Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Digital Rights Management (DRM).

Digital Rights Management is een controversiële techniek waarbij makers of uitgevers van muziek, films, software e.a. kunnen aangeven welke handelingen aan de gebruiker van dit werk zijn toegestaan. Zo kan een uitgever het afdrukken of kopiëren verbieden, of bepalen dat het werk maar voor een bepaald aantal dagen gebruikt kan worden.

Je koopt bijvoorbeeld een muziek cd en betaald daarvoor € 10. Om de muziek af te kunnen spelen krijg je een licentie. Tot zover is dat nog wel aanvaardbaar maar, als je de muziek op een cd’tje wilt branden ontstaat er een probleem, ‘u bezit geen of onvoldoende rechten om deze bestanden op te slaan’ (of iets van dien aard) is er dan te lezen.

Als je meerdere computers hebt en ook daarop de muziek af wilt spelen dan kan dat, want je mag (een beperkt aantal keren) de zelfde licentie gebruiken, maar daarna ben je die rechten kwijt en mag je de muziek opnieuw aanschaffen.

Je kunt wel een back-up maken van je licentie, die wordt dan ergens in de map ‘Documents en settings’ opgeslagen, maar als je systeem vastloopt en opnieuw moet worden geïnstalleerd dan ben je die, zo goed als zeker, ook kwijt en… het importeren van de licentie gaat ook nogal eens mis! Al met al dus niet zo’n geweldig systeem.

Ook voor de makers niet, want de beperking is vrij gemakkelijk te omzeilen: afspelen, opnemen en opslaan, zo simpel als wat.

De techniek is zeer omstreden omdat bijvoorbeeld nog niet is vastgelegd wat er met de kopieerbeveiliging gebeurt na het verlopen van het copyright en werken eigenlijk vrij zouden moeten zijn.

Opnemen en omzetten van muziek

Muziek wordt in veel formaten aangeboden. Nog afgezien daarvan hebben de diverse werkjes ook nog een verschillend geluidsniveau en als je die samen op een CD zou zetten dan zou je tussen de muziekjes door heen en weer mogen lopen om het volume te regelen, tenzij je een afstandbediening hebt voor dat doel

Maar, het is misschien toch gemakkelijker om dat vooraf even te regelen, dus zowel bestandsformaat als het geluidsniveau aan te passen, dat is vrij snel te doen en niet eens zo moeilijk. Je hebt er twee gratis programma’s voor nodig, dBpowerAMP Music Converter (www.dbpoweramp.com) en MP3 Gain (mp3gain.sourceforge.net) samen met een insteekmodule voor WMA kun je met het omzetten beginnen.

Tegelijk met de Music Converter wordt ook het programma dMC Audio CD Input geïnstalleerd, daarmee kun je de CDA (Compact Disc Audio) bestanden van een muziek CD importeren en als MP3 op de harddisk opslaan, waardoor je in staat bent om een eigen compilatie te maken.

Hoe gaat het in zijn werk? Als je nog geen muziekstukjes hebt dan is dat natuurlijk je eerste werk, je kunt ze bijvoorbeeld downloaden met een peer-to-peer programma als BearShare of van een bestaande CD opnemen.

Dat opnemen gaat zo: doe een muziek CD in de CD-Rom speler en start het programma Audio CD Input op. De inhoud van de CD komt vanzelf in beeld. Tevens verschijnt een venstertje met een eventueel beschikbare titel van een album, als je daar op klikt komen alle titels van de CD in beeld, dat is niet alleen overzichtelijker dan track01, track02 enz. maar sowieso een stuk gemakkelijker, want als de namen er al staan dan hoef je de tracks straks niet stuk voor stuk te hernoemen.

Met de vinkjes voor de namen bepaal je welke tracks moeten worden opgenomen en met een klik op het pictogram Rip (linksboven) wordt het proces gestart. Je kunt vooraf bepalen waar de bestanden moeten worden opgeslagen en in welk formaat dat moet gebeuren, MP3, WMA of anders, gebruik daarvoor de knop Options. Met een klik op de knop Settings kun je de kwaliteit voor de op te nemen muziek instellen.

