Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 9)

Als je de voorgaande afleveringen goed hebt bestudeerd ben je al een heleboel wijzer geworden en kun je jouw systeem naar eigen smaak en voorkeur instellen, zo kun je al een documentje maken, dat opslaan en terugvinden, een schermbeveiliging instellen, snelkoppelingen maken, kopiëren, plakken, knippen en... niet te vergeten, het systeem onderhouden en schoonmaken. Ook het afdrukken van documenten heb je inmiddels geleerd en nog veel meer. Het wordt nu zoetjesaan tijd om eens een ander aspect te gaan bekijken…

Het Internet - een veel gebruikt en geliefd onderdeel en niet meer weg te denken voor de moderne computergebruiker, dus... laten we maar eens even kennis gaan maken met het wereld wijde web!

Internet is een netwerk van computers verspreid over de hele wereld die door middel van zogenaamde servers aan elkaar gekoppeld zijn. Internet omvat het bladeren door (web) pagina's gemaakt door bedrijven of particulieren, het elektronisch verzenden en ontvangen van post, het praten met andere gebruikers en meer.

Internetten is een algemeen begrip, alles wat je met Internet doet lijkt dan ook een geheel te zijn maar, dat is maar gedeeltelijk waar.

Je kunt Internetten dan ook waarschijnlijk het makkelijkst onderverdelen in de drie hieronder omschreven begrippen.

HTTP, (bladeren door pagina’s), IRC (chatten of kletsen) en E-mail (post verzenden en ontvangen). Daarnaast heb je ook nog begrippen als peer-to-peer, ftp, down- en uploaden en meer, maar die kun je samenvatten in de drie hoofdbegrippen, want daar hebben ze, zij het soms maar zijdelings, mee te maken.

Wat een abracadabra hè? Maar, als je verder leest wordt alles vanzelf wel duidelijker.

Het Browsen of Navigeren - HTTP is de afkorting voor 'HyperText Transfer Protocol', het is een afgesproken code voor het samenstellen van webpagina's zodat ze gelezen kunnen worden door de zogenaamde browsers of navigators zoals Internet Explorer, Netscape, Opera e.a. Met de navigator kun je niet alleen pagina's bekijken, maar ook bestanden downloaden, formulieren verzenden en meer.

Zo kun je tegenwoordig ook al vaak bestellingen doen bij warenhuizen en andere bedrijven en soms ook je wekelijkse boodschappen ‘online’ (met Internet verbonden) bestellen en thuis laten bezorgen.

Het browsen (bladeren) is te vergelijken met het bladeren in een groot boek, maar dan met wat extra. Dat boek, of liever gezegd de Internet pagina's zijn ondergebracht op het 'World Wide Web', vrij vertaald, Het Wereldwijde Netwerk, hiermee weet je dus ook gelijk wat WWW betekend

Als je een Internet pagina bekijkt lijkt het alsof je dat op afstand doet, dus elders in de wereld een pagina bekijkt. Maar, dat is niet helemaal waar, ja hoor, de pagina is ergens anders opgeslagen, dat is wel waar. Maar, voor je hem kunt bekijken worden eerst alle onderdelen naar jouw computer gedownload en pas daarna in beeld gebracht. De items worden daarbij opgeslagen in een map Tijdelijke Internetbestanden. Op zich is dit niet zo belangrijk maar misschien toch wel leuk om te weten.

Daar heb je het weer gedownload, downloaden, wat is dat eigenlijk? Downloaden zou je kunnen omschrijven als Neerladen of zoiets. Het betekend dat je een of meer bestanden, verdeeld in pakketjes, van elders naar jouw computer kopieert. Je zou daarvoor wel die Nederlandse term Neerladen kunnen gebruiken maar, als je dat doet weet vrijwel niemand nog waar je het over hebt...

Dus, downloaden blijft een betere keuze. Uploaden is ook zo’n term, het is precies het tegenovergestelde van downloaden en in dit geval heb ik het dus over het verplaatsen van jouw bestand(en) naar de computer van een ander. Opladen zou dat dan worden. Nee, dan toch maar liever een andere Nederlandse vertaling, Verzenden (Uploaden) en Ontvangen (Downloaden) klinkt een stuk beter en dat is ook wat er in feite gebeurt.

