Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Internet, even kennismaken met het wereld wijde web!

Internet is een netwerk van computers verspreid over de hele wereld die door middel van zogenaamde servers aan elkaar gekoppeld zijn. Internet omvat het bladeren door (web) pagina's gemaakt door bedrijven of particulieren, het elektronisch verzenden en ontvangen van post, het praten met andere gebruikers en meer.

Een mooi woord, dat Internet, maar toch zal het de beginner even duizelen want alle onderdelen ervan hebben dan wel dezelfde noemer Internet maar zijn desondanks heel verschillend en hebben soms maar zijdelings of helemaal niets met elkaar te maken.

Globaal kunnen we Internet onderverdelen in drie hoofdstukken te weten:

bullet

Browsen of Navigeren - Het bladeren door en bekijken van web pagina's

bullet

E-mail - Communiceren via elektronische post

bullet

IRC - Praten (of liever schrijven) met mede Internet gebruikers

Maar je zal ook termen tegenkomen als FTP, HTTP, WWW, URL, CGI, JAVA en meer, afkortingen die er eigenlijk niet zo veel toe doen maar die hopelijk in onderstaande tekst wat duidelijker worden.

Het Browsen of Navigeren

HTTP - 'HyperText Transfer Protocol' is een afgesproken code voor het samenstellen van web pagina's zodat ze gelezen kunnen worden door de zogenaamde browsers of navigators zoals Internet Explorer, Netscape, Opera en andere.

Met de navigator kun je niet alleen pagina's bekijken, maar ook bestanden downloaden, formulieren verzenden en tegenwoordig ook al vaak bestellingen doen bij warenhuizen en andere bedrijven. Het browsen is te vergelijken met het bladeren in een groot boek, maar dan met wat extra. Dat boek, of liever gezegd de pagina's zijn ondergebracht op het 'World Wide Web'.

Om Internet pagina's te kunnen gebruiken heb je een adres nodig, dat is ook volgens een bepaald protocol opgebouwd, bijvoorbeeld: http://www.omewil.nl

Wat we eigenlijk vragen is een code (http) op het Internet (www) te vinden met het adres omewil in (nl) Nederland. Een adres zou er net zo goed iets anders uit kunnen zien. Zo kan www weleens worden weggelaten en de laatste letters hoeven lang niet altijd een land aan te geven, want org, net, com en andere extensies kunnen ook, al naar gelang een adres vertegenwoordigd.

Anders uitgelegd? We willen een pagina (http) uit het grote boek (www) met de naam omewil in het hoofdstuk (nl) Nederland

Eigenlijk bestaat zo'n Internet adres (URL) helemaal niet uit welke tekst dan ook maar uit een IP nummer (Internet Provider nummer), bijvoorbeeld 64.188.4.123 maar omdat nummers nu eenmaal moeilijk te onthouden zijn worden deze voor ons gemak omgezet in tekst die door de systemen van de Internet aanbieder, herkenbaar zijn zodat deze feilloos het bijbehorende nummer (adres) kunnen contacten.

Hoe kom je aan adressen?

Internet adressen krijg je op verschillende manieren, je leest ze in boekjes en folders van diverse bedrijven, ziet ze op televisie, je krijgt ze van vrienden en bekenden of direct van de persoon of instantie in kwestie middels een visitekaartje om maar een paar manieren te noemen.

Er is geen vergelijkbaar boek voor Internet adressen zoals bijvoorbeeld de telefoongids maar we kunnen wel adressen opzoeken via zogenaamde zoekrobotten. Google, Ilse Altavista, Vindex en noem ze maar op. Probeer maar eens, type www.google.nl in de adresbalk van je browser, gevolgd door een enter. http hoeft niet, dat wordt voor je ingevuld. De pagina van Google zal verschijnen en daar vind je opties om te gaan zoeken naar iets wat je interesse heeft.

Type maar een zoekwoord in het daarvoor bestemde venster, gevolg door een enter of klik Zoeken (of iets dergelijks, want dat is per zoekrobot verschillend) en binnen korte tijd wordt er een aantal adressen (links of snelkoppelingen) getoond, klik er op en de betreffende pagina zal verschijnen, klaar voor gebruik.

Op verreweg de meeste pagina's kom je links tegen naar andere web pagina's (web sites), soms naar soortgelijke onderwerpen, maar vaak ook naar andere interessante pagina's, dus... als je uitgekeken bent hoef je niet perse terug naar een zoekrobot, maar kun je ook gaan 'Surfen', want zo noemt men dat als je met gebruik van links van de ene naar de andere pagina gaat.

Je zal nog vele andere toepassingen tegenkomen via HTTP. Zo worden er transacties gedaan op zakelijk gebied (E-Commerce). Maar ook bankzaken kan je via het Internet regelen. Wees voorzichtig als je daar gebruik van wil maken, want deze systemen zijn beslist niet waterdicht, ook al beweert men vaak anders. Dat geldt eigenlijk voor alles waar het aankomt op het verstrekken van persoonlijke gegevens!