NB. De MP3 encoder mag je 30 dagen gratis gebruiken, daarna moet je die registreren om er onbeperkt gebruik van te kunnen maken!

Muziek omzetten doe je met dBpowerAMP Music Converter. Als je dat programma opstart verschijnt er een bladervenster, kies naast Files of type: een formaat, dan worden alleen de bestanden met de gekozen extensie getoond. Selecteer een bestand of met behulp van Ctrl of Shift meerdere bestanden en klik op Open.

In het verschijnende venster kun je kiezen welk formaat bij het opslaan moet worden gebruikt, MP3, WMA e.a. Daaronder kun je de kwaliteit instellen (voor Windows media CBR is een codec noodzakelijk, maar VBR lukt altijd). Met een klik op Convert wordt het proces gestart.

Het geluidsniveau van de muziekbestanden gelijk maken doe je met MP3 Gain, start het programma op en klik op de knop Open bestand(en). Blader naar jouw muziekmap, selecteer de gewenste bestanden (weer met behulp van Ctrl of Shift) en klik op Open. Klik op Nummer Niveau om het proces te starten, eventjes geduld en… al je muziek heeft een soortgelijk volume.

Let op! De bestaande bestanden worden overschreven, als je originele bestanden ook wilt behouden dan moet je vooraf kopieën maken!

Rest nog de andere vormen van muziek die niet door Music Converter worden herkend, bijvoorbeeld midi en met DRM beveiligde bestanden (die na het bewerken natuurlijk niet meer legaal zijn!).

Daarnet zei ik het al, afspelen, opnemen en opslaan, zo simpel als wat, nou ja bijna want...

De instelling van de geluidskaart kan problemen geven. “Wat je hoort kun je opnemen” is niet altijd waar. Sommige geluidskaarten nemen alles op wat wordt aangeboden, dus die vormen geen probleem, andere moeten vooraf worden ingesteld. Die instellingen zijn voor elke kaart anders maar in de meeste gevallen is de keuze “Stereo Mix” de juiste en anders is het even uitproberen.

Met Windows Media Speler kun je de muziek afspelen en met de Nero Wave Editor kun je het geluid opnemen, dat programma is daar uitermate geschikt voor, want daarmee kun je de opgenomen bestanden ook gelijk bewerken, maar met willekeurig welke andere recorder zal het ook wel lukken. Start Windows Media Speler, kies je favoriete muziekje en laat dat maar vast afspelen.

Start Nero Wave Editor, kies uit het rolmenu Audio de optie Opnemen. Stel desgewenst de sample optie in naar keuze en Klik op OK. Klik in het Opnamepaneel op het rondje (opnemen) en regel het geluidsniveau middels het luidspreker icoontje in de taakbalk, als de rode streepjes niet meer verschijnen is het goed. Stop de opname en klik het pijltje naar links om de proefopname te verwijderen.

Start nu nogmaals de recorder en start ook je geluidsbestand vanaf het begin. Doe maar rustig aan, want het precieze begin en einde stellen we later in. Als de opname klaar is klik je op OK. In het editor venster verschijnt een grafisch weergegeven stereo geluidsgolf.

Speel de opname een stukje af om te bepalen waar het echte begin zit en markeer dat gedeelte met de muis, gebruik Ctrl - X om het weg te knippen. Doe het zelfde aan het einde van de muziek en knip het laatste lege gedeelte er af.

Je kunt het begin en einde in- en uitfaden (rolmenu Volume) en nog een aantal bewerkingen uitvoeren om er een fraai geheel van te maken. Als je daarmee klaar bent dan kun je het bestand opslaan als WAV, MP3 of een ander formaat naar keuze, dat je net als andere muziekbestanden kunt gebruiken voor het branden van een Audio- of MP3 CD.