Ode

In de vroege ochtend

Als de eerste zonneschijn schuchter over de velden strijkt en de aarde zich getooid heeft met de glinstering van myriaden dauwdruppels, gaan de aspergestekers en asperge- steeksters aan het werk.

Met twee vingers graven ze voorzichtig de grond weg, totdat de asperge in zijn volle lengte zichtbaar is geworden. Dan pakken ze het vlijmscherpe steekmes en stoten toe, beheerst en trefzeker, zodat de andere stengels en het hart van de plant niet beschadigd worden.

De asperge leggen ze vervolgens in het bakje dat ze met zich meedragen en het aspergebed strijken ze vervolgens glad met behulp van een plankje, dat nog het meest doet denken aan stukadoorgereedschap.

Asperges groeien het best, en worden het meest gestoken, in de perioden van zonnig weer. En zeg nu zelf, waar werkt het plezieriger dan aan het begin van een stralende dag? Vandaar dat er heel wat gezongen en gelachen wordt op de aspergevelden.

 

 Dit beeldje van de aspergesteker werd door Leonie van der Poel uit Deurne gemaakt als hommage aan de duizenden aspergestekers.

Vorige Startpagina Volgende