Start pagina
Android
Artikelen
Beveiliging
Tips & trucs
Windows 7
Windows 8
Windows 10
Downloads
Links

     

Bestanden bewaren en in- en uitpakken met WinRAR of WinZip.

Je kunt niet zuinig genoeg zijn op belangrijke bestanden, bewaren op de computer is wel goed, maar opslaan op een ander medium is een beter plan, want stel je eens even voor dat de computer crasht?

Soms kun je het systeem wel weer opstarten en in dat geval is er dus geen probleem, maar vaak lukt dat niet meer, je kunt niet meer bij je bestanden, ze zijn reddeloos verloren!

Persoonlijke bestanden zijn, als het goed is, uniek, een ander heeft ze dus niet voor je en die op je harddisk stonden, daar kun je niet meer bij. Met een klein beetje geluk kun je een nieuwe Windows installatie over de beschadigde versie heen installeren en op die manier nog een aantal bestanden redden, maar ook dat lukt niet altijd.

Dan maar een nieuwe installatie! De programma's kun je ook opnieuw installeren en als je vooraf een back-up van je belangrijke bestanden hebt gemaakt dan valt de schade dus wel mee en is een crash minder erg, of eigenlijk, alleen maar vervelend.

Maar voor het allemaal zover is gaan we hamsteren! Dus al het lekkers bewaren, in dit geval dus belangrijke data als documenten, e-mail adressen, adressenlijsten, agenda's, muziek, foto's en filmpjes en wat je allemaal nog meer wilt behouden. Dat doe je op de door jou gekozen media, een externe harddisk, een pendrive (USB stick) of CD of DVD.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de laatste twee, omdat andere apparaten, als die aangekoppeld zijn, door een virus of andere kwaadaardige software beschadigd kunnen worden of... kunnen crashen, net als de harddisk.

Mappen maken en organiseren

Op veel computers is het vaak een rommeltje, om maar niet te spreken van een chaos, de in de loop der tijd verzamelde bestanden staan op de meest vreemde plaatsen en je raakt daardoor het spoor nogal eens bijster. Daar moet je dus eerst wat aan doen. Het maken van mappen bijvoorbeeld, een map documenten, een voor de foto's en ook voor de overige bestanden elk een eigen map. Zo kun je later, als ze op CD of DVD gebrand zijn of op een ander media zijn opgeslagen, al je bestanden gemakkelijk terugvinden.

Open Start, Mijn documenