(2005)
Hoe kies je een aspergewijn?
Neem doorgaans een witte wijn die jong is, dus niet ouder dan twee jaar.
De wijn moet NIET zoet zijn, dus bijvoorbeeld géén demi-sec op het etiket.
Een zoete wijn herken je ook aan de gele kleur. Een jonge frisse wijn is licht van kleur. Hoe lichter de wijnkleur, hoe moderner ook de wijn gemaakt is. Dat wil zeggen dat de wijn bereid is in een roestvrijstalen vat en niet heeft gerijpt op eikenhouten vaten.
Lees het etiket goed! Let daarbij bijvoorbeeld op de naam van de druif (sauvignon-blanc, chenin-blanc, chardonnay, pinot blanc). Het alcohol percentage doet er minder toe, maar een witte wijn van 15% past niet bij asperges. Dit is echt te zwaar.
Behalve dat de wijn fris moet smaken, mag er een bittertje inzitten. Dat is echter aan het etiket moeilijk af te lezen. Daarom ook: vraag advies aan de wijnspecialist.
3 Aanbevolen aspergewijnen
El Portillo 2004 van Bodegas Salentein uit Argentinië -50% sauvignon-blanc en 50% chardonnay-
Cuvée Finesse 2004 van Henri Miquel uit Saint Chinian in de Languedoc (Frankrijk)
Tariquet Chenin 2003 van Yves Grassa uit de Gascogne (Frankrijk) - chenin-blanc druif-
(2001)
Het antwoord lijkt eenvoudig. Veel wijnen van de sauvignon blanc passen er vanwege het aroma bijzonder goed bij. Denk maar aan de wijnen uit de streken met namen als Sancerre, Sauvignon Touraine, Puilly (Fumé),Quincy, Entre-deux-Mers, Bordeaux en de Rhône :
Chateau de Ruth.
Maar ook die uit Nieuw-Zeeland, beroemd om zijn sauvignons, Zuid-Afrika, Californië en uit Chili:
de Sauvignon "Chachapoal" .
De chardonnay-druif kan ook, vooral als er veel gesmolten boter aan te pas komt.
Maar het meest populair zijn, dankzij een al jaren durende reclamecampagne, de Elzassers. Dit omdat hun kruidigheid zou leiden tot een een aangenaam chemische reactie met de licht bittere smaak van de asperge. Dit wijngebied, ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn, beslaat een oppervlakte van zo'n 14000 hectare en strekt zich over een honderdtal kilometers bijna ononderbroken uit van Straatsburg tot Nulhouse. De Elzasser wijnen zijn over het algemeen droog en fruitig. In tegenstelling tot wat wat in Frankrijk gebruikelijk is, worden de wijnen in de Elzas niet genoemd naar de streek, maar naar de druif waarvan ze gemaakt zijn. De Elzasser wijnen komen voort uit zeven verschillende druivensoorten. Deze hebben aan zes witte en één rode wijn hun naam gegeven.
We hebben het dan over:
Sylvaner
een opmerkelijke lichte, frisse, ongecompliceerde wijn met een
bescheiden fruitigheid
Riesling
droog, fruitig en fier van karakter. Geldt als gastronomische wijn
bij uitstek
Tokay Pinot
Gris
een weelderige, krachtige wijn met een lange afdronk en met, zoals
dat heet, complexe aroma's
Gewürztraminer
deze waarschijnlijk beroemdste wijn uit de Elzas heeft een volle
krachtige smaak, een geurig bouquet, is rijk aan bloemaroma's en opvallend
kruidig. Dit laatste ligt trouwens in de naam besloten, want 'gewürz' betekent
zoveel als kruidig
Pinot Blanc
een soepele, frisse wijn, verfind van smaak die ook wel wordt
aangeduid als 'de gulden middenweg van het Elzasser aanbod'
Muscat
d'Alsace
doet denken aan de smak van vers fruit, maar verschilt van de
zoete Muscat uit de Midi dopor zijn droge karakter
Etienne Hugel uit Riquewihr beweert over de Elzasser wijnen : "Die kunnen vanwege hun enorme extract en uitstekende zuurgraad gemakkelijk opboksen tegen de bittere tonen van de asperge".
In Franse recepten wordt ook wel de Argentijnse wijn LaGarde aanbevolen.
©Siejokee 2001