Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Een presentatie maken met Microsoft PowerPoint 2003

Je hebt ze natuurlijk ook wel eens gezien, PowerPoint presentaties en diashows die daarmee gemaakt zijn.

Er zijn heel wat pps'jes in omloop, in alle varianten, dus voor elk wat wils. Ze zijn niet allemaal even mooi en vaak lijken ze ook erg op elkaar, maar een enkele keer kom je ware kunstwerkjes tegen.

Het leuke van PowerPoint presentaties is dat je ze gemakkelijk zelf kunt maken!

Voor dit voorbeeld werd PowerPoint 2003 gebruikt, Klik hier voor een voorbeeld met versie 2007.

Als je Microsoft PowerPoint opstart verschijnt het werkblad met een eerste dia waarin je tekst kunt invoegen, maar dat werkblad ziet er wel heel erg witjes uit. Dus laten we daar eerst maar wat aan doen. Om dat te veranderen kun je zelf een achtergrondkleur, patroon of afbeelding kiezen, maar ook een al kant en klare presentatie instellen.

Om zelf iets te ontwerpen kies je uit het rolmenu Opmaak de optie Achtergrond. In het Achtergrond venster kun je kiezen voor Meer kleuren en Opvuleffecten. Als je op de laatste klikt krijg je weer een aantal keuzen, Kleurovergang, Bitmappatroon, Patroon en Afbeelding. Klik maar eens op de verschillende opties om het effect te zien.

Ik heb in dit voorbeeld gekozen voor een ontwerpsjabloon, die zijn al kant en klaar en het spaart mij een hoop werk, maar jij mag natuurlijk voor wat anders kiezen.

Klik in het rolmenu Opmaak op Diaontwerp rechts op je scherm vind je de sjablonen, kies maar een leuke uit. Kies vervolgens in het rolmenu Diavoorstelling Diaovergang om je voorkeuren in te stellen.

Als je voor alle dia's de zelfde achtergrond wilt, en dit geldt ook voor de tijdsduur dat de dia getoond moet worden, dan klik je op Overal toepassen. Je kunt desgewenst later de instelling per dia veranderen.

Klik in het bovenste tekstvak en type een titel voor je presentatie. Het onderste vak is om meer informatie in te vullen, bijvoorbeeld door wie de presentatie gemaakt is en dat wat jij nodig vindt om te vermelden. Je mag ook alles in een vak typen, je kunt regels, woorden of alinea aanpassen in kleur en lettergrootte. Selecteer een tekstgedeelte en kies uit de werkbalk lettertype, kleur, afmeting en wat je meer wilt. Het tekstvak wordt automatisch aangepast aan de inhoud en als je het met de muis op het kader klikt kun je het verplaatsen.

Als je het andere vakje niet gebruikt is er geen reden om je daar zorgen om te maken, zolang je daar niets in hebt getypt komt dat tijdens de voorstelling niet in beeld, maar je mag het ook verwijderen, klik er op met de rechtse muistoets om het te markeren en kies Knippen uit het contextmenu.

Je kunt het resultaat van je werk op elk moment bekijken, klik daarvoor in het rolmenu Diavoorstelling op Voorstelling weergeven.

Animaties en effecten

Dat ziet er toch wat saai uit hè, de achtergrond is goed, die heb je zelf gekozen, maar het zou leuker zijn als de tekst met een mooi effect in beeld zou komen.

Dat kan! Kies in het rolmenu Diavoorstelling, Aangepaste animatie... Selecteer de tekst (of een ander object) en klik in het rechtse venster op Effect toevoegen, kies Ingang, Meer effecten... In het venster Starteffect toevoegen vind je tal van effecten. Als je er op klikt wordt het effect direct getoond. Klik op OK om je keuze vast te leggen.

Je kunt meerdere effecten op het zelfde object toepassen. In het venster Aangepaste animatie kun je de effecten selecteren en voorkeuren instellen, zoals Begin, Richting en Snelheid, precies zoals jij dat wilt. Als je voor Begin, Met vorige kiest dan worden de verschillende effecten samengevoegd.

Kijk nog maar eens hoe het er als presentatie uit ziet, klik op Diavoorstelling en... als je niet tevreden bent kun je een en ander nog aanpassen, selecteer een effect en klik op Wijzigen, breng de gewenste veranderingen aan en bekijk nogmaals het resultaat. Ben je tevreden? Dan is het nu tijd om meer dia's toe te voegen.

Dia's toevoegen en opmaken

Klik in het rolmenu Invoegen op Nieuwe Dia (of gebruik de sneltoets Ctrl+m) In het vak Dia's wordt een nieuwe dia toegevoegd en aan de rechterkant van het scherm vind je het Taakvenster. Als dat niet zo is dan kun je dat zelf activeren in het rolmenu Beeld.

In het taakvenster kun je de dia-indeling bepalen, dat hoeft dus niet alleen tekst of alleen een afbeelding te zijn, je kunt ook een combinatie gebruiken. klik maar op de verschillende opties onder Indelingen van inhoud.

Klik op het pictogram om inhoud toe te voegen, maak je keuze: Illustratie, afbeelding, een mediaclip en meer. Als je voor een plaatje gekozen hebt en daar tekst aan toe wilt voegen dan kies je het rolmenu Invoegen, Tekstvak. Dat vak kun je verplaatsen naar de plek waar je het hebben wilt, dus ook op de afbeelding.

Je zal alleen de tekst zien, want de achtergrond is transparant. Heb je toch liever een kleurtje als achtergrond voor de tekst? Dat kan ook, klik met de rechtse muistoets op het tekstvak en kies Tekstvak opmaken. Kleur, hoogte, breedte, kies maar uit.

Als je het tekstvak selecteert kun je ook de afmetingen instellen en... desgewenst ook roteren, dat geldt ook voor afbeeldingen en een aantal andere objecten! Of het er dan mooier op wordt weet ik niet, maar het kan wel eens van pas komen.

Klik in het taakvenster op Diaovergang om de attributen in te stellen, automatisch, met of zonder overgang, snelheid, tijdsduur en meer... (dit is niet nodig als je aan het begin van de presentatie al op Overal toepassen hebt geklikt)

Actie-instellingen

Misschien wil je de toekomstige kijkers van je presentatie niet alleen maar laten kijken, maar ook gelegenheid geven om zelf dingen te doen, bijvoorbeeld een geluidje af laten spelen als ze ergens op klikken, of een link naar een website?

Dat kan met de hele dia, of met een een tekstvak, een kleine afbeelding of een GIF animatie.

Selecteer met de rechtse muistoets het gewenste object en kies Actie-instellingen. Maak je keuze en klik op OK om de actie vast te leggen.

Muisklik vereist dat de kijker op het object moet klikken, maar...

Het kan ook anders! Als je voor het tabblad Muisaanwijzer op object kiest dan is het al voldoende om de actie uit te voeren als de kijker (al dan niet per ongeluk) met de muis over het object gaat.

Nu nog een muziekje op de achtergrond?

Het is maar wat je leuk vindt, het kan met en zonder muziek, maar een aardig deuntje kan de presentatie wat opvrolijken, aan jou de keuze. Met muziek dan maar?

Klik in het rolmenu Invoegen op Films en geluiden, Geluid uit bestand en blader naar de map waarin jouw muziek is opgeslagen. Kies het gewenste muziekje (dat kan MP3, Midi en nog wat andere formaten zijn) klik OK. Klik in het volgende venster op Automatisch.

Het ingevoegde geluid zal alleen tijdens de eerste dia worden afgespeeld, maar dat is vast niet wat je wilt. Om de muziek gedurende de hele presentatie af te laten spelen moet je nog wat instellingen doen.

Klik in het venster Aangepaste animatie op de gekozen muziek om dat te selecteren en vervolgens op het pijltje dat nu zichtbaar is. Kies Effectopties... Kies bij Afspelen Vanaf begin en bij Afspelen stoppen Na. Stel het aantal dia's in waarbij muziek te horen moet zijn en klik op OK. Klik op het tabblad Tijdsinstelling en kies Na vorige. Klik als laatste op het tabblad Geluidsinstellingen, daar kun je het volume instellen en aangeven of het pictogram al dan niet zichtbaar moet zijn tijdens de presentatie.

Je kunt meer muziekstukjes toevoegen, maar ook, als de tijdsduur te kort is voor de presentatie, de al ingevoegde muziek laten herhalen, dat kun je instellen in de Geluidsopties.

Klik met de rechtse muistoets op het pictogram, kies Geluidsobject bewerken en plaats een vinkje bij Herhalen tot film of geluid wordt stopgezet.

Zo, de presentatie is klaar, nu nog even opslaan, dan kan je werkstuk verzonden worden naar vrienden en bekenden. Maar let op! Er zijn verschillende manieren.

Als je op Opslaan klikt dan wordt de presentatie als werkstuk (project) opgeslagen met de extensie ppt, wel handig om het later nog te kunnen bewerken, maar niet om het te verzenden. Daarvoor wordt meestal het pps formaat gebruikt. Kies Opslaan als... type een bestandsnaam en selecteer PowerPoint-voorstelling, dan wordt de presentatie als .pps opgeslagen en is dan klaar voor het verzenden naar vrienden en bekenden.

Met dit voorbeeld hebben we een eenvoudige presentatie gemaakt, maar... PowerPoint heeft nog veel meer mogelijkheden, als je wat vaker met het programma werkt, hier en daar wat klikt en probeert, dan zal je die mogelijkheden zelf wel ontdekken