Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Windows XP voor beginners (deel 1)

Eindelijk, daar is hij dan, je nieuwe computer en na een beetje tobben om alle stekkertjes en draadjes op de juiste plaats aan te sluiten gaat het feest pas echt beginnen. Je begint met een druk op de startknop, daarna is het nog heel even wachten tot Windows opstart en dan… tjonge, best wel een beetje verwarrend hè.

Eventjes tussendoor, dit artikel is gebaseerd op Windows XP, maar de handelingen zijn, over het algemeen, vrijwel hetzelfde bij het gebruik van andere Windows versies.

Als het goed is zie je een fraai plaatje van een landschap, dit gedeelte noemen we het bureaublad. Onder aan het scherm zie je een blauwe balk, dat is de werkbalk, helemaal rechts op de werkbalk zie je onder andere de klok en nog wat kleine afbeeldingen (pictogrammen), dat gedeelte wordt systeemvak genoemd. Helemaal links op de werkbalk zie je de knop Start.

Met de muis kun je van alles aanklikken en bedienen. Met de linkse knop geef je de opdrachten als selecteren en uitvoeren, met de rechtse kun je extra menu’s oproepen met meer uitgebreide functies. Laten we afspreken dat, als ik een opmerking als klik op… of selecteer… gebruik, ik dan de linkse muisknop bedoel, als het om de rechtse gaat schrijf ik dat er gewoon even bij

Voor we verdergaan nog even dit: de meeste beginners hebben angst om dingen aan te klikken en zijn bang dat ze iets onherstelbaar zullen beschadigen. Overigens geheel ten onrechte, want je krijgt te maken met zaken die, ook al zou er iets mis gaan, in deze fase makkelijk te herstellen zijn. Daarnaast beschikt Windows XP over een uitstekende hersteloptie, dus ook al zou je het zelf niet kunnen repareren, dan nog kun je de computer terugbrengen naar een eerdere staat, klik dus maar rustig op van alles wat je ziet, want daar leer je van.

Een andere achtergrond kiezen

Zo, met die wetenschap gaan we aan de slag. Laten we maar beginnen met het bureaublad, het is best wel een aardig plaatje maar misschien denk jij daar wel anders over. In dat geval is het maar goed dat je het kunt veranderen. Klik met de rechtse muisknop op een vrije plaats op het bureaublad en klik in het verschijnende menu op Eigenschappen.

Een menu met de naam Eigenschappen voor Beeldscherm verschijnt. Niet gelukt? Dan heb je waarschijnlijk met de verkeerde muistoets op Eigenschappen geklikt. Dus nog maar een keer proberen, klik met de ’rechtse muisknop’ op een vrije plaats van het bureaublad en dan met de ’linkse muisknop’ op Eigenschappen, zie je, nu gaat het wel.

Een venster met de naam Eigenschappen voor Beeldscherm verschijnt en daarin zie je een aantal tabbladen. Klik op de tab Bureaublad en er verschijnt een lijst met tal van plaatjes en kleurtjes. Klik ze maar eens aan, het resultaat van je keuze wordt weergegeven in de afbeelding van de monitor. Heb je niets naar je zin gevonden? Klik dan op de knop Bladeren.

De knop Bladeren brengt ons naar een optie die je in de toekomst nog vaak zal gebruiken, bijvoorbeeld om opgeslagen bestanden te openen, of als je afbeeldingen in een document wil invoegen, maar ook als je bestanden wil kopiëren of verplaatsen. Daarom is een korte uitleg op dit moment wel op z’n plaats.

Er wordt een nieuw venster geopend.

Bovenaan vind je een venster met een pijltje.
(Zie afbeelding)

Als je daarop klikt krijg je een menu te zien waarmee je behalve de harddisk ook alle andere apparaten kunt benaderen om, bijvoorbeeld in dit geval, te zoeken naar andere foto’s of plaatjes die je al eerder had opgeslagen.

De letter [C:] is de harddisk, [A:] is de floppydisk en verder zal je nog wat letters aantreffen, afhankelijk van het systeem dat je hebt, een en ander wordt, in de meeste gevallen, duidelijk aangegeven, kijk maar bij de floppydisk, daar staat 3,5-Inch diskettestation [A:] Deze teksten zal je ook aantreffen bij de CD of DVD Rom speler.

Als er een cd in de speler zit dan kun je de letter E: aanklikken, maar let op, want die letter kan op jouw systeem anders zijn, dat is onder andere afhankelijk van het aantal apparaten die in het systeem zijn ingebouwd. Heb je een diskette in het diskettestation gestopt dan klik je op de letter A: en zo ook voor andere apparaten zoals verwisselbare media en dergelijke.

Door vervolgens op de mappen te dubbelklikken kom je van alles en nog wat tegen. Laten we het maar eens even gaan proberen. Selecteer met een muisklik, in het kleine venster met het pijltje, de letter C: en dubbelklik achtereenvolgens op de mappen Documents and settings, All Users, Gedeelde documenten, Gedeelde afbeeldingen, en tenslotte op de map Voorbeelden van afbeeldingen. Hier vind je nog een aantal afbeeldingen die je zou kunnen gebruiken voor je bureaublad.

Heb je fout geklikt?
Dan kun je het pijltje terug gebruiken, dat je bovenin de werkbalk vindt

Heb je een leuk plaatje gevonden? Selecteer het dan met één muisklik en klik op Openen. Je keert terug in het venster Eigenschappen voor Beeldscherm.

Nu nog even kiezen hoe je het plaatje weer wil geven. Onder Positie zie je een venstertje, als je daarop klikt krijg je drie mogelijkheden.

Als je een motief gekozen hebt dan zal Naast elkaar ervoor zorgen dat het motief wordt herhaald tot het bureaublad vol is. Als je een plaatje gekozen hebt dan is Spreiden een goede keuze, de afbeelding wordt dan over het bureaublad uitgevuld, hetgeen minder geslaagd is als je een verticale afbeelding gekozen hebt, want in dat geval zal die afbeelding worden vervormd en is Gecentreerd een betere keuze.

Klik op Toepassen of OK om de nieuwe instelling vast te leggen. Als je achteraf vindt dat de oude achtergrond toch mooier was dan kun je op dezelfde manier weer voor het plaatje Ierland kiezen.

In het venster Eigenschappen voor Beeldscherm zie je nog een aantal tabbladen, elk met een eigen doel. Onder Thema’s kun je het aanzicht naar keuze aanpassen, Achtergrond hebben we zojuist bekeken, onder het tabblad Schermbeveiliging kun je kiezen uit een tiental soorten en er is er vast wel een bij die jij leuk vindt, je kunt ook een diashow van je eigen afbeeldingen als schermbeveiliging gebruiken, dat zullen we later nog wat uitgebreider gaan bekijken. Onder de knop Vormgeving kun je een ander kleurenschema kiezen. Het menu bevat daarvoor ook geavanceerde opties, maar ook dat nemen we later onder de loep.

Onder het laatste tabblad Instellingen kun je de beeldschermresolutie aanpassen, dat zijn het aantal beeldpunten die op het scherm worden weergegeven, als je een lagere instelling kiest dan wordt de weergave groter, maar tegelijk ook grover, dus minder fraai. Kies je een hogere instelling dan zal alles er kleiner uitzien, maar in dat geval past er wel veel meer op een beeldscherm, kijk maar wat jij mooier vindt.

Nog even een tip: schrijf op wat je doet en hoe alles stond ingesteld, dat maakt het, als later blijkt dat de veranderingen je toch niet zo goed bevallen, een heel stuk makkelijker om die weer ongedaan te maken!