E-Mail - De elektronische brievenbus

Met een e-mail programma als Outlook Express, Eudora, Netscape en dergelijke kun je berichten verzenden en ontvangen aan en van mede Internet gebruikers. E-mail heeft niets van doen met het browsen ook al lijkt dat soms wel zo en is een op zich staand geheel en werkt via andere protocollen zoals POP (inkomend) en SMTP (uitgaand) die door de Internet aanbieder worden verstrekt, samen met je eigen unieke e-mail adres. Er zijn ook e-mail servers die via http werken en dat schept wel eens verwarring.

POP/SMTP mail servers werken met mailprogramma als bovengenoemd en dus niet via de browser. Maar er zijn uitzonderingen op die regel, want diverse organisaties bieden gratis e-mail adressen en die werken dan wel via de browser (dus http). Soms kun je ook je eigen POP e-mail verwerken via de browser, maar dan alleen als jouw provider daarvoor een optie heeft. Dat laatste is wel makkelijk als je eens een tijdje van huis bent en toch contact wil blijven houden met je vrienden en bekenden.

Een e-mail adres ziet er zo uit: jan@kabelfoon.nl ofwel naam@provider.land. De naam kies je zelf (je Internet account) of krijg je van je provider (dat is trouwens hetzelfde als Internet aanbieder). Dan volgt altijd het @ (apenstaartje) en daarna de naam van de provider en tenslotte het land.

En omdat men die begrippen nogal eens door elkaar gooit: Internet adressen (URL's) beginnen dus altijd met http://etc. en e-mail adressen hebben altijd een @

Het zal je misschien ook al zijn opgevallen dat er zowel in Internet- als e-mail adressen vrijwel nooit hoofdletters worden gebruikt. Dat is omdat sommige servers daar niet mee uit de voeten kunnen, hoewel dat de laatste tijd steeds minder wordt.

Ook voor e-mail adressen is er geen echt elektronisch adresboek, je zal de adressen van je contacten van hen zelf of via andere bekenden moeten krijgen. Soms vind je een adres op een persoonlijke web pagina.

IRC - Kletsen met medegebruikers

IRC staat voor 'Internet Relay Chat'. Chatten kan met verschillende programma's, ICQ (I Seek You), MSN en AOL messenger, stuk voor stuk programma's waarbij jij bepaald wie er in je contacten lijstje komen.

Er zijn ook andere chat programma's als Pirch en Mirc en die werken anders, ze maken verbinding met chat groepen die voor iedereen toegankelijk zijn, dat is soms leuk maar vaak ook erg irritant, het is een kwestie van smaak en... uitproberen.

Chatten gebeurd veelal door het schrijven van berichten in een direct contact, maar met programma's als MSN Messenger kun je ook gebruik maken van een microfoon en camera (webcam).

De programma's hebben een ding gemeen, ze zijn allemaal vergeven van reclame, maar gelukkig zijn er voor de meeste extra insteek toepassingen verkrijgbaar om die uit te kunnen schakelen, nou ja gelukkig, Ome Wil kent mensen die dat wél leuk vinden, nou ja, het is maar waar je van houdt natuurlijk

Er zijn wat varianten op de drie genoemde hoofdstukken maar daar krijg je niet direct mee te maken. Ftp (File Transfer Protocol), peer-to-peer, een netwerk van gebruikers die door hetzelfde programma te gebruiken met elkaar verbonden zijn. Enkele bekende uitwisseldiensten zijn Kazaa, IMesh en WinMX.

Je komt ook kreten tegen als JAVA, Flash- en Realplayer en meer van dat fraais, maar ook daar doe je niet direct wat mee, in de meeste gevallen wordt je, als dat nodig is, automatisch naar een website gebracht om noodzakelijke onderdelen te downloaden.

O ja, downloaden betekend eigenlijk het ophalen van een bestand en e-mail e.d. Het verzenden daarvan noemt men uploaden.

Pas op! Internet is een open boek en vaak ook een bron van kwaad! Wees dus uiterst voorzichtig met het verstrekken van willekeurig welke informatie, maar ook met het downloaden van bestanden, zeker bij het gebruik van uitwisseldiensten, je weet maar nooit wat je binnen haalt. Happy surfing...

horizontal rule

Voor degenen die de Engelse taal niet machtig zijn is hier een woordenlijstje met veel gebruikte Internet termen:

Browsen Navigeren op het Internet, ook wel Surfen of Bladeren  genoemd
Browser Het programma waarmee je de Internet pagina's bekijkt
Chat(ten) Communiceren met andere gebruikers
Downloaden Het ophalen van bestanden
E-Commerce Zakelijke transacties via het Internet
FTP Een verbinding voor het verzenden en ontvangen van bestanden
HTTP Afgesproken code voor het samenstellen van Internet documenten
IRC Een afgesproken verbinding voor chatten
Provider Internet aanbieder, dus degene die jouw Internet verbinding verzorgt
Search engine Zoek robot voor het vinden van Internet adressen
Server Een computer van de Internet aanbieder
Uploaden Het verzenden van bestanden
URL Internet adres
WWW World Wide Web (Wereldwijd netwerk)