Jefman 1998

 

Ook op Jefman is de verkeerstoren vernieuwd sinds 1962. Het meisje op de fiets (ik had haar een foto meegegeven uit 1962) zou me later vertellen, dat ze Zakarias gevonden had.  

Hier sta ik samen met mijn vrouw en Zakarias op het eind van de betonnen steiger, achter ons is nog de stalen dwars steiger te zien. Het is duidelijk, dat er na de Nederlandse tijd niet veel aan onderhoud gedaan is.

Hier loop ik op dezelfde zandweg als in 1962, ook op Jefman wonen nu meer mensen en aan de natuur is dat goed te zien. Er staan veel minder palmbomen, ook het bamboebosje en de ananas aanplant was verdwenen. 

Het strand bij de "Staart" van Jefman ligt er nog even mooi bij als op mijn oude foto uit 1962, maar ook hier minder bomen, er staat ook een huisje van een Indonesisch gezin net boven de vloedlijn.  

Hier de landingsbaan met op de achtergrond de hangaar en toren, ongeveer vanaf de plaats waar wij in 1962 stonden met de 40/60.  De baan van Jefman is in de jaren ook een stuk verbreed en langer gemaakt, daarvoor werd ook eens stuk strand opgehoogd.

De hangaar is duidelijk niet meer in goede staat, door het dak kun je hier en daar de blauwe lucht zien.

Hier in de hangaar ergens rechts (waar nr 19 te lezen is) was in 1962 onze "kantine", nu ja kantine is een groot woord, je kon er een koud biertje kopen. Toch hebben we in de hangaar ook artiesten zien optreden zoals Willie en Willeke Alberti. Gelachen om de moppen over Sam en Moos door Max Tailleur. En meegezongen met Anneke Gronloh, het aangepaste refrein van Brandend zand, "In de haven, hier van SORONG".

Ook dit is Jefman, een doorkijkje op het strand net naast de aanlegsteiger, een uitzicht om nooit te vergeten. In het midden en links nog de grote keien bij "Kaap Smink", die zijn in 40 jaar niets veranderd.

volgende                           index