Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Wenskaarten maken en afdrukken

Kaartjes maken kan in vele vormen, een eenvoudige ansicht, een dubbel- of in vieren gevouwen A4'tje en zo zijn er nog tal van variaties te bedenken.

Redenen om kaarten te verzenden zijn er genoeg, een Verjaardag, een Geboorte, een kaartje voor Kerstmis en Nieuwjaar, een groet, een felicitatie of zomaar een kaartje met de boodschap 'Ik denk aan jou'.

En wat te denken van een leuke cartoon of ander komisch plaatje, samen met de wens Beterschap om een zieke eens wat op te beuren, een mooie foto van een kleinkind aan Opa en Oma, kies zelf maar uit.

Zo'n kaartje wordt nog veel leuker als je er een persoonlijk tintje aan zou kunnen geven en... Dat kan, gebruik bijvoorbeeld een leuke foto van jezelf en maak daar met een decoratief lettertype een aardige tekst op.

Voor je een plaatje gaat maken moet je eerst bedenken hoe dat er uit moet gaan zien. Wordt dat een ansicht? En wil je er meerdere op een A4'tje maken? In dat geval moet je de afmeting aanpassen, want een ansicht is over het algemeen ca. 15*10,5 cm en daarvan gaan er geen vier op een velletje A4 dat ca. 30*21 cm groot is. Het kan wel natuurlijk, maar in dat geval passen er maar twee plaatjes op en gaat een groot deel van het (vaak dure) papier verloren.

Want je wilt natuurlijk wel een mooie afdruk maken op een stevige kwaliteit papier en dat kost nu eenmaal meer dan een standaard klad velletje. Plaatjes van 14*9,5 cm is in dat geval een betere keuze, je ziet er bijna niets van maar van die afmeting passen er wel vier plaatjes op een velletje

Wil je een dubbelgevouwen A4'tje gebruiken, maak dan een plaatje van ca. 18*12 cm, op die manier hou je rondom het plaatje een wit randje. En dat is niet alleen om het kaartje een mooier aanzicht te geven, maar meer nog om praktische redenen want... de meeste printers zijn niet in staat om een afdruk over het hele vel te maken!

Je kunt een plaatje maken en bewerken met een tekenprogramma, maar dat soort programma's zijn vaak zo duur dat de gemiddelde gebruiker er niet aan zal denken om ze aan te schaffen. Als alternatief kun je Microsoft Word gebruiken, een programma dat vaak met systemen wordt meegeleverd of wat in elk geval beter binnen het budget past dan zo'n tekenprogramma. Om die reden wil ik dat programma dan ook gebruiken om een (wens)kaartje te maken.

Een kaart maken op een dubbelgevouwen A4'tje

Meestal wordt een afbeelding op de voorkant geplaatst en komt een tekst tevoorschijn als de kaart wordt opengevouwen. Laten we maar beginnen met de voorkant.

Open Word met een nieuwe pagina. De indeling van die pagina is afhankelijk van het soort plaatje dat je wilt gebruiken. Is dat een verticale afbeelding dan moet de pagina als liggend worden ingesteld, maar als het om een horizontale afbeelding gaat dan kun je de pagina laten zoals die is.

Dat instellen kun je doen door onder het rolmenu Bestand, Pagina-instelling... te kiezen en op het pictogram Liggend te klikken. Klik ook nog even op het tabblad Papier en kijk of de juiste papiersoort en afmeting staat ingesteld. Klik Ok om eventuele wijziging(en) vast te leggen en het venster te sluiten.

NB. In latere versies van Microsoft Word is de optie Draaien en spiegelen beschikbaar, in dat geval kun je een afbeelding kantelen en maakt de papierinstelling niet meer uit!

Kies nu het rolmenu Invoegen, Afbeelding, Uit bestand... en blader naar het gewenste plaatje, selecteer het en klik op Invoegen.

Je kunt de afmetingen van de afbeelding aanpassen door er een keer op te klikken. Rondom het plaatje verschijnt dan een kader. Door op een van de hoekjes (in sommige versies rondjes) te klikken kun je, door met de muis te slepen, de afmeting veranderen en als je daarbij de Shift toets ingedrukt houdt wordt ook de verhouding bewaard.

De afbeelding heeft na deze bewerking de gewenste afmeting maar staat nog niet op de juiste plaats. Om een afbeelding te kunnen verplaatsen moet je die eerst losmaken van de achtergrond. Dat doe je door met de rechtse muistoets op de afbeelding te klikken, kies Afbeelding opmaken... In het verschijnende venster klik je op het tabblad Indeling, klik op 'Om kader' en klik OK.

Klik met je muisaanwijzer op de afbeelding en hou de muisknop ingedrukt, sleep een horizontale afbeelding naar het onderste gedeelte of een verticale afbeelding naar de rechtse kant van je A4'tje. Op de liniaal kun je aflezen of de afbeelding op de juiste plaats staat en indien nodig kun je de afbeelding nog centreren (Afbeelding opmaken... tabblad Indelen, dat is dus hetzelfde venster als waar je zojuist de afbeelding hebt losgemaakt van de achtergrond).

Het wordt tijd om een aardige tekst op de afbeelding te maken.

Je zou het plaatje als achtergrond in kunnen stellen en de tekst er gewoon overheen kunnen typen, maar de tekst is dan lastig te verplaatsen. Daarom kun je beter gebruik maken van een tekstvak, want dat laat zich wel gemakkelijk verplaatsen.

