Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Maak je eigen homepage met FrontPage (deel 12)

We hebben al veel behandeld maar... toch ontbreekt er nog iets aan onze homepage, de bezoekers zijn nog niet in staat om contact met je op te nemen en misschien vind jij het wel leuk om af en toe eens iets van hen te horen. Dat kan op een eenvoudige manier door een hyperlink te maken die, als men er op klikt, een e-mail programma opstart met jouw adres er in.

Type bijvoorbeeld: Stuur mij een e-mail en markeer de tekst. Klik op het hyperlink pictogram en in het hyperlink venster op het envelopje. In het volgende venster kun je jouw e-mail adres invullen. Klik twee keer OK om de vensters te sluiten. Je kunt ook een onderwerp invullen, dat is makkelijk als je verschillende onderwerpen in meerdere e-mail links wilt gebruiken. Type in dat geval achter het e-mail adres ?Subject=Tekst bijvoorbeeld: jouw@adres.nl?Subject=Wat een leuke homepage heb jij gemaakt!

Maar misschien vind je dat iets te eenvoudig? In dat geval zou je ook een formulier kunnen gebruiken. De informatie wordt dan nog steeds per e-mail verzonden maar... zo'n formulier ziet er weer net even mooier uit

Een formulier maken

Let op! Nadat dit artikel geplaatst werd zijn er veel veranderingen in de verschillende systemen aangebracht (Internet browsers, Vista en meer) daardoor werkt onderstaand formulier voor sommige gebruikers vaak niet goed en soms helemaal niet!

Ga voor een oplossing naar: Adolix Software of Freedback.com

Wil je het toch proberen?

Start een nieuwe pagina, klik op het rolmenu Invoegen en klik op Formulier, Formulier (er verschijnt een stippellijn met twee knoppen, Verzenden en Invoer wissen). De tekst van de knoppen kan je veranderen. Dubbelklik op een knop en vervang de bestaande tekst voor dat wat jij leuk vindt. Vervang naast Naam: de bestaande tekst voor een andere tekst, bijvoorbeeld de waarde van de knop, dus Verzenden, Wissen etc. dat is de tekst die straks in het e-mailtje wordt meegestuurd. Onder Opmaakprofiel, Opmaak kun je desgewenst een ander lettertype en/of kleur kiezen (de kleur wordt alleen in Voorbeeld weergave zichtbaar).

Plaats de cursor voor de knoppen en type een tekst als: Vul hier je naam in: Druk op Enter om de knoppen onder de tekst te plaatsen. Plaats daarna de cursor achter de zojuist getypte tekst en druk Shift, Enter zodat de cursor vlak onder de tekst komt.

Vul hier je naam in:

Klik weer op het rolmenu Invoegen.
Kies Formulier.
Kies Tekstvak met één regel.
Klik OK.
Druk op enter zodat er weer een extra ruimte ontstaat tussen het tekstvak en de knoppen.

Dubbelklik op het tekstvak waardoor de eigenschappen zichtbaar worden. Naast Naam kun je bijvoorbeeld Naam typen. Dat is de tekst die straks in je e-mail zichtbaar wordt. Naast beginwaarde zou je ook iets kunnen typen, die tekst wordt dan zichtbaar in het tekstvak maar, dat is niet zo'n prettige optie, omdat degene die het formulier in gaat vullen die tekst dan eerst weer zou moeten verwijderen. Bij Breedte in tekens: kun je het tekstvak een vastgestelde afmeting geven. Met een klik op OK worden de nieuwe instellingen opgeslagen.

Op deze manier kun je nog een aantal tekstvakken, selectievakjes en keuzerondjes maken. Plaats steeds eerst de cursor achter het laatste object en druk op Enter om extra ruimte te creëren alvorens je een nieuw object invoegt. Met een dubbelklik kun je de eigenschappen oproepen en de teksten en verdere opmaak aanpassen. Vergeet niet om ook een Tekstvak met schuiffunctie te maken, want daarin kan je bezoeker wat eigen commentaar typen.

Nu zouden we het formulier kunnen gebruiken, maar... voor we het kunnen verzenden moeten we eerst nog wat gegevens invullen.

bulletKlik met de rechtse muistoets op: Eigenschappen van formulier...
bulletMarkeer: Naar andere bestemming (de gegevens zijn al ingevuld).
bulletKlik op de knop Opties...
bulletType naast Actie: mailto:jouw@emailadres.nl
bulletMethode: POST blijft zoals dat al is ingevuld.
bulletType codering: wordt: text/plain
bulletKlik twee keer op OK om de vensters te sluiten.

