Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Draadloos netwerk start traag op?

Het kan je zo maar gebeuren, alles werkt nog goed bij het afsluiten van het systeem, maar bij een nieuwe start blijft je draadloos netwerk verbinding eindeloos weg? Althans, zo lijkt het, want in werkelijkheid is dat nog maar slechts 90 tot 120 seconden, maar... je was gewend dat het er gelijk was.

Al gauw krijgt de router de schuld, die zal het wel niet goed doen, en dat terwijl die toch altijd goed en betrouwbaar werkt

Maar goed, laten we dat eerst uitsluiten, reset de router (even de stroom er af en dan weer aansluiten)... probleem opgelost? Nee hŔ, dat was dus niet de oorzaak?

Vaak komt deze storing voor na het opnieuw installeren van een systeem en soms ook na Windows updates. Ook het installeren van nieuwe programma's, die ook maar iets met Internet van doen hebben kunnen dit probleem veroorzaken en zo zullen er nog wel een aantal oorzaken zijn, te veel om op te noemen. Feit is dat je met een irritante storing zit die je liever niet zou hebben.

Als deze storing zomaar optreed en je de laatste tijd geen nieuwe programma's hebt ge´nstalleerd dan is een trojan of ad- of spyware programma de meest waarschijnlijke oorzaak. In dat geval zou je het systeem moeten scannen met een antispyware en een antivirus programma. Als deze programma's eventuele onregelmatigheden hebben opgeruimd dan zou alles weer normaal moeten werken.

Mocht dit niets opleveren, probeer dan met een systeemherstel even terug te gaan in de tijd, naar een tijdstip dat alles nog wel goed werkte.

Als de storing na het opnieuw installeren van een systeem of na het installeren van een programma optreed dan is er hoogst waarschijnlijk sprake van een conflict tussen diverse opstart routines.

Een aantal daarvan kun je uitschakelen in het menu Start, Opstarten of met MSConfig (Start, Uitvoeren type: msconfig [enter] en kies het tabblad Opstarten) maar helaas,  daarmee is het probleem niet altijd opgelost.

Dan is er nog een optie, ga naar Start, Uitvoeren en type: services.msc [enter] in het Services venster vindt je tal van zaken die door het systeem worden opgestart en... waarvan er veel niet noodzakelijk zijn. Welke je moet uitschakelen is niet precies aan te geven, omdat elk systeem nu eenmaal andere hard- en software heeft, maar als je onder status naar gestart kijkt kun je zien wat er zoal wordt opgestart en in de kolom beschrijving is te lezen waarvoor elke afzonderlijke optie dient.

Tip van Bob: zet de optie Netlogon op Automatisch!

Als er, naar jouw mening, onnodige taken worden gestart, klik daar dan met de rechtse muistoets op en kies Eigenschappen, daar kun je kiezen voor Uitschakelen.

Maak je geen zorgen dat je een verkeerde optie hebt uitgeschakeld, want je kunt op de zelfde manier de veranderingen ongedaan maken.

Na herhaaldelijk opnieuw opstarten van je systeem zal blijken dat je draadloos netwerk weer als vanouds snel opstart en welke routine het conflict heeft veroorzaakt.