Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Maak je eigen homepage met FrontPage (deel 2)

In deel 1 heb je kunnen lezen hoe je een aantal pagina’s kan maken en die door middel van snelkoppelingen met elkaar kon verbinden. De achtergrond heb je al ingevuld denk ik en de tekst zal je ook al hebben aangepast. Desondanks is het nog altijd een saaie pagina en een en ander zou wel wat opfleuren met een paar plaatjes. Daar wilde ik het deze keer over hebben.

Als het goed is heb je al een paar extra mappen gemaakt, dus kopieer een paar leuke plaatjes naar de map plaatjes.

Maar... voor je dat doet wil ik nog wat over plaatjes vertellen.

Om de pagina aantrekkelijk en snel te houden zou je die plaatjes zo klein mogelijk van formaat moeten maken, de bezoekers van jouw web site zullen dat zeker waarderen, immers, om een pagina te bekijken zal men behalve de pagina ook alle overige onderdelen, als plaatjes, achtergronden etc. moeten downloaden en, niet iedereen heeft een snel modem. Dus, hoe kleiner je bestanden, hoe sneller men de pagina zal kunnen bekijken.

Dit wil niet zeggen dat je alleen kleine plaatjes kunt gebruiken, ik heb het uitsluitend over de grootte van de bestanden. Het is dus aan te raden om de plaatjes eerst te bewerken. Maak je plaatjes op maat en pas de resolutie aan, FrontPage kan een plaatje van bijvoorbeeld 800*600 wel weergeven als een plaatje van 400*300 maar in dat geval zal het grote bestand toch moeten worden gedownload, waardoor de weergave aanzienlijk wordt vertraagd.

Dus pak je favoriete tekenprogramma en verander het formaat van het plaatje vooraf in 400*300 en stel de resolutie in op 72 dpi. De meeste monitoren kunnen toch niet veel meer weergeven en de grootte van het bestand wordt aanzienlijk minder. Je kunt ook nog wat winst behalen door een andere extensie te kiezen, meestal is GIF, met beperkte kleuren, een goede keuze. Maar voor foto’s is JPG vereist, omdat GIF maximaal maar 256 kleuren heeft, waardoor de kwaliteit van de foto verloren zou gaan. BMP is altijd erg groot en het gebruik van die extensie is dan ook af te raden.

Laten we een plaatje in gaan voegen, open je oude index.html en zet met een muisklik de cursor op de plaats waar het plaatje moet komen, kies uit het rolmenu Invoegen Figuur, Uit bestand, blader naar de map met het plaatje, markeer het met een linkse muisklik en klik OK. Met de opmaakattributen kun je het een plaats geven. Je mag ook het rolmenu Opmaak, Positie gebruiken, daarvoor moet je het plaatje, met een linkse muisklik, markeren. Nu kun je het plaatje een exacte plaats geven, een optie die overigens niet vaak wordt gebruikt.

Deze manier voldoet als je alleen een plaatje in wil voegen, maar als je daarnaast ook tekst wil typen, dan zal je ervaren dat die niet op de plaats komt die jij had verwacht. Het plaatje is namelijk een deel van een regel en de tekst komt op dezelfde regel dus, als je nog een regel gaat typen dan zal die onder de eerste regel en dus ook onder het plaatje komen en… dat is geen fraai gezicht.

Als je gebruik maakt van tabellen dan kun je de tekst wel naast een plaatje plaatsen. Een tabel kun je verdelen in meer kolommen (cellen) en je kunt voor elke cel afzonderlijk voorkeurinstellingen maken, je krijgt daardoor wat extra vrijheid voor het bewerken.

Plaats de cursor op een plaats op de pagina waar de tabel moet komen en kies uit het rolmenu Tabel, Invoegen, Tabel. Kies voor Rijen 1 en voor Kolommen 2 en klik op OK. De overige instellingen kun je later nog veranderen.

Sleep je plaatje naar een cel of voeg een nieuw plaatje in op de eerder omschreven manier, plaats dit keer de cursor in de cel.

