Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Back-up's maken voor het geval dat...

Het kan iedereen overkomen, je sluit je computer normaal af, maar als je hem opnieuw op wilt starten doet hij het niet meer. De PC kan het ook tijdens het gebruik spontaan af laten weten, zo vast als een huis en geen beweging meer in te krijgen.

Op zich is dat niet zo heel erg, opnieuw installeren en je kunt weer werken. Dat is wel zo natuurlijk, maar hoe zit het met al je bestanden? Die digitale foto's die je tijdens de vakantie of andere bijzondere gelegenheid gemaakt hebt en je documenten en andere belangrijke informatie?

Je hebt per ongeluk mappen of bestanden gewist, die je zeker niet kwijt wilt? Gelukkig zijn er programma's zoals Recuva en Smart undelete die dat voor je kunnen herstellen, maar vaak gaat er toch een hoeveelheid onherstelbaar verloren.

Als je geluk hebt zal dit jou niet overkomen, maar als dat wel zo is dan ben je te laat en loop ook jij de kans om kostbare, meestal onvervangbare, bestanden kwijt te raken! Dus... In alle gevallen geldt Voorkomen is beter dan herstellen!


Wat kun je doen om onherstelbare schade (zoveel mogelijk) te voorkomen...

Systeem herstelschijf maken

Windows 7 heeft een standaardoptie om een herstelschijf te maken, als een systeem het opgeeft kun je daarmee opstarten en zo mogelijk herstelwerkzaamheden uitvoeren. Klik Start en type herstel in het zoekvenster, kies Een systeemherstelschijf maken (je kunt de optie ook vinden in Start, Configuratiescherm\Systeem en beveiliging\Back-up maken en terugzetten). Volg de instructies om de schijf te maken.

Windows Easy Transfer

Je kunt de optie Windows Easy Transfer gebruiken om bestanden veilig te stellen. Deze optie is weliswaar bedoeld om bestanden van een oud naar een nieuw systeem over te brengen, maar ook geschikt om een aantal bestanden als veiligheidskopie op te slaan.

Klik Start en type easy in het zoekvenster, kies Windows Easy Transfer. Klik Volgende, kies welk apparaat je als opslag gaat gebruiken, klik op Dit is mijn oude computer. Easy Transfer gaat aan het werk en in het volgende venster kun je de gegevens aanpassen. Klik op de optie(s) Aanpassen om de bestanden weer te geven en verwijder naar wens een of meerdere vinkjes. Als je Geavanceerd klikt kun je nog bepalen welke inhoud in bepaalde mappen al dan niet moet worden bewaard. Klik Volgende en type desgewenst een wachtwoord, klik op Opslaan om het proces te starten.

Als je bestanden kwijtraakt, die je met Easy Transfer hebt veiliggesteld dan kun je die op de zelfde manier terug zetten, maar nu met de keuze Dit is mijn nieuwe computer.

Kopiėren met Windows verkenner

Een andere optie is om met Windows verkenner belangrijke bestanden naar een extern apparaat te kopiėren. Op die manier kun je precies bepalen wat je wel en wat je niet wilt bewaren. Het voordeel van deze manier is dat je eenvoudig de bestanden actueel kunt houden, maar er is ook een nadeeltje, je kunt ook makkelijk bestanden vergeten!

Maak een back-up van je E-mail

Elk e-mail programma heeft wel een export optie, daarmee kun je accounts, adresboek en berichten exporteren, de manier waarop dat gaat is afhankelijk van het programma, vaak vindt je die optie in het rolmenu Bestand of Extra en anders zal je even moeten zoeken. Vergeet niet om de back-up ook op een extern apparaat op te slaan!

Windows back-up maken

Dit is een rigoureuze aanpak, een back-up van het hele systeem en... of dat werkelijk nodig is? Natuurlijk, als je een goed werkend en compleet geļnstalleerd systeem hebt is het fijn dat je, in geval van nood, een back-up terug kunt zetten en dan verder kunt gaan waar je gebleven was.

Aan de andere kant krijg je ook hier te maken met het actualiseren van de gegevens, want na verloop van tijd veranderd er nogal wat en zijn ook die niet meer actueel.

Je kunt de back-up gebruiken om bestanden uit terug te zetten, maar ook, met behulp van een systeemherstelschijf, de complete back-up terugzetten. Met de laatste optie kun je geen afzonderlijke bestanden kiezen en wordt het systeem teruggezet naar de tijd dat de back-up gemaakt werd.

Het besturingssysteem en programma's opnieuw installeren kan natuurlijk ook, dat kost wel werk en tijd, maar als je van je belangrijke bestanden al back-ups hebt gemaakt dan zou een systeemback-up overbodig kunnen zijn. Maar... aan jou de keuze.

Klik Start, Configuratiescherm, Systeem en beveiliging, Een Back-up van uw computer maken om het programma te starten.

Een complete back-up kost tenminste 4 Dvd's en, afhankelijk van het systeem, meer.

USB, Externe harddisk of CD/DVD?

Het maken van een back-up van je bestanden is dus een goed idee, maar waar ga je die op bewaren? Externe harddisk en USB opslag kunnen natuurlijk ook crashen en een Cd of Dvd kan breken, krassen of scheuren. Het is altijd wat.

Om dit uit te sluiten zou je kunnen denken aan het maken van meerdere back-ups op verschillende media, niet van hele systemen natuurlijk, maar wel van de onvervangbare bestanden, bijvoorbeeld een back-up op Cd/Dvd, die opbergen en niet meer aankomen en een back-up op een verwisselbaar media, die je kunt gebruiken om even iets terug te halen wat je per ongeluk van je harddisk hebt gewist.

Gewiste bestanden terughalen

Recuva, Smart undelete of andere programma's voor dat doel zijn in staat om per abuis verwijderde gegevens terug te halen, vaak met een redelijk tot goed resultaat, maar... er zijn wel een paar voorwaarden.

Als je gegevens opslaat op de harddisk dan krijgen die door het systeem een plaatsje toebedeeld. Elders op de schijf wordt een verwijzing gemaakt (header) waardoor de computer de gegevens terug kan vinden.

Om gewiste gegevens terug te halen moet je eerst een programma installeren en met het installeren daarvan kunnen al headers worden overschreven, waardoor een aantal of misschien wel alle terug te halen bestanden onherroepelijk verloren gaan. Het is dus aan te raden om zo'n programma vooraf of op een extern apparaat te installeren.

Bij het gebruik van het programma kun je kiezen voor een andere partitie of een extern apparaat om de teruggevonden gegevens op te slaan, als je voor de zelfde partitie zou kiezen waarop de terug te halen bestanden staan kunnen ze ook weer overschreven worden, een extern apparaat is dus de betere keuze.

Zoals eerder gezegd: Voorkomen is beter dan herstellen! en het is aan jou of je gebruik gaat maken van de middelen die je middels dit artikel hebt leren kennen!