Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Maak je eigen homepage met FrontPage (deel 6)

Op de vorige pagina hebben we je pagina met behulp van FTP op de server gezet en je hebt nu dus een echte homepage, die je vast al meerdere keren ‘online’ bekeken hebt.

Dat kon, omdat jij wist op welk adres de pagina te vinden was, net zoals vrienden en bekenden aan wie je het adres gestuurd hebt. Andere Internetters die over het Wereld Wijde Web surfen kunnen dat echter niet, want zij zullen jouw pagina niet vinden of er slechts bij toeval op terechtkomen. Dat moet natuurlijk anders.

Je kunt de pagina op meerdere manieren bekend maken. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van links. Geef jouw adres aan Jantje en vraag of die een link op zijn pagina wil zetten, zo ook aan Annelies met hetzelfde verzoek enz. Als tegenprestatie zullen zij daarvoor een link naar hun pagina op die van jou willen hebben.

Er zijn ook websites voor dit doel, maar ook in dat geval zal je er wat voor terug moeten doen. Namelijk een dikke, vaak lelijke banner (een plaatje van ca. 468*60 pixels) met wisselende inhoud en reclame voor de aanbieder van de service op jouw pagina plaatsen. Je kunt ook een kleinere versie kiezen als je dat beter lijkt, maar... in dat geval krijg je daarvoor ook een kleinere variant terug.

Het principe is als volgt, je moet eerst credits (punten) verdienen door hun reclame banner een aantal keren te tonen op jouw pagina, dus het aantal bezoekers bepaald hoeveel credits je krijgt. Als je er voldoende gespaard hebt dan wordt jouw reclame één keer op een andere pagina getoond en dan wordt het weer sparen voor dit weer gebeurt.

In de praktijk blijken dit soort uitwisseldiensten weinig nut te hebben, het rendement is bijzonder laag en het is maar de vraag of je daarvoor die lelijke reclame op je pagina wil hebben? Ik zou me tenminste nog maar eens bedenken, maar wil jij het wel een keer proberen, kijk dan bijvoorbeeld eens bij www.banner-exchange.nl

Als je pagina een bepaald onderwerp bevat zoals recepten, huisdieren, humor etc. dan zou je die aan kunnen sluiten bij een webring. Hierbij worden pagina’s met een zelfde onderwerp aan elkaar gekoppeld. Op elke pagina in zo’n ring staan dan links naar een vorige en volgende pagina, waardoor een bezoeker gemakkelijk naar een andere pagina in die ring kan gaan.

Interesse? Zoek dan eens met bijvoorbeeld AltaVista of Google naar webring of webrings, je zal een groot aantal links naar webrings vinden en misschien is er wel een voor jou bij.

Helaas is het maar al te vaak zo dat een zogenaamde ‘ringmaster’ (dat is degene die de ring moet onderhouden) met vol enthousiasme aan zo’n netwerk van pagina’s begint, maar... die werkzaamheden ook weer even snel laat varen. Gevolg, een gebroken ring met bij elke klik de mededeling “pagina niet gevonden” of “error 404, pagina is niet beschikbaar”. Maar het kan ook meezitten natuurlijk

Aardige opties toch? Maar meestal niet erg doeltreffend en het aantal bezoekers van je pagina zal niet echt schrikbarend stijgen. Nou ja, het een sluit het ander niet uit, waardoor je ze kunt combineren.

De beste optie heb ik voor het laatst bewaart, je pagina aanmelden bij zoekrobots en startpagina’s, je kent ze wel, AltaVista, Google, Lycos, Ilse, etc. Maar... dat aanmelden heeft alleen zin als jouw index.html vooraf al is voorzien van zogenaamde metatags met zoekwoorden en alle overige informatie van en over jouw pagina.

Een metatag wordt gemaakt volgens een vastgesteld patroon en moet op de juiste plaats in je index.html worden toegevoegd, anders werkt het niet. FrontPage heeft daartoe een gemakkelijke optie, zodat je niet zelf in html code hoeft te schrijven.

