Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Audacity - Een gratis geluid bewerkingsprogramma

Een muziekbestandje begint soms met lange pauzes, tikjes, knarsen, applaus of andere storende geluiden, dat is vervelend en je zou dat best wel willen verwijderen. Je hebt een ingekort stukje muziek nodig of een geluidsfragment om dat in te passen in een filmpje of diashow. Wil je bestanden om kunnen zetten in een ander formaat? Zo zijn er nog wel wat redenen om muziekstukjes en geluiden te willen en... kunnen bewerken.

Downloaden en Installeren

Heb je geen geluid bewerkingsprogramma? Audacity is gratis open source software om geluid op te nemen en te bewerken. Downloaden en installeren en je kunt aan de slag. Nou ja, bijna aan de slag, want als je straks je bestanden als MP3 op wilt slaan heb je de lame_enc.dll nodig, Audacity kan die bestanden wel lezen, maar niet schrijven.

Let bij het downloaden even op welke versie je kiest want Audacity is er voor 32bit en 64bit en voor veel andere besturingssystemen!

Download de Lame plug-in en kies voor het .exe bestand, met een dubbelklik wordt het benodigde bestand in de Audicity programmamap geïnstalleerd. Als je een MP3 op wilt slaan zal (eenmalig) worden gevraagd naar de locatie van de lame_enc.dll en die kun je dan makkelijk aanwijzen.

Je kunt ook vooraf de plug-in toewijzen, kies Bewerken, Voorkeuren... klik Bibliotheken en op Laden, klik Bladeren, selecteer lame_enc.dll en klik Openen en twee keer OK om de vensters te sluiten.

Aan de slag

Klik Bestand, Openen en blader naar het muziekbestand dat je wilt bewerken. Als dat is geopend zie je de geluidsgolven.

Je kunt het bewerken makkelijker maken door het beeld in en uit te
zoomen met de daarvoor bestemde knoppen of in het rolmenu beeld (je vindt daar ook sneltoets combinaties om te zoomen)

Als je terug wilt naar de weergave zoals die werd opgestart kies je Horizontaal inpassen, maar met CTRL+F lukt het ook.

Bewerken - Om een gedeelte te kunnen bewerken moet je dat eerst selecteren, dat kan met een muisklik op de golf: klik op een plaats voor het begin van de selectie, hou de muistoets ingedrukt en sleep naar het eind van de selectie, laat de muisknop los en het gekozen gedeelte is geselecteerd.

Om precies te kunnen bepalen waar je een bewerking toe wilt passen is het makkelijker en nauwkeuriger om met behulp van afspelen de plaats te bepalen: klik op het groene pijltje en speel af tot het gewenste einde van een selectie, klik op Pauze en klik op de golf, ongeveer op de plaats waar de markeerlijn staat, klik dan op Stop.

Met de pijltjestoetsen op je toetsenbord kun je de markeerlijn nauwkeuriger plaatsen. Met de dubbele pijltjes kun je snel naar het begin of het einde van de geluidsgolf springen.
Als de markeerlijn op de juiste plek staat ga je naar het rolmenu Bewerken, Selecteren, kies Van afspeelpositie naar links (of naar rechts als je aan het eind van de muziek een selectie wilt maken).

Op de selectie kun je alle bewerkingen loslaten, In- of Uitfaden, geluiden genereren en wat je maar wilt.

In- en Uitfaden - Selecteer een gedeelte en kies in het rolmenu Effecten, Fade-In of Fade-Out.

Combinatietool - Dit is een aardige optie die je kunt gebruiken als je op het sterretje in de menubalk klikt, hiermee kun je de geluidsgolf buigen en dat is handig, bijvoorbeeld bij achtergrondmuziek in een filmpje of diashow waar gesproken delen in voorkomen, op die plaatsen kun je de muziek afzwakken naar wens, hiermee wordt het in- en uitfaden automatisch geregeld.

Knippen en splitsen - Als je een stukje hebt uitgeknipt wordt het volgende gedeelte automatisch aangesloten, ook aan het begin en aan het einde van een golf. Als je gaat splitsen om bijvoorbeeld een effect tussen te voegen gaat dat niet automatisch.

Als je op het dubbele pijltje klikt kun je de stukjes van de golf op elkaar aansluiten of uit elkaar schuiven en als je weer wilt bewerken klik je op de cursor (linksboven). Splitsen doe je door de markeerlijn op de juiste plaats te zetten, kies uit het rolmenu Bewerken, Clip-grenzen, Splitsen.

Invoegen gaat zo mogelijk nog makkelijker, kopieer een gedeelte, plaats de markeerlijn waar het gedeelte moet worden ingevoegd en kies plakken, de opties daarvoor vindt je in het rolmenu Bewerken, maar CTRL+C en CTRL+V werken ook.

Als je een gedeelte uit een ander muziekstukje in je project wilt plakken kun je de optie Bestand, Importeren gebruiken, het nieuwe bestand wordt onder het bestaande apart getoond, kopieer en plak en sluit, als je het niet meer nodig hebt, het tweede bestand met het X (kruisje).

Effecten - In dit rolmenu vindt je een ruime keuze om muziek te repareren, maar pas op! Je hebt al snel het tegenovergestelde bereikt, maar... proberen kan geen kwaad en je hebt altijd de mogelijkheid om een bewerking ongedaan te maken, ook die vindt je in het rolmenu Bewerken en CTRL+Z werkt ook.

Als je al veel wijzigingen hebt aangebracht kan het geen kwaad om de opties Bestand, Project opslaan als... en Project opslaan te gebruiken, als het dan eens echt mis gaat kun je van daaruit weer verdergaan.

Genereren bevat verschillende geluiden, waarmee je heel aardige effecten toe kunt voegen, ook dit is een kwestie van zelf proberen om uit te vinden wat jij leuk vindt.

Opnemen - Kies Bestand, Nieuw, klik op het rode rondje om de opname te starten en op het gele vierkantje om te stoppen, de geluidsgolf wordt in het bewerkingsvenster weergegeven, maar.... natuurlijk niet vergeten om een microfoon aan te sluiten

Opslaan - Voor het opslaan van je werk kies je het rolmenu Bestand, Exporteren... en als je meerdere geluidsfragmenten geopend hebt voor Meervoudig Exporteren... In het bladervenster kun je aangeven waar en in welk formaat de bestanden moeten worden opgeslagen.

Dit artikel bevat geen omschrijving van alle mogelijkheden en Audacity kan veel meer, maar misschien kun je hiermee toch alvast een aardige start maken.

Veel plezier met dit gratis geluid bewerkingsprogramma.