Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Waar komt die rotzooi toch vandaan?

Je krijgt er zo zoetjesaan een punthoofd van, wat is dat nou allemaal, wat doet het, hoe kom je er aan en meer nog, hoe voorkom je dat al die narigheid op jouw computer komt?

Waarschijnlijk heb je al een aantal voorzorgen genomen en heb je een antivirus-programma op je computer geïnstalleerd maar, dat blijkt niet voldoende. Ondanks alle moeite blijft de rotzooi maar binnenstromen, maakt je antivirus-programma overuren en loopt je e-mail programma soms vast op de berichtenstroom die daarop binnenkomt...

Spam - is (meestal) ongewenste reclame die per e-mail aan je wordt toegestuurd. Dit verschijnsel heeft niets met virussen, wormen en trojans te maken, niet direct althans want, net zoals elk e-mail bericht kan ook spam een ‘besmet’ aanhangsel hebben. Met uitzondering van het laatste geval zal een antivirus-programma dus niet reageren op spam en de berichtenstroom dus ongehinderd doorlaten.

Om dit verschijnsel te weren heb je een aantal mogelijkheden. Internet aanbieders bieden vaak een service om e-mail voor je te filteren en daarmee spam (en virussen) voor je af te vangen. Ongewenste berichten kunnen desgewenst van de mailserver worden verwijderd zodat jij er geen last meer van hebt maar…

Deze diensten zijn nooit helemaal waterdicht en er zullen dus nog wel wat ongewenste berichten doorsijpelen. Die restanten kun je opvangen door een programma als Lydia of Mailwasher te installeren. Deze programma’s lezen nieuwe berichten op de mailserver, dus nog voor ze door jouw e-mail programma op de computer gedownload zijn. Je kunt op die manier berichten veilig bekijken en desgewenst zelf filters maken voor de toch doorgekomen ongewenste berichten, zodat ook die voortaan automatisch zullen worden verwijderd.

Virussen, wormen en trojans - worden meestal per e-mail ontvangen in de vorm van een aanhangsel, maar vaak wordt ook een uitvoerbaar script gebruikt. Naast het aanleveren per e-mail kunnen computers ook worden besmet via openstaande poorten (blaster e.a.), via peer-to-peer en instand messaging programma’s als Messenger, ICQ e.d.) en niet te vergeten, door ad- en spyware!

Windows XP voorziet al in een aantal behoeften, Outlook Express is al zodanig beveiligd dat scripts niet automatisch meer worden uitgevoerd en aanhangsels die mogelijk een virus bevatten kunnen worden geweerd. De nieuwe Firewall (Service Pack 2) vangt de poortvirussen voor je op en ook Internet Explorer is zodanig beveiligd dat mogelijk gevaarlijke scripts (ActiveX) niet automatisch zullen worden uitgevoerd maar alleen nog op jouw uitdrukkelijk verzoek (waarschuwingsbalk).

Een goed antivirus-programma doet de rest en eigenlijk zou je je geen zorgen meer hoeven maken maar, ondanks alle hulpmiddelen blijft er toch nog één groot risico bestaan en dat is… de gebruiker!

Vanzelfsprekend zal je e-mail van vrienden en bekenden als vertrouwd beschouwen en al snel geneigd zijn de beveiliging te negeren maar… e-mail komt lang niet altijd van degene die als afzender wordt vermeld! Een bericht kan dus gemakkelijk van een besmette computer afkomstig zijn waar jouw e-mail adres op wordt bewaard. Virussen en wormen hebben vaak een eigen mail server aan boord en de nare eigenschap om zichzelf te verzenden naar willekeurige adressen die in een adresboek zijn opgenomen, zonder dat de afzender daar weet van heeft.

Soms wil je bepaalde programma’s of andere zaken gewoon erg graag hebben en daarom zou je kunnen besluiten om de waarschuwingsbalk te negeren en dan, dat leuke muziekje dat je met je peer-to-peer programma binnen kunt halen? Dat kun je toch zeker niet laten? O ja, in messenger en andere IRC en chatprogramma’s staan alleen maar bekenden, als zij bestanden sturen kan dat toch zeker geen kwaad?

Reken maar van wel! Pas dus op bij het toelaten van uitvoerbare scripts in Internet Explorer, zeker bij niet vertrouwde of onbekende websites. Sla ontvangen bestanden altijd eerst op, controleer ze met je antivirus-programma alvorens ze te openen, als een waarschuwing volgt, gooi ze dan onmiddellijk weg, ongeacht hoe en van wie je ze ontvangen hebt!

Ad- en Spyware – is de laatste tijd misschien wel de grootste zorg en er wordt dan ook steeds vaker aandacht aan besteed. Het vervelende is dat je zelf toestemming geeft deze rommel te installeren, dus in die zin is daar niets tegen te doen, zelfs als dat al zou kunnen. Het nare bij dit verschijnsel is dat, als deze troep eenmaal geïnstalleerd is, je er slechts met de grootst mogelijke moeite en soms helemaal niet van af komt!

