Verzorging potplanten Zantedeschia aethiopica (aronskelk)

Een Zantedeschia aethiopica is een zeer sterke plant. In de natuur kunnen ze zelfs onder extreme omstandigheden overleven. In de kas, op het terras, in de tuin of binnenshuis zijn de omgevingsfactoren voor de Zantedeschia totaal anders dan in de natuur. Tijdens de teelt van de planten zijn ze hier wel gedeeltelijk op voorbereid, maar toch is er een aantal tips, waardoor u meer plezier heeft van uw Zantedeschia aethiopica.

Standplaats
Een Zantedeschia aethiopica kan zowel in de schaduw als in direct zonlicht staan. Een lichte plaats heeft wel de voorkeur. Zorg er wel voor dat als de plant in het directe zonlicht wordt geplaatst tijdens de hete zomermaanden de plant over voldoende water kan beschikken. Door de grote oppervlakte van het blad kost het een plant veel energie om te wennen aan de felle zon. Staat de plant nog in de pot, dan is het beter om hem even uit de felle zon te zetten. Je kan de potplant eenvoudig op een andere plaats in de kamer of tuin zetten zonder dat de plant hierdoor verstoord raakt. Groeit de Zantedeschia teveel naar één richting dan kunt u de potplant draaien.

Zoals bij de meeste bloeiende kamerplanten blijven de bloemen langer fris als u de aronskelk in een niet te warme kamer plaatst. Verder is de Zantedeschia eigenlijk een gemakkelijke plant, die geen speciale eisen stelt en zich overal aanpast.

Watergift
Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. De watergift moet dus op de standplaats worden aangepast. Belangrijk is ook om de plant regelmatig water te geven, bij voorkeur onder in de pot of op een schotel en zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Omdat Zantedeschia aethiopica een plant is welke 'evergreen' is heeft de plant geen rustperiode. Na de bloei zal de plant eerst een aantal bladeren vormen alvorens weer in bloei te komen het volgende seizoen. Onder ideale omstandigheden bloeit de plant meerdere keren per jaar.

's- Zomers een douche in de vorm van een regenbui wordt door de Zantedeschia aethiopica op prijs gesteld. Zoiets gebeurt in de natuur immers ook.

'Huilen'
Indien er veel vocht beschikbaar is voor de plant zal dit ook opgenomen worden door de wortels. De plant zal het te veel aan vocht middels de bladeren weer afvoeren. Vooral 's morgens zijn er dan druppels aan de punten van de bladeren zichtbaar. Deze druppels kunnen soms vlekken veroorzaken. Door iets minder water te geven zal de plant vanzelf stoppen met 'huilen'.

Voeding
Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen. Ook hier geldt: regelmaat is belangrijk! 

Verpotten
Na een groeiseizoen heeft de Zantedeschia aethiopica alle voedingsstoffen uit de potgrond opgenomen. Daarom kan de Zantedeschia het erg waarderen wanneer hij jaarlijks een nieuw portie potgrond krijgt. Doe dit verpotten in een grotere pot. Verpakte potgrond voor kamerplanten is goed bruikbaar. Om een goede drainage te verkrijgen legt men een potscherf, of iets van gelijke vorm, onder in de pot met de bolle kant naar boven. Grotere planten welke te veel ruimte in nemen in huis kunnen ook in het voorjaar na het einde van de nachtvorst buiten geplant worden in de tuin. Zelfs als de plant bovengronds bevriest zal deze na de vorst toch weer opnieuw uitlopen, mits de ondergrondse plantendelen (de rhizoom) niet bevriezen.

Let op: door het overpotten zal de plant wel flink gaan groeien.
 

De Zantedeschia blijft doorgroeien
Dit is te zien aan de jonge, iets lichter gekleurde bladeren welke uit het midden van de plant omhoog komen. Oudere bladen zullen na verloop van tijd vergelen en uitvallen. Dit is een natuurlijk proces zoals dat bij de meeste planten in de natuur gebeurt. De oude bladeren kunnen eenvoudig met een mes afgesneden worden.

Gelukkig blijft de Zantedeschia aethiopica altijd nieuwe bladeren maken. Als de nieuwe bladeren te veel strekken dan is het aan te bevelen om een lichtere standplaats te kiezen voor de plant.

De multifunctionele Zantedeschia
Interessant is het feit dat de aronskelk meerdere keren per jaar in bloei treedt. Niet alleen in het voorjaar, maar ook in de herfst ziet u prachtige bloemen aan uw Zantedeschia verschijnen. In de winter mag u de Zantedeschia een rustperiode gunnen. Na de bloei ontwikkelt de vlezige wortelstok zich namelijk voor de volgende bloei. U kunt dan de plant rooien om scheuten weg te nemen en nieuwe aronskelken in het leven te roepen. 

Een andere troef van de Zantedeschia is het multifunctionele aspect van de plant. De aronskelk kunt u namelijk als kamerplant of potplant in uw huis of veranda plaatsen. Maar de Zantedeschia kan even goed ook dienst doen als snijbloem, dit geldt dan vooral voor de Zantedeschia aethiopica ‘Green Goddess’ of  'Nuance'®. Deze hebben namelijk een vaasleven wat wel kan oplopen tot 6 weken of langer.

Of u kunt hem rustig buiten op het balkon of het terras zetten, en zélfs in de tuin planten. In dat laatste geval doet u er goed aan een zonnig plaatsje uit te kiezen, en de plant tijdens de winter met stro tegen te koude temperaturen te beschermen. De bovengrondse plantendelen zullen bevriezen, maar de ondergrondse wortelstok blijft in tact als deze onder de vorstlijn is geplant. De plant zal dan in het voorjaar weer opnieuw uitlopen en soms in april/mei al weer bloeien.