Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Extensies en bijbehorende programma’s

Windows kan het volgende bestand niet openen ... Er verschijnt een venster met deze tekst als je probeert een bestand te openen dat je van een goede bekende ontvangen hebt. En dat is jammer, want juist die bekende stuurt altijd van die leuke dingen.

Het venster biedt een paar mogelijkheden om het bijbehorende programma te zoeken, maar behoudens een enkele treffer loopt zo'n zoekactie vaak op niets uit.

De reden is dat ieder een eigen voorkeur heeft voor een bepaald programma en... daar zit nu precies het probleem. Veel programma’s gebruiken namelijk een eigen- en andere juist dezelfde extensie. Vaak kun je die bestanden dan ook alleen maar bekijken als je het betreffende programma hebt geďnstalleerd, maar je moet dan wel weten welk. Het is dus eigenlijk niet zo vreemd dat ook Windows dan geen oplossing kan bieden.

Als men plaatjes in de vorm GIF of JPG en tekstdocumenten zonder opmaak en andere franje zou sturen, dan zou iedereen die bestanden gewoon kunnen bekijken, want dat zijn afgesproken standaardformaten en dus voor elk systeem geschikt. Maar helaas...

Bestanden zijn ook vaak ingepakt, dat wil zeggen dat men een of meerdere bestanden heeft samengevoegd in een archief. Dat kan met diverse programma’s zoals rar, zip en ace. Dat soort bestanden moet je uitpakken om ze te kunnen bekijken en ook daarvoor is hetzelfde programma vereist als waarmee ze werden ingepakt.

Problemen alom dus, vandaar het idee om een lijstje te maken van veelvoorkomende extensies, zodat je weet wat je moet installeren of wat je anderszins moet doen om de, voor jouw systeem nog onbekende, bestanden wél te kunnen bekijken.

Maar pas op, in verreweg de meeste gevallen kunnen bestanden schadelijke informatie bevatten! Laat dus, voor je ze gaat gebruiken of uitvoeren, je antivirus programma een scan uitvoeren, daarmee voorkom je vaak ernstige problemen!

ACE, RAR en ZIP – Samengepakt archiefbestand, hiervoor heb je de overeenkomende programma’s nodig om het uit te pakken, maar een programma als Total Commander is ook in staat om dat (in veel gevallen) voor je te doen.

Bat en Com – Zelfstartende tekstbestanden die een lijst met een aantal opdrachten bevatten.

CAB – Windows archiefbestand dat met recente Windows versies bekeken kan worden bekeken, zonder extra hulpprogramma's. Met de wat oudere Windows versies kan voor dit doel Total Commander worden gebruikt.

DAT – Databestand dat door programma’s wordt gebruikt als opslag, ze zijn voor elk programma verschillend, om ze te kunnen gebruiken moet je bij de afzender informeren naar het programma waarmee ze werden gemaakt en dat installeren.

DOC – Tekstbestand dat normaliter met Kladblok en/of Wordpad kan worden gelezen, maar dit soort tekstbestanden bevat, anders dan bij een kladblok versie, ook informatie voor opmaak etc. Om ze te kunnen bekijken zoals ze bedoelt zijn zal je het programma moeten installeren waarmee ze zijn gemaakt. Deze Doc bestanden worden door diverse tekstverwerkers als Microsoft Word, Corel Word Perfect en dergelijke gebruikt. Dus ook in dit geval is het handig om te weten waarmee het document werd gemaakt.

EXE – Uitvoerbaar bestand waarvoor geen extra programma’s nodig zijn.

HTM of HTML – ofwel Hyper Text Markup Language, documenten gemaakt volgens een afgesproken code voor gebruik op het Internet. Deze documenten kun je met Internet Explorer, Outlook Express en dergelijke programma's bekijken.

MDB – Microsoft Access Database bestand, dat kan worden geopend met Access, een onderdeel van Microsoft Office.

MSI - Microsoft installatie bestand. Dit is een gecomprimeerd bestand, maar kan niet worden geopend met bijvoorbeeld zip of ace. Vrijwel altijd zal een poging daartoe met de foutmelding 'fout in het bestand' worden afgedaan. Klik met de rechtse muistoets op het bestand en kies Installeren om ze te kunnen gebruiken.

PDF – Adobe Acrobat document, je kunt een gratis Adobe Acrobat reader downloaden waarmee je dit soort bestanden kunt bekijken.

PPG, PPS, PPZ – PowerPoint (dia)presentatie of archief. PowerPoint is een onderdeel van het Microsoft Office pakket en je moet het installeren om dit soort bestanden te kunnen bekijken. Je kunt een gratis PowerPoint viewer downloaden bij Microsoft.

PSD – Adobe Photoshop document, dit kan met Adobe Photoshop, of met bijvoorbeeld ACDSee worden geopend.

RA of RAM – RealPlayer audio- of videobestand. Alleen RealPlayer kan deze bestanden voor je uitvoeren.

Dit was zomaar een greep uit vele en… er zijn er nog veel meer, datgene wat jij zocht zal er dan ook vrijwel zeker niet bij hebben gestaan. Mocht je meer informatie over de bestandsformaten willen hebben, kijk dan op "The File Extension Source"