Adware is niet eens zo gevaarlijk, wel hinderlijk, want je zal geplaagd worden door, toch meestal ongewenste, reclame, werkbalken (toolbars) en snelkoppelingen naar websites waar jij geen behoefte aan hebt.

Spyware is een stuk gevaarlijker, daarmee kunnen derden vertrouwelijke informatie van jouw computer verzamelen! Wachtwoorden, documenten, inlognamen en surfgedrag om maar wat te noemen. Dat laatste is in de meeste gevallen het doel, bedrijven kunnen dan gerichte reclame aan je sturen, of toch in elk geval dingen waar jouw interesse naar uitgaat. Maar… er zijn ook andere, malafide figuren met geheel andere doelstellingen, zij zullen misschien op zoek gaan naar inlognamen en wachtwoorden om vervolgens jouw Internet verbinding te kunnen gebruiken om spam te verzenden en…

Het kan nog erger, want met jouw bankgegevens zijn zij in staat om je rekening wat lichter of zelfs leeg te maken! Persoonlijke documenten kunnen gemakkelijk openbaar worden gemaakt, zaken die toch privé waren, of dat ik elk geval zouden moeten zijn. Waarom? Tja, waarom wil men sowieso inzage op jouw computer en waarom wordt spyware gemaakt en geïnstalleerd?

‘Ik toestemming gegeven? Hoe kom je daar nu toch bij, dat zal toch zeker niet! Wie zit er nou op dergelijke troep te wachten?’.

En toch ben ik bang van wel! Als je een programma installeert zal je toch wel eens opgevallen zijn dat er altijd een aantal vensters voorbij komen, op een daarvan is een overeenkomst te lezen, waarvoor jij op Akkoord moet klikken om de installatie voort te zetten en, heb je die overeenkomst ooit helemaal uitgelezen? Heb je die vinkjes wel eens gezien voor installopties als: webhancer, searchbar, toolbar e.d.? En heb je die vinkjes toen ook verwijderd?

Nee hè, even niet aan gedacht Zo kom je dus aan die rommel en, zoals eerder al gezegd, er slechts met de grootst mogelijke moeite weer vanaf want, ook als je het bijbehorende programma verwijderd blijft de ad- en spyware achter en volop actief!

Wat een naar scenario hè, het lijkt wel onontkoombaar. Maar, gelukkig zijn er een aantal uitstekende programma’s beschikbaar om ook dit te bestrijden, bijvoorbeeld: AdAware, Spybot Search & Destroy en ook Hitman is populair.

Microsoft heeft ook wat beveiligingstips en veel bedrijven die zich bezig houden met antivirus bestrijding bieden ook steeds vaker gecombineerde pakketten aan om zowel virussen als ad- en spyware tegen te gaan.

Voorkomen is beter dan genezen! Het is een oud gezegde dat ook hier van toepassing is. Kies geen programma dat alleen ad- en spyware kan verwijderen, maar gebruik een programma dat in staat is het installeren daarvan te voorkomen! De Pro versie van AdAware (betaalde versie) kan dat met behulp van het daarbij geleverde AdWatch en ook de bèta van Microsoft werkt op die manier, die programma’s houden ‘real-time’ het systeem onder controle en als een programma ook maar iets aan de registers wil veranderen dan wordt dat onmiddellijk aan je gemeld!

Windows XP Service Pack 2 biedt een groot aantal beveiligingen en volgens Microsoft zijn er binnenkort nog meer te verwachten, naast de antivirus problematiek werkt men nu ook hard aan beveiliging tegen spam, ad- en spyware en phising technieken. Tot die beveiligingen er zijn kun je gebruik maken van de beschikbare middelen zoals in dit artikel genoemd. Kort samengevat:

bulletZet de Windows firewall aan om controle te houden over programma’s die van het Internet gebruik maken en om poortvirussen als blaster en dergelijke te weren.
bulletSchakel de optie Automatische update in om zeker te zijn dat de laatste beveiligingsupdates voor je worden geïnstalleerd.
bulletInstalleer een goed antivirus-programma, dat naast het systeem ook de e-mail controleert. Scan de hele computer met enige regelmaat!
bulletGebruik programma’s als MailWasher en Lydia om je e-mail al op de mailserver te kunnen sorteren en/of verwijderen.
bulletDownload en installeer een anti ad- en spyware programma, bij voorkeur een die continue actief is zoals voornoemd.
bulletControleer alle binnengekomen bestanden alvorens die op te starten, dus ook als die van bekenden lijken te komen!
bulletWees uiterst voorzichtig bij het toestaan van scripts en ActiveX componenten en let goed op bij het installeren van programma’s en... al helemaal als het om gratis producten gaat!