Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Maak je eigen homepage met FrontPage (deel 4)

Je hebt, na de eerste drie afleveringen, voldoende kennis opgedaan en met een klein beetje fantasie zal je dus al een fraaie homepage hebben gemaakt. Laten we daar nog eens wat extra’s aan toe voegen. Muziek, want daar wilde ik het in deze aflevering over hebben.

Eerst een nadere toelichting. Voor je een Internet pagina kan bekijken moet je alle onderdelen downloaden. Dat hoef je natuurlijk niet zelf te doen, dat regelt de Web browser wel voor je, maar, voorzien van deze wetenschap zal je begrijpen dat, net als met de plaatjes, het ook voor muziekstukjes belangrijk is dat ze klein van formaat zijn.

MP3 zou wel een aardige optie zijn, ware het niet dat zo’n bestand al gauw 4MB groot is. Met een snel modem hoeft dat nog niet eens een probleem te zijn, maar denk je eens in wat iemand met een 28k8- of Demos kabelmodempje te wachten staat, Voor hen zal wordt dat zo’n kleine 5 minuten wachten, als alles meezit tenminste.

Voor Wav bestanden geldt eigenlijk hetzelfde, want ook die zijn vaak groot van formaat, het is dan ook niet voor niets dat meestal voor een midi bestand gekozen wordt. Die zijn klein, dus snel te downloaden, desondanks kunnen ze minutenlange muziek bevatten.

Zeg nou zelf, heb jij wel eens langer dan 5 minuten zitten wachten om een pagina te kunnen bekijken? Natuurlijk, dat zal wel gebeuren als je van muziek houdt en op een muziekpagina een fraai stukje muziek te horen zal krijgen, dan wel, maar gewoon een familie- of informatieve pagina, dat is een heel andere kwestie.

De kans dat je bezoekers de tijd nemen om jouw pagina’s in z’n geheel te bekijken is bij gebruik van kleine onderdelen (met een snelle laadtijd) dan ook veel groter dan wanneer men eindeloos moet wachten, midi is dus de betere keuze.

FrontPage heeft de optie BGSound ingebouwd, maar… die kan alleen worden weergegeven door Internet Explorer, gebruikers van browsers als Netscape, Opera e.d. zullen in dat geval niet mee kunnen genieten. Dat is dus geen goede keus, want wij willen eigenlijk dat iedereen ons muziekje kan horen. En… dat kan.

Allereerst heb je een of meerdere midi bestanden nodig. Die zijn niet zo erg moeilijk te verkrijgen. Start je web browser en kies je favoriete zoekpagina, type als zoekwoord ”midi bestanden” of gewoon midi en ziedaar, een scala aan websites duikt op met een overvloed aan midi bestanden. Download een of meer bestanden naar keuze en plaats ze bij je web pagina’s, al dan niet in een eigen map.

Start FrontPage en open je index.html (of een andere pagina waar jij je muziekje wil hebben) plaats de cursor daar waar het muziekje moet komen. Kies uit het rolmenu Invoegen de optie Geavanceerd en kies Invoegtoepassing. Klik op de knop Bladeren en zoek je muziekje op. Nu nog even aangeven of de invoegtoepassing zichtbaar of verborgen moet zijn. Klik op OK.

NB. Het is jouw pagina, dus jij bepaald wat je wilt, maar het is aan te raden om de invoegtoepassing als zichtbaar in te stellen, in dat geval kunnen je bezoekers namelijk zelf bepalen of ze al dan niet naar de muziek willen luisteren.

Als je de plugin (want zo mag je deze invoegtoepassing ook noemen) zichtbaar maakt, dan zal deze de midi afspeelmodule van de bezoeker weergeven, meestal is dat de Windows Mediaspeler maar het kan ook een andere zijn zoals LiveUpdate Crescendo of Apple QuickTime.

In vrijwel alle gevallen zal de standaard afmeting voor je plugin deze niet goed weergeven en zal bij het bekijken van de pagina geen fraai beeld te zien zijn. Om die reden kun je dus beter een vaste hoogte en breedte voor de plugin aangeven.

Klik, met de rechtse muistoets, op de plugin en kies Eigenschappen, vul voor de hoogte 50 en voor de breedte 200 in en Klik op OK. Met deze afmetingen zullen, over het algemeen, de meeste afspeelmodules de plugin wel aardig weergeven.

Onder de eigenschappen van de plugin vind je nog een aantal opmaak attributen, zo kun je de plugin een vaste plaats op de pagina geven en verschillende randen in meerdere kleuren maken.

Open nogmaals de eigenschappen van de Invoegtoepassing en klik op Opmaakprofiel, klik op Opmaak en kies Rand. Selecteer Kader en stel de randdikte in. Selecteer een randje dat jij leuk vindt, opstaand vlak, streepjes, dubbel, of een ander patroontje. Klik OK om je keuze vast te leggen en sluit ook alle overige venstertjes, klik dan op Voorbeeld om het resultaat te bekijken.

Met de optie Positie kun je de plugin een absolute plaats op de pagina toewijzen, maar als je de plugin liever gecentreerd wil zien dan kun je beter de standaard opmaakattributen van de pagina gebruiken.

Je kunt de invoegtoepassing natuurlijk ook in een tabel plaatsen en de eigenschappen daarvan gebruiken om achtergrondkleuren, randen etc. te creëren en de plugin een juiste plaats te geven, persoonlijk vind ik dat een stuk makkelijker. Nou ja, het een sluit het ander niet uit en je mag beide opties door elkaar gebruiken.

Het wordt zo zoetjesaan wel eens tijd om ons werkstuk online te gaan plaatsen, dus… daar gaan we ons op de volgende pagina mee bezig houden...