Dat toevoegen kan ook zonder bericht, klik op de tab Friends list of Blacklist en klik op Add. In het venster ‘Add address to list’ kan je een e-mail adres of een zogenaamde wildcard typen (een gedeelte van een adres).

Klik op Options om de behandeling van het bericht in te stellen, Auto-delete, Bouncen of Blacklisted berichten merken voor bouncen. Je kunt ook instellen hoelang een adres moet worden bewaard. Dat is makkelijk want, eens begint iemand je iets te sturen en later houdt het weer op en verschijnen er weer nieuwe afzenders. Als je alle adressen zou laten staan wordt de lijst niet alleen oneindig groot, maar ook tamelijk zinloos.

Stel, je krijgt continue mailtjes van ja@benikweer.nl, maar ook van nee@benikweer.nl. Als je in de blacklist in plaats van een e-mail adres een wildcard als *@benikweer* typt zullen alle berichten waarin die naam voorkomt als ongewenst worden gemarkeerd (let op de [*] sterretjes). Het tegenovergestelde kan ook, dus als je een domein hebt geblokkeerd en daar bepaalde adressen van wil doorlaten, dan zet je dat als wildcard in de Friends list.

Je kunt ook filters maken met specifieke eigenschappen. Daarbij kun je kiezen uit een aantal opties, waarvan je vermoedelijk de eerste twee het vaakst zal gebruiken, maar hier is het hele rijtje:

The ‘From’ field – Afzender
The ‘Subject’ field – Onderwerp
The ‘To’ field – Geadresseerde
The ‘CC’ field – Tweede geadresseerde
The body – Tekst in het bericht
The return path – Retouradres
The entire header – De kop met eigenschappen


Als je een optie gekozen hebt wordt een voorwaarde geselecteerd en ook daarbij heb je weer een aantal keuzen.

contains – bevattend
does not contain – niet bevattend
is – is gelijk
contains RegExpr – bevat RegExpr
does not contain – bevat geen RegExpr

NB. Met RegExpr wordt een reeks tekens bedoeld die je weleens in stripboeken tegenkomt om krachttermen aan te duiden (#!?#@!!#)

In het laatste vakje wordt een voorwaarde ingevuld, afhankelijk van de keuze positief of negatief zou dat bijvoorbeeld omewil of de tekens (RegExpr) kunnen zijn, maar… het filter is nog niet klaar! Eerst moet nog een behandeling worden gekozen, wat wil je dat er gebeurt?

Mail is legitimate – Dit is betrouwbare e-mail
Do not display this email in the list – Dit soort e-mail verbergen
Add to blacklist – Toevoegen aan de blacklist
Mark for deletion – Merken om te verwijderen
Mark for bounce – Merken om een bericht terug te sturen

Een filter zou er dus zo uit kunnen zien:

Behandeling: Mail is legitimate
Filter: The ‘From’ field – contains – omewil

In dit geval geef je toestemming om berichten door te laten waarin het woord omewil voorkomt. Maar het kan ook andersom:

Behandeling: Add to blacklist, Mark for deletion
Filter: The ‘Subject’ field – contains – Money for you

Alle berichten waar in het onderwerp Money for you voorkomt worden aan de blacklist toegevoegd en gemarkeerd om ze te verwijderen.

Zo kun je tal van varianten bedenken en ook meerdere filters voor hetzelfde bericht gebruiken (More rules). Met een klik op Fewer rules kun je de extra regel verwijderen. Tot slot heb je nog de keuze wanneer het filter moet worden toegepast: all of the rules… (alle regels) of any rule… (een van de regels) below is satisfied (moet(en) van toepassing zijn).

Een voorbeeld: je krijgt continue berichten van Hotmail adressen maar je hebt ook een aantal bekenden die een Hotmail account gebruiken. Je kunt in dit geval geen wildcard *@hotmail.com gebruiken omdat dan ook de legitieme adressen worden geblokkeerd.

Vaak worden valse adressen gebruikt en de berichten hoeven dus niet persé van een Hotmail server afkomstig te zijn. Maar, legitieme Hotmail accounts zijn herkenbaar aan de kop van het bericht en van die wetenschap kun je dus gebruik maken.

Ga als volgt te werk:

bullet

Voeg de wildcard *@hotmail.com toe aan de Blacklist

bullet

Maak een filter met de naam Hotmail

bullet

Selecteer The entire header, kies contains

bullet

Vul in het laatste vakje in: X-Originating-IP:

bullet

Vink bij Action Mail is legitimate aan

bullet

Vink bij Priority This filter takes precedence over the blacklist aan

Alle onechte Hotmail adressen worden door de wildcard optie gefilterd en in de blacklist geplaatst, bij de echte Hotmail adressen (dit geldt trouwens ook voor MSN accounts) staat een regel X-Originating-IP: in de kop, door te filteren met die gegevens worden die berichten dus wél normaal weergegeven.

Met de gratis versie van MailWasher kun je één Pop account beheren, met MailWasher Pro is het aantal accounts ongelimiteerd en... inclusief MSN en Hotmail adressen.

Beide programma’s zijn vooralsnog alleen Engelstalig verkrijgbaar! Voor hen die toch liever een Nederlandstalig programma willen is er een aardig alternatief beschikbaar!