Woatsler

 

Ongeveer 15 jaar geleden (1985) startten Rinie en Ria van den Heuvel hun tuinbouwbedrijf in Berghem. 

Na enig onderzoek te hebben verricht kwamen zij tot de slotsom dat het meeste succes lag in de teelt van ASPERGES tezamen met de verbouw van allerlei peulvruchten zoals peultjes, kapucijners en snijbonen. Alle groenten worden op de "koude" grond verbouwd.

Zij wisten zeker dat het "zwarte zaad" hen zou leiden tot het "Witte Goud".

Na een aantal percelen te hebben ingezaaid met het zaad van de aspergeplant, dienden ze 2 jaar te wachten voordat de eerste kopjes zich lieten zien. 

Bij goed weer is het steken zelfs 2 maal daags noodzakelijk.

 

Een aantal percelen worden bij Rinie en Ria afgedekt met zwart plastic. Hierdoor mag de kop van de asperge rustig een aantal centimeter boven de grond uitkomen, want door het zwarte plastic blijven ze toch wit. Het herkennen van de asperge die geoogst kan worden, wordt hierdoor vereenvoudigd. De aspergesteker steekt nu vanaf de zijkant van de heuvel de asperge af. Het zogenaamde "blindsteken". Hierdoor hoeven ze echter niet de aarde open te breken en weer te dichten, wat leidt tot een snellere oogstmethode.

Na het steken van de asperge, laat Rinie de asperge 3 tot 5 uur in een bak met water vocht opnemen, dat tot gevolg heeft dat de asperge meteen op smaak komt en uiteraard niet uitdroogt.


Na het vervoer per tractor en platte kar naar de bedrijfsgebouwen worden de asperges hier gesneden, geborsteld en handmatig gesorteerd.

De gesorteerde asperges worden netjes verpakt in veilingkistjes en voorzien van een kaart met daarop vermeld de klasse van de asperge. Er zijn diverse klassen waarin de asperge op de veiling wordt aangeboden. 

De asperge is de groente die als eerste wordt geoogst in het jaar vanaf de "koude" grond. Er worden zo'n 20000 planten per ha geplant. De overwegend mannelijke hybride plant levert hierna tussen het 4e en 8e jaar de hoogste productie op. De opbrengst is ongeveer 10 a 15000 kg per hectare.

Na 10 tot 12 jaar zijn de planten en de grond uitgeput. Op deze percelen kunnen dan 20 -30 jaar lang geen asperges geteeld worden. Wel is de grond geschikt voor andere gewassen zoals peulvruchten. Riny vertelt dat het wortelgestel van de aspergeplant dermate taai en omvangrijk is, dat omploegen nagenoeg onmogelijk is. Men laat de plantwortels verteren en teelt tussen de heuveltjes in de andere gewassen.

 

Het bedrijf van Ria en Rinie van den Heuvel bevindt zich aan de Waatselaarstraat 3 te Berghem.

 

Vorige Startpagina Volgende

Bron: Interview

ęSiejokee 2001