Klik met de rechtse muistoets op de cel en kies Eigenschappen van de cel. In het menu kun je aangeven waar het plaatje moet staan, midden, links, rechts, onder of boven. Je kunt ook de afmetingen van de cellen aanpassen, zo kun je bijvoorbeeld die voor het plaatje wat kleiner maken, zodat er meer ruimte beschikbaar komt voor de tekst in de andere cel.

Op deze manier kun je een plaatje en tekst dus wel naast elkaar zetten, in de ene cel komt het plaatje en in de andere de tekst.

Je kunt de tabel voorzien van een rand en voor de cellen desgewenst een verschillende kleur kiezen als achtergrond, want ook dat is een van de voordelen bij het gebruik van tabellen en cellen.

Voor de tabellen en cellen heb je aparte instelmogelijkheden, dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld een wat kleinere tabel zou willen maken en die toch in het midden van een pagina wil plaatsen. Je kunt dan de tabel centreren, terwijl je de cel indeling ongemoeid laat. Voor beide kun je de optie onder de rechtse muisknop vinden, plaats de cursor in het gewenste object, dus in de cel of ergens op de tabel, klik met de rechtse muis toets en kies de betreffende optie, Eigenschappen van cel… of Eigenschappen van tabel…

Laten we de verschillende mogelijkheden eens nader bekijken. Kies Eigenschappen van tabel. Je kunt de tabel een ander formaat geven, standaard is die 100% en in dat geval zal de tabel zich aanpassen aan de resolutie waarmee de pagina wordt bekeken. Maar met behulp van pixels kun je de waarden vastleggen. Stel bijvoorbeeld de tabel eens in op 400 pixels (Breedte opgeven In pixels)

Als je nu de optie Uitlijning gebruikt dan kun je de tabel links, rechts of in het midden van de pagina plaatsen. Deze optie komt van pas als je bijvoorbeeld twee of meer wat kleinere plaatjes of snelkoppelingen dichter bij elkaar wil hebben.

De pixeloptie komt ook van pas als je een ruimte tussen twee tabellen in wil voegen, standaard zal een lege tabel zich niet of alleen als een lijntje laten zien. Door een pixel waarde in te vullen van bijvoorbeeld 40 pixels creëer je de gewenste ruimte.

 

40px

 

De optie Celopvulling dient om de cel groter te maken, Ruimte tussen cellen, nou ja, de tekst spreekt voor zich. Met de optie Randen kun je de tabel zichtbaar maken, met de waarde 0 blijft deze onzichtbaar. De kleuren van de rand mag je ook zelf kiezen maar, als je de hoofdkleur verandert dan moet je ook de Lichte- en Donkere rand aanpassen om alles een beetje toonbaar te houden.

Ook de achtergrondkleur van de tabel kun je zelf bepalen en als jij dat wilt kun je er een plaatje voor gebruiken (tiles misschien?) Klik in dat geval op Achtergrondfiguur gebruiken en selecteer het plaatje.

Voor de cellen zijn de opties weer anders. Het uitlijnen gaat hier niet op voor de plaats van de cel, maar voor de plaatsing van de tekst. Het aantal Rijen of Kolommen omspannen is slechts van toepassing als je meerdere tabellen gebruikt waarvan de celindeling verschillend is. Dit wordt echter vrijwel altijd automatisch aangepast en je hebt daar dus eigenlijk geen omkijken naar. Ook voor de cellen kun je, net als bij de tabellen breedte en hoogte opgeven in pixels en de kleuren aanpassen naar wens.

De instelling Cel met koptekst kan je gebruiken om de tekst vet weer te geven, de optie Geen terugloop zorgt ervoor dat tekst niet wordt afgebroken als een pagina wordt verkleint.

Met deze wetenschap zou je nu bijvoorbeeld een tabel kunnen maken met een aantal cellen, waarin je snelkoppelingen kunt plaatsen, dat is wel aardig voor je bezoekers om naar de diverse pagina’s te kunnen bladeren, misschien iets als onderstaand voorbeeld? ©