NB. Je begrijpt natuurlijk wel dat in plaats van jouw@emailadres.nl jouw eigen e-mail adres moet worden ingevuld. Sla de pagina op en probeer maar eens of het formulier doet wat het zou moeten doen. Werkt het niet zoals het hoort? Dan heb je vast en zeker iets over het hoofd gezien of ergens een typefout gemaakt

Je zou de pagina wat kunnen verfraaien door gebruik te maken van tabellen en cellen en ook een achtergrondkleur doet wonderen. Bekijk een voorbeeld en klik op Vorige in Internet Explorer om terug te keren naar deze pagina.

En wat dacht je van een lichtkrant?

WWW.OMEWIL.NL

Klik op het rolmenu Invoegen, kies Lichtkrant... en type een tekst. Maak instellingen voor Breedte en Hoogte en selecteer de manier waarop de lichtkrant moet bewegen. Verder kun je de snelheid instellen en een achtergrondkleur kiezen. Klik op de knop Opmaakprofiel... en op Opmaak om het lettertype en de randen aan te passen.

In het voorbeeld hierboven heb ik Heen en weer gekozen, de vertraging op 5 en het aantal bewegingen op 2 ingesteld. Zoals je kunt zien is de achtergrond rood gekleurd. Het lettertype is Verdana 18pt en Vet en Schuin. De rand heb ik ingesteld op 4 en die tegelijk ook een andere kleur gegeven.

Hotspots als hyperlink

Tot slot nog een heel ander onderwerp. We hebben het al vaak over hyperlinks gehad, naar pagina's, bladwijzers, e-mail enz. Maar een van de opties (ook een hele aardige) heb ik nog niet behandeld.

Als voorbeeld heb ik een wegwijzer gemaakt. Als je op Start klikt dan ga je terug naar het begin van deze pagina (klik op het woord FrontPage om naar hier terug te keren).

Klik op E-mail en je e-mail programma zal verschijnen.

Natuurlijk weet je nog wel hoe je een hyperlink van een plaatje kunt maken, maar twee hyperlinks op één plaatje maken gaat anders, daarvoor heb je hotspots nodig. Het is niet zo moeilijk, dus laten we maar eens kijken hoe dat moet.

 
Start FrontPage met een nieuwe pagina en voeg een plaatje in. Kies een hotspot optie in de tekenbalk.

Die verschijnt automatisch als je de afbeelding hebt gemarkeerd, je hebt de keuze uit een rechthoekige- een ronde- of een veelhoekige hotspot, kies maar. Als je erop klikt veranderd de cursor in een potlood waarmee je op de afbeelding kunt tekenen.

Dat tekenen doe je met de muisknop ingedrukt (dat hoeft niet zo nauwkeurig, want later kun je dat nog aanpassen). Als je de muisknop loslaat verschijnt een venster waarin je de hyperlink kunt maken. Maak de hyperlink en klik OK. Markeer de hotspot door er op te klikken en pas de afmetingen aan en/of verplaats de hotspot zo dat die precies op de gewenste plaats komt. Moet je nog iets veranderen? Dubbelklik dan op de hotspot, zodat de eigenschappen weer tevoorschijn komen.

Maak hotspots zoveel je er nodig hebt en zolang er ruimte op de afbeelding is.

Met dit onderwerp zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Onderwerpen als een gastenboek e.d heb ik bewust achterwege gelaten, omdat je er vaak meer nadelen dan voordelen van ondervindt en... je zou er bijvoorbeeld een zelfgemaakt formulier voor kunnen gebruiken. In dat geval zal je zelf de ontvangen gegevens op een daarvoor bestemde pagina in moeten vullen.

Wil je een professioneel gastenboek (inclusief de meestal daarbij behorende reclame van de aanbieder) kijk dan eens bij Dreambook, GuestWorld of FlashyWebtools.

FrontPage heeft natuurlijk nog veel meer mogelijkheden maar, voor een aantal daarvan is een webhost nodig die deze opties ondersteund en dat is vaak niet het geval.

We zijn dus aan het einde gekomen van dit artikel en Ome Wil zal ook geen verdere uitleg meer geven maar... Naarmate je langer met FrontPage werkt zal je de overige mogelijkheden zelf wel gaan ontdekken en met behulp van de, vaak zo onderschatte, helpfunctie kan je natuurlijk ook nog heel veel leren