Doom en Sorong 98

 

Doom, gezien vanuit het bootje van Jefman naar Sorong. Herkenbaar is het kerkje bovenop en de paalwoningen aan de kust. 

Straatje in Sorong, vlakbij het Sahid Mariat hotel waar wij enkele dagen logeerden (tussen een groep zwaar bewapende Indonesische militairen).

Twee schoolkinderen langs de weg naar de bisschoppelijke RK Kerk, 

Sorong heeft ook een flinke Moskee, (middenachter) en zoals overal in IndonesiŽ rijden de taxibusjes ook hier de hele dag heen en weer om passagiers op te pikken. Sorong is veel groter geworden in de jaren. De (tweebaans) weg op de foto loopt vanaf de haven tot voorbij Remoe.

Avondfoto vanaf het hoteldak, hier nog herkenbaar, de huizen van het vroegere Klademak met ertussen gebouwd afdakjes van golfplaat.

In 1998 is er bij Sorong een klein vliegveld, hiervandaan vliegen we naar Fakfak. Er zijn (volgens onze gids) plannen om het vliegveld verder te vergroten. Zodat er hier ook grotere vliegtuigen kunnen landen. Jefman wordt dan een militair vliegveld.

Sorong haven heeft met de olietanks er boven uit stekend nog steeds dezelfde aanblik.

Transmigratie dorp vlak bij Sorong, overal op Nieuw Guinea wonen nu mensen van andere (dicht bevolkte) eilanden. Deze mensen hebben vaak een armoedig bestaan, ze moeten maar zien op de vaak onvruchtbare karang bodem, of zoals bij Merauke in de rode aarde, rijst te verbouwen. Daarnaast verdringen ze de Papoea's van alle baantjes en nog enigszins vruchtbare plaatsen.

Volgende                           Index