Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Thuisnetwerk instellen

Een thuisnetwerkje maken is niet zo moeilijk, want in Windows 7 kun je een thuisgroep maken, waarin meerdere computers kunnen communiceren, maar... alleen als ook op die systemen Windows 7 is geďnstalleerd!

Andere Windows versies kunnen daar geen gebruik van maken, maar daarvoor kun je een werkgroep instellen.

Hardware

Een netwerk kun je bekabeld of draadloos gebruiken, maar de huidige computers zijn vrijwel allemaal voorzien van een draadloze verbinding, samen met een router is dat de meest ideale combinatie, omdat je niet van kabels afhankelijk bent, een nadeeltje is dat draadloos vaak langzamer is dan een bekabeld netwerk (afhankelijk van het soort adapter) maar dat is pas merkbaar bij hogere snelheden.

Thuisgroep

Als je een router gebruikt zijn alle computers al met het Internet verbonden, je hoeft dus alleen nog een netwerk in te stellen voor het delen van bestanden en hardware en kunt dus volstaan met een thuisgroep.

Klik Start, Configuratiescherm, Netwerk en Internet, Thuisgroep, klik op 'Een thuisgroep maken', selecteer de mappen en hardware die je wilt delen en klik Volgende, noteer het wachtwoord en klik Voltooien. Onder 'Andere bewerkingen voor deze thuisgroep' vindt je een aantal opties om de thuisgroep in te stellen, het wachtwoord in of uitschakelen, wijzigen en meer.

Om computers toe te voegen moeten alle computers zijn ingeschakeld, zorg ervoor dat het energiebeheer zodanig is ingesteld dat apparaten niet in slaapstand gaan, anders zal de thuisgroep niet gevonden worden.

Klik Start, Configuratiescherm, Netwerk en Internet, Thuisgroep, klik op 'Nu lid worden', selecteer de onderdelen die je wilt delen en klik Volgende, type het wachtwoord en klik Volgende en Voltooien. Herhaal dit ook op andere apparaten die je toe wilt voegen.

Werkgroep

Als je te maken hebt met andere Windows versies kun je de thuisgroep niet gebruiken, in dat geval is een werkgroep de manier om computers met elkaar te verbinden.

Om een werkgroep te maken moeten alle computers met dezelfde netwerknaam worden ingesteld, meestal is dit MSHOME of WORKGROUP, maar je mag ook een andere naam gebruiken.

Ga naar Start (op andere systemen dan Windows 7 Uitvoeren) en type sysdm.cpl. Klik op het tabblad Computernaam. Geef de computer een naam en klik Wijzigen type onder Werkgroep een naam voor je netwerk en klik OK. De computer moet opnieuw worden opgestart. Doe het zelfde op de andere computers die je in het netwerk wilt gebruiken (elke computer moet wel een unieke naam hebben!)

Mappen delen

Een aantal mappen wordt standaard al gedeeld, als je dat wilt kun je die uitsluiten, klik met de rechtse muistoets op de map, kies Eigenschappen, klik op het tabblad Delen en op Geavanceerd delen, verwijder het vinkje voor 'Deze map delen'.

Je kunt ook mappen toevoegen. Open bij Windows 7 Windows verkenner en selecteer een map, klik op 'Delen met' en kies 'Specifieke personen', selecteer een persoon, of kies Iedereen, klik op Toevoegen, als je op het pijltje onder Machtigingsniveau klikt kun je de voorwaarden aanpassen. Klik op Delen en op Gereed.

Met Windows XP gaat het vrijwel het zelfde, maar de termen zijn net iets anders. Start Windows verkenner, klik met de rechtse muistoets op een map die je wilt delen en kies 'Delen en beveiliging...'. Plaats een vinkje bij 'Van deze map een gedeelde netwerkmap maken' en desgewenst ook bij 'Netwerk gebruikers mogen mijn bestanden wijzigen'. Klik op OK.

Wachtwoord

Ondanks de juiste instellingen zal Windows 7 niet zomaar toegang verlenen aan andere systemen binnen het netwerk en om een gebruikersnaam en wachtwoord vragen, dit zal je bij ingebruikname van Windows 7 al hebben ingevuld. Mocht je dat niet hebben gedaan dan zal je dat alsnog moeten doen.

Klik op Start en op het pictogram van het gebruikersaccount, klik op 'Een wachtwoord voor uw account instellen' type een wachtwoord en herhaal dit als bevestiging, type een geheugensteuntje (mag je ook overslaan) en klik op Wachtwoord instellen.

Zolang het om een privé netwerk gaat is dit voldoende, maar als anderen ook gebruik maken van het netwerk is het aan te bevelen om een extra gebruikersaccount in te stellen of het Gast account in te schakelen, waarmee die gebruikers zich aan kunnen melden. Voor het nieuwe account kun je een beperkte toegang instellen om gevoelige informatie af te schermen.

Automatisch opstarten

Vindt je het lastig om steeds het wachtwoord te moeten typen bij het opstarten van het systeem en heb je voor andere gebruikers een eigen account aangemaakt, dan kun je het wachtwoord in je account verwijderen.

Als het om een privé netwerk gaat, dan is een wachtwoord noodzakelijk om je aan te kunnen melden, maar dit kun je automatiseren. Ga naar start, type Netplwiz in het zoekvak en druk enter of klik op Netplwiz. Verwijder het vinkje voor 'Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken' en klik OK.