Als je Internet pagina’s bekijkt gebeurt dat downloaden dus automatisch, maar je kunt ook zelf kiezen om bestanden te downloaden. Die kun je dan op een plaats naar keuze opslaan, denk daarbij maar aan plaatjes, muziek, documenten, of andere leuke dingen, ik kom daar later nog even op terug.

Om een pagina te kunnen bekijken moet je die natuurlijk eerst vinden en daarvoor heb je een adres nodig. Zo’n adres is volgens een bepaald protocol (een afgesproken vorm) opgebouwd, bijvoorbeeld het adres van Ome Wil: http://www.omewil.nl

Wat we eigenlijk vragen is een code (HTTP) op het Internet (WWW) te vinden met het adres omewil in (nl) Nederland. Maar... een adres kan er anders uitzien. Zo kan www soms worden weggelaten en de laatste letters hoeven lang niet altijd een land aan te geven, want org, net, com en andere extensies kunnen ook.

Anders uitgelegd? We willen een pagina bezoeken in het grote boek dat Internet heet, die pagina heeft de naam omewil en is te vinden in Nederland.

Eigenlijk bestaat zo'n Internet adres (ook URL genoemd) helemaal niet uit welke tekst dan ook, maar uit een IP (Internet Provider) nummer, bijvoorbeeld 64.188.4.123 maar omdat dergelijke nummers voor de computergebruiker moeilijk als adres te onthouden zijn worden ze omgezet naar tekst. De systemen van de Internet aanbieder kunnen die tekst dan weer vertalen naar het betreffende IP nummer en daarmee het bedoelde adres feilloos contacten.

Hoe kom je aan adressen?

Dat kan op tal van manieren, je leest ze in boekjes of in folders van diverse bedrijven, je ziet ze op de televisie of je krijgt ze van vrienden en bekenden, maar ook direct van personen of instanties middels een visitekaartje.

Er is geen vergelijkbaar boek voor Internet adressen zoals bijvoorbeeld de telefoongids maar we kunnen wel adressen opzoeken via zogenaamde zoekrobotten. Google, Ilse, Altavista, noem ze maar op. Probeer maar eens, type www.google.nl in de adresbalk van je browser, gevolgd door een enter (http hoeft niet, dat wordt voor je ingevuld). De pagina van Google zal verschijnen en daar vind je opties om te gaan zoeken naar iets wat je interesse heeft.

Type een woord in het daarvoor bestemde venster, gevolgd door enter of klik Zoeken (of iets dergelijks, dat is per zoekrobot verschillend) en, binnen korte tijd wordt er een aantal adressen getoond. Deze noemt men (hyper)links of snelkoppelingen. Klik er op en de betreffende pagina zal verschijnen, klaar voor gebruik.

Op de diverse pagina’s vind je ook hyperlinks, soms leiden die naar vervolgpagina’s, maar soms dienen ze om iets te downloaden. In dat geval wordt een venster geopend waarin je kunt bepalen waar je het bestand op wilt slaan. Zoals eerder al vermeld kunnen dit de meest uiteenlopende zaken zijn.

Hierbij vind ik een waarschuwing wel op z’n plaats. Het Internet is niet zonder gevaar. Wat een leuk aanbod lijkt kan dan ook net zo makkelijk een virus of een Trojaans paard bevatten. Dat is een extra stukje programma wat jij niet had verwacht, maar waarmee malafide figuren jouw computer kunnen belagen! Mede daarom is een goed antivirus programma een vereiste. Laat een gedownload bestand, voor je het in gebruik neemt, door zo’n programma controleren!

Op verreweg de meeste pagina’s kom je weer links tegen naar andere websites (zo heten Internet pagina’s). Soms naar soortgelijke onderwerpen, maar vaak ook naar andere interessante pagina's, dus... als je uitgekeken bent hoef je niet perse terug naar een zoekrobot, je kunt ook gaan 'Surfen', want zo noemt men dat als je met gebruik van links van de ene naar de andere pagina gaat.

Je zal nog vele andere toepassingen tegenkomen via HTTP. Zo worden er transacties gedaan op zakelijk gebied (E-Commerce). Maar ook bankzaken kan je via het Internet regelen. Maar… wees voorzichtig als je daar gebruik van wilt maken! Deze systemen zijn zeer beslist niet waterdicht, ook al beweert men vaak anders. Maar dat geldt eigenlijk voor alles waar het aankomt op het verstrekken van persoonlijke gegevens!