Laten we beginnen met de tag met zoekwoorden. Open je index.html, klik, met de rechtse muistoets, op de pagina, kies Eigenschappen van pagina...

bulletKlik in het Eigenschappen venster op Aangepast.
bulletKlik bij Gebruikersvariabelen op Toevoegen...
bulletType in het venster Gebruikersmetavariabele de naam keywords
bulletAls waarde worden de zoekwoorden ingevuld, steeds gescheiden door een komma.
bulletKlik op OK om de tag toe te voegen.

Zoekwoorden is een hoofdstuk apart en een juiste keuze bepaald of en hoe gemakkelijk jouw pagina gevonden zal worden. Als je algemene woorden gebruikt als familie en hobby etc. Dan zal de zoekrobot met een in de miljoenen lopende index komen en de kans dat jouw pagina bovenaan staat is nagenoeg nihil. Woorden als jahaaaaa en hobieeeee zijn wel uniek maar... hoe groot is de kans dat een gebruiker deze als zoekwoord zal gebruiken? Nee, dat is dus ook geen oplossing.

Aan jou de taak om unieke woorden te bedenken die, logischerwijze, ook gebruikt zullen worden. Daarnaast moeten ze betrekking hebben op de inhoud van jouw pagina, want robots worden steeds slimmer en zullen, als de zoekwoorden niet kloppen met de inhoud de indexering van je pagina uit de zoekresultaten verwijderen. Je mag zoekwoorden invullen zoveel je maar wilt, succes ermee

Naast de zoekwoorden kun je een tweede tag maken, dit keer met een omschrijving van je pagina, want sommige robots werken niet met de zoekwoorden optie en zullen alleen deze metatag bekijken.

bulletType dit keer bij Gebruikersmetavariabele de naam description
bulletAls waarde kun je een omschrijving invullen, bijvoorbeeld:
bulletWelkom op de familiepagina van tante Gerda. Je vindt hier foto’s en ons familieverhaal en nog veel meer wetenswaardigheden.
bulletKlik op OK om de tag toe te voegen.

Ook de titel van de pagina kan door zoekrobots worden gebruikt, het is dan ook een goed idee om ook die wat uitgebreider te maken, sluit het metatag venster af en kies nogmaals Eigenschappen van pagina... Naast Titel kun je dan de inhoud veranderen...

Sla de index.html op en plaats hem op je server, gewoon over de oude heen. Daarna begint het echte werk, het aanmelden bij de zoekrobots en aanverwante pagina’s. Dat kan gemakkelijk als je gebruik maakt van een gespecialiseerde submit website, maar die zijn er, voor zover mij bekend, alleen in het Engels. Het voordeel is dat je maar een keer je gegevens in hoeft te vullen, maar de zoekrobots waar je vervolgens wordt aangemeld zijn Engelstalig, dus voor een echte Nederlandse pagina niet zo geschikt.

Het is dan ook beter om wat meer moeite te doen en je website aan te melden bij door jou geselecteerde zoekrobots, op hun pagina’s vind je wel een optie als: URL Toevoegen, Voeg uw site toe, Aanmelden of Een site aanmelden en dergelijke.

Verwacht niet dat na het aanmelden de pagina onmiddellijk gevonden wordt, dit kan enige dagen tot weken in beslag nemen en in sommige gevallen wordt de pagina in het geheel niet opgenomen, zulks al naar gelang de betreffende zoekrobot werkt. Soms is die zo intelligent dat een website pas wordt geïndexeerd als er vaker naar wordt gezocht, dit om de service snel en doeltreffend te houden en te voorkomen dat miljoenen links in de zoekresultaten worden getoond.

Na al je inspanningen om een echte website te maken zal je best wel nieuwsgierig zijn naar de resultaten van je werk, maar... dat kun je alleen zien als je een teller en/of statistiek toevoegt aan je pagina, hoe dat moet vertel ik je op de volgende pagina...