Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Afbeeldingen op maat gesneden!

Heb jij dat ook weleens gehad, zo'n e-mailtje met een aanhangsel en... als je dat op ging halen duurde het een hele tijd voor het binnen was en was het de moeite waard? Soms blijkt het een plaatje te zijn in TIFF of BMP formaat, 10Mb groot. Wel leuk hoor, dat wel, maar moest dat nou zo groot zijn en zo lang te duren?

Afbeeldingen kun je in diverse formaten opslaan, GIF, TIFF, BMP, JPEG (JPG) en meer, elk formaat heeft andere eigenschappen. Wel of niet gecomprimeerd (samengepakt), veel of weinig kleuren, is het formaat te gebruiken om plaatjes te verzenden?

Sommige formaten zijn zeer geschikt voor het verzenden per e-mail, andere juist weer niet, hier volgen wat bijzonderheden van een aantal formaten:

bullet

GIF - (Graphical Interchange Format) 256 kleuren maximaal, gecomprimeerd en klein in bestandsformaat. Aardig voor illustraties en eenvoudige plaatjes, maar niet geschikt voor foto's en scans.
 

bullet

TIFF - (Tag Image File Format) deze vorm van afbeelding wordt vaak gebruikt door drukkerijen, heeft veel kleuren en... een groot bestandsformaat.
 

bullet

BMP - (Bit Map Picture) met ware kleuren, maar eveneens groot in kilobytes, dus niet aan te raden voor verzending langs elektronische weg.
 

bullet

JPEG (JPG) - (Joint Photograph Expert Group) 24-bits kleuren en klein van formaat. JPG is bij uitstek geschikt voor het verzenden van foto's per e-mail.

Even een voorbeeldje, een TIFF bestand van ca. 16Mb is omgezet als JPG ca. 2.2Mb groot en eenmaal bewerkt en geoptimaliseerd nog slechts 60Kb en dat zonder verlies van beeldkwaliteit.

En dat is dus goed nieuws voor de ontvangers van dit soort bestanden want, nog afgezien van de telefoonkosten voor hen die geen kabel of breedband aansluiting hebben, scheelt het ook aanzienlijk in download tijd en de mailbox wordt dus niet meer zo lang geblokkeerd.

Op maat geknipte plaatjes zijn niet alleen voor het elektronisch verzenden geschikt, maar bijvoorbeeld ook bij het maken van een website, de pagina's zullen bij gebruik van kleine plaatjes een stuk sneller worden weergegeven.

Op maat knippen en opslaan in het juiste formaat is de remedie en... JPG en GIF zijn daarvoor dus beide geschikt. De een als het om veel kleuren gaat, de ander als het ook met wat minder mag.

Hoe doe je dat? - Gebruik voor dit doel je favoriete fotobewerkingsprogramma. Ik heb gekozen voor Adobe Photoshop Elements, maar met jouw programma lukt het vast ook.

bullet

Start Photoshop Elements en kies uit het rolmenu Bestand, Openen...

bullet

Blader naar de locatie waar het plaatje is opgeslagen.

bullet

Selecteer het en klik Openen.

Het plaatje verschijnt in beeld. Kies uit het menu Afbeelding de optie Formaat wijzigen, Afbeeldingsgrootte... Type voor een van de afmetingen een nieuw aantal pixels. Als het originele plaatje bijvoorbeeld 800*600 is zou je kunnen denken aan 400*300 of zelfs nog wat kleiner. Je hoeft maar een van de afmetingen te veranderen, tenminste, als je de optie Verhoudingen behouden hebt aangevinkt.

Als afbeeldingen alleen op het beeldscherm moeten worden getoond dan kan je de resolutie instellen op 72Dpi, maar kies voor 150Dpi als de afbeeldingen later moeten worden afgedrukt.

Klik OK om de wijzigingen vast te leggen. In het rolmenu Weergave vind je de optie Feitelijke pixels, als je daarop klikt kun je zien hoe de ontvanger het straks te zien zal krijgen. Nog te groot? Dan pas je de afbeelding nog eens aan, precies hetzelfde als daarnet, vul wat minder pixels in en klik OK.

Het komt wel eens voor dat men bijvoorbeeld een A4'tje heeft gescand, met slechts een klein plaatje er op, behalve het plaatje heb je dan ook te maken met een groot aantal nutteloze beeldpunten die het plaatje onnodig groot in afmeting maken.

In dat geval kies je het gereedschap Uitsnijden, klik er op met de muis of toets C. Markeer het plaatje (zie afbeelding). Dat markeren hoeft in eerste instantie niet zo precies, want je kunt het kader nog bijstellen.

Als je op deze manier het grote, loze vlak verwijderd hebt dan kan je desgewenst ook nog het aantal pixels veranderen zoals eerder omschreven.

Heb je het plaatje naar tevredenheid bewerkt? Dan kan je het opslaan, daarbij heeft Photoshop Elements een voordeeltje, dat programma kent de optie Opslaan voor Web, daarmee wordt het plaatje automatisch gecomprimeerd om het zo klein mogelijk te maken. Net als bij het 'normaal' opslaan heb je de keuze uit GIF, JPG en meer.

Mist jouw programma de optie Opslaan voor Web, kies dan voor het GIF formaat met zo min mogelijk kleuren, maar wel zo dat er niets aan kwaliteit verloren gaat. Als het om een foto gaat dan kies je JPG, met als kwaliteit Normaal.

Zo krijg je handelbare plaatjes, net zo mooi als het origineel, maar wel een heel stuk kleiner in bestandsgrootte en daardoor een stuk sneller te verwerken, zowel bij het verzenden per e-mail als bij het gebruik op websites...

Let op! Als je foto's gaat verzenden die de ontvanger af moet drukken dan zijn de op bovenstaande manier bewerkte plaatjes minder geschikt. Kies in dat geval wel voor het afsnijden op maat, maar sla ze op als JPG met als kwaliteit 10 tot 12. Het bestand wordt dan weleenswaar groter, maar dat moet dan maar een keer