Markeer eerst de afbeelding met een muisklik (om extra vensters te voorkomen), kies uit het rolmenu Invoegen de optie Tekstvak, de cursor is nu veranderd in een kruisje. Klik weer op de afbeelding, maar hou dit keer de muisknop ingedrukt. Sleep een stukje naar rechtsonder en laat de muisknop los.

De afmeting kun je aanpassen door op het tekstvak te klikken, er verschijnt dan, net als bij het aanpassen van de afbeelding, een kader, klik op een van de rondjes en sleep tot de gewenste afmeting is bereikt.

Niet schrikken hoor, het gedeelte van de afbeelding dat niet meer zichtbaar is komt straks wel weer tevoorschijn.

Selecteer een lettertype naar keuze, kies een afmeting en type de gewenste tekst in het tekstvak. Nog niet geheel naar wens? Geeft niets, selecteer in dat geval de tekst en kies een ander lettertype en/of een andere afmeting tot je tevreden bent.

Is nu alles naar wens? Klik dan met de rechtse muistoets op de rand van het tekstvak, kies Tekstvak opmaken... Klik in het opmaakvenster op het tabblad Kleuren en lijnen. Selecteer naast Kleur Geen opvulling en bij Lijn Geen lijn. Het tekstvak en de omlijning worden transparant zodat de hele afbeelding weer zichtbaar wordt. Nu nog even het tekstvak naar de juiste plaats slepen en je kaart is klaar.

Het is handig om de verschillende objecten (dat zijn de afbeelding en het tekstvak en misschien wel meerdere tekstvakken, want dat kan ook) te groeperen. Mocht het later nodig zijn om de afbeelding te verplaatsen dan sleep je tegelijk ook de andere objecten mee naar de nieuwe plaats.

Klik op de afbeelding, druk de shift toets in en hou die vast, klik op het tekstvak. Heb je meerdere tekstvakken gemaakt? Blijf dan de shift toets vasthouden en markeer met een muisklik ook de andere objecten. Klik vervolgens met de rechtse muistoets op een selectie en kies Groeperen, Groeperen om de objecten samen te voegen.

Let op, klik op de rand van de tekstvakken, want als je naast de selectie klikt mag je opnieuw beginnen

Als alles naar wens is kan het afdrukken beginnen, want op deze pagina komt verder niets, immers, de tekst willen we aan de binnenkant en dat is dus op de keerzijde van het velletje papier.

De opmaak van de binnenkant is weer afhankelijk van jouw wensen, hoe wil je de tekst op het papier hebben? Horizontaal, dus zo dat wanneer je de kaart openvouwt als een boekje de tekst direct leesbaar is, of verticaal, waarbij je de kaart eerst een kwartslag moet draaien om de tekst te kunnen lezen?

  Horizontaal zodat je de tekst bij het openvouwen direct kunt lezen, dus net zoals wanneer je een boekje openslaat?
 
Of verticaal waarbij je de kaart eerst een kwartslag moet draaien om de tekst te kunnen lezen?

Voor een horizontale tekst moet je de opmaak Liggend kiezen, voor een verticale tekst hoef je niets te veranderen. Maak een tekstvak, maar let op! Teken je tekstvak niet in het tekenpapier zoals wordt aangegeven maar er naast, dan kun je het zonder verdere poespas gemakkelijk verplaatsen! Type de gewenste tekst en sleep het tekstvak naar de plaats waar jij het hebben wilt (zie voorbeeldjes hierboven).

Ook nu kun je weer kiezen uit een scala van lettertypen en ze desgewenst door elkaar gebruiken, een plaatje of een randje toevoegen, dus geheel naar jouw artistieke smaak en keuze. Als je daarmee klaar bent stop je het eerder afgedrukte velletje papier weer in de printer en drukt de tekst op de keerzijde af. Nu nog even het velletje vouwen en je kaart is klaar.

Pas op! In het begin kan dat afdrukken wel eens mis gaan, want het velletje papier kan gemakkelijk verkeerd worden ingevoerd, maar... als je een beetje oplet zal dat vast wel lukken en krijg je precies de afdruk zoals jij die had bedoeld.

Vier afbeeldingen op één velletje maken (ansichtkaartje)

Dat gaat vrijwel hetzelfde, met dat verschil dat je kaartje kleiner is en geen binnenkant heeft. Voeg je afbeelding in, maak die los van de achtergrond en gebruik ook deze keer een tekstvak om de tekst(en) toe te voegen. Kies groeperen om de objecten samen te voegen en sleep de groep naar de gewenste plaats.

Selecteer de groep en druk Ctrl+C om die te kopiëren. Druk op Ctrl+V om een nieuwe groep te plakken. Sleep ook de nieuwe groep naar de gewenste plaats, herhaal dit nog twee keer en ziedaar, vier afbeeldingen op één A4'tje! O ja, het hoeven natuurlijk niet persé dezelfde plaatjes te zijn...

Voor andere varianten mag je zelf een beetje puzzelen, je kent nu de werkwijze en met een beetje goede wil kom je er vast wel uit

Tip! Kaartje2go.nl om een leuke kaart te maken met je eigen foto!

 

Klik hier om de printversie van dit artikel te downloaden.