Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Een presentatie maken met Microsoft PowerPoint 2007

Je hebt ze natuurlijk ook wel eens gezien, PowerPoint presentaties en diashows die daarmee gemaakt zijn.

Er zijn heel wat pps'jes in omloop, in alle varianten, dus voor elk wat wils. Ze zijn niet allemaal even mooi en vaak lijken ze ook erg op elkaar, maar een enkele keer kom je ware kunstwerkjes tegen.

Het leuke van PowerPoint presentaties is dat je ze gemakkelijk zelf kunt maken!

Voor dit voorbeeld werd PowerPoint 2007 gebruikt, Klik hier voor een voorbeeld met versie 2003.

Als je Microsoft PowerPoint opstart verschijnt het werkblad met een eerste dia waarin je tekst kunt invoegen, maar dat werkblad ziet er wel heel erg witjes uit. Dus laten we daar eerst maar wat aan doen. Om dat te veranderen kun je zelf een achtergrondkleur, patroon of afbeelding kiezen, maar ook een al kant en klare presentatie instellen.

Om zelf iets te ontwerpen klik je met de rechtse muistoets op een lege plaats van het werkblad, kies Achtergrond opmaken... In het Achtergrond venster kun je een keuze maken. Iets lager in het venster kun je nog wat instellingen doen, een kleur kiezen en type, richting en hoek bepalen waarmee de kleurovergang getoond zal worden. Als je voor alle dia's de zelfde achtergrond wilt dan klik je op Overal toepassen. Je kunt later de instelling per dia veranderen.

Wil je liever niet te veel moeite doen, dan kun je een van de voorbeeld presentaties kiezen. Klik op Ontwerpen en ga met de muis over de voorbeelden, klikken hoeft niet, want het voorbeeld wordt direct op het werkblad weergegeven.

Klik in het bovenste tekstvak en type een titel voor je presentatie. Het onderste vak is om meer informatie in te vullen, bijvoorbeeld door wie de presentatie gemaakt is en dat wat jij nodig vindt om te vermelden. Je mag ook alle tekst in een vak typen. In de werkbalk Start kun je alles aanpassen naar wens. Selecteer een tekstgedeelte en kies afmeting, lettertype, kleur, uitlijning en wat je meer wilt. Als het tekstvak te klein is dan kun je het vergroten.

Als je het andere vakje niet gebruikt is er geen reden om je daar zorgen om te maken, zolang je daar niets in hebt getypt komt dat tijdens de voorstelling niet in beeld, maar je mag het ook verwijderen, klik er op met de rechtse muistoets om het te markeren en kies Knippen uit het contextmenu.

Je kunt het resultaat van je werk op elk moment bekijken, klik daarvoor in het rolmenu Diavoorstelling op Voorstelling weergeven.

Animaties en effecten

Dat ziet er toch wat saai uit hè, de achtergrond is goed, die heb je zelf gekozen, maar het zou leuker zijn als de tekst met een mooi effect in beeld zou komen.

Dat kan! Kies in het menu Animaties. Selecteer de tekst (of een ander object) waaraan je een animatie toe wilt voegen en klik op Aangepaste animatie. Klik in het rechtse venster op Effect toevoegen, kies Ingang, Meer effecten... In het venster Starteffect toevoegen vind je tal van effecten. Als je er op klikt wordt het effect direct getoond. Klik op OK om je keuze vast te leggen.

Je kunt meerdere effecten op het zelfde object toepassen. In het venster Aangepaste animatie kun je de effecten selecteren en voorkeuren instellen, zoals Begin, Richting en Snelheid, precies zoals jij dat wilt. Als je voor Begin, Met vorige kiest dan worden de verschillende effecten samengevoegd.

In de werkbalk vind je ook nog een aantal effecten die je voor de achtergronden kunt gebruiken, hou de muisaanwijzer boven een effect, dat wordt dan direct weergegeven, klikken hoeft pas als je een keuze hebt gemaakt en die gebruiken wilt.

Kijk nog maar eens hoe het er als presentatie uit ziet, klik op Diavoorstelling en... als je niet tevreden bent kun je een en ander nog aanpassen, selecteer een effect en klik op Wijzigen, breng de gewenste veranderingen aan en bekijk nogmaals het resultaat. Ben je tevreden? Dan is het nu tijd om meer dia's toe te voegen.

Dia's toevoegen en opmaken

Klik met de rechtse muistoets in het diavenster links van je scherm en kies Nieuwe dia. In het vak wordt een nieuwe dia toegevoegd.

Op het werkblad kun je kiezen wat er op moet komen, tekst, een afbeelding, een grafiek of iets anders. Klik op Afbeelding invoegen uit bestand, blader naar de gewenste afbeelding, selecteer de afbeelding met een muisklik en klik op Invoegen.

Als je op het werkblad op de afbeelding klikt verschijnt een raster, daarmee kun je de afbeelding verplaatsen, vergroten, verkleinen en roteren. In de werkbalk verschijnt de optie Hulpmiddelen voor afbeeldingen, Opmaak. Hiermee kun je nog wat leuke dingen doen, een lijstje om de afbeelding maken, de vorm bepalen en nog veel meer, probeer zelf de verschillende opties maar. Ook nu geldt weer klikken hoeft niet, ga met de muis over de verschillende mogelijkheden, het voorbeeld wordt op het werkblad getoond.

Als je tekst toe wilt voegen dan kun je daarvoor de titelbalk gebruiken of uit het menu Invoegen Tekstvak kiezen, maar WordArt is ook een goede keuze, probeer maar eens.

Het Tekstvak (of WordArt) kun je verplaatsen naar een plaats naar keuze, dus ook op de afbeelding. Je zal alleen de tekst zien, want de achtergrond is transparant. Heb je liever een kleurtje als achtergrond voor de tekst? Dat kan ook, klik met de rechtse muistoets op het vak en kies Vorm opmaken. Kies bijvoorbeeld: Opvulling effen en kies een kleur.

Nu nog even de tijdsduur voor de dia's instellen en de manier waarop de presentatie wordt getoond, moet de toekomstige kijker zelf klikken of loopt alles automatisch? Als de kijker moet klikken hoef je verder niets te doen, maar het is dan wel aan te raden om op of bij de dia's de vermelding 'Klik om verder te gaan' te maken.

Om de presentatie automatisch te vertonen klik je op Diavoorstelling, Tijdsinstellingen voor Try-out.

De show wordt gestart en linksboven vind je een venstertje Try-out met daarin de tijd. Als je bij de gewenste tijd op het pijltje klikt verschijnt de volgende dia en als alle dia's van tijd voorzien zijn wordt gevraagd of je de tijdsinstellingen vast wilt leggen, klik Ja. Klik op Beeld, Normaal om naar het ontwerpvenster terug te keren.

Actie-instellingen

Misschien wil je de toekomstige kijkers van je presentatie niet alleen maar laten kijken, maar ook gelegenheid geven om zelf dingen te doen, bijvoorbeeld een geluidje af laten spelen als ze ergens op klikken, of een link naar een website?

Dat kan! Met de hele dia, met een tekstvak of WordArt, een GIF animatie of een kleine afbeelding. Selecteer met de rechtse muistoets het gewenste object, kies Invoegen en klik op Actie. Maak je keuze en klik op OK om de actie vast te leggen.

Muisklik vereist dat de kijker op het object moet klikken, maar... Het kan ook anders!Als je voor het tabblad Muisaanwijzer op object kiest dan is het voldoende om de actie uit te voeren als de kijker (al dan niet per ongeluk) met de muis over het object gaat.

Nu nog een muziekje op de achtergrond?

Het is maar wat je leuk vindt, het kan met en zonder muziek, maar een aardig deuntje kan de presentatie wat opvrolijken, aan jou de keuze. Met muziek dan maar?

Als je de muziek vanaf het begin van de presentatie wil laten horen dan moet je eerst de eerste dia selecteren, anders zal de muziek op een verkeerd moment starten! Klik vervolgens in het menu Invoegen op Geluid en kies Geluid uit bestand.

Blader naar de map waarin jouw muziek is opgeslagen. Kies het gewenste muziekje (dat kunnen MP3, Midi en nog wat andere formaten zijn) klik op OK en klik in het volgende venster op Automatisch.

Het ingevoegde geluid zal alleen tijdens de eerste dia worden afgespeeld, maar dat is vast niet wat je wilt. Om de muziek gedurende de hele presentatie af te laten spelen klik je op het luidsprekertje. In de taakbalk verschijnt Hulpmiddelen voor geluiden, klik daar op en kies bij Geluid afspelen de optie Tijdens dia's afspelen.

Je kunt het geluid icoontje tijdens de presentatie in beeld houden en het naar een door jou bepaalde plaats slepen of verbergen. In de werkbalk kun je ook een vinkje plaatsen voor de optie om de muziek te laten herhalen en het volume instellen.

Zo, de presentatie is klaar, alleen nog even opslaan en dan kan je werkstuk verzonden worden naar vrienden en bekenden. Maar let op! Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Als je op Opslaan klikt dan wordt de presentatie als werkstuk (project) opgeslagen met de extensie pptx, wel handig om het later nog te kunnen bewerken, maar niet om het te verzenden. Daarvoor wordt meestal het ppsx formaat gebruikt. Kies Opslaan als... type een bestandsnaam en selecteer PowerPoint-voorstelling, zo wordt de presentatie als .ppsx opgeslagen en is dan klaar voor het verzenden naar vrienden en bekenden.

Oudere versies van PowerPoint (en viewer) zullen een compatibiliteitsprobleem hebben en bestanden van de nieuwe versie niet herkennen, maar daar zijn oplossingen voor!

Kies Opslaan als... en klik Andere indelingen, kies uit de lijst Opslaan als... PowerPoint 97-2003-voorstelling.

Ook de toekomstige kijkers van je presentatie, die met oudere versies werken, kunnen het probleem oplossen! Zij kunnen de gratis PowerPoint Viewer 2007 downloaden en installeren, daarmee kunnen zij volledige presentaties bekijken die in PowerPoint 97 en hoger zijn gemaakt.

Met dit voorbeeld hebben we een eenvoudige presentatie gemaakt, maar... PowerPoint heeft nog veel meer mogelijkheden, als je wat vaker met het programma werkt, hier en daar wat klikt en probeert, dan zal je die mogelijkheden zelf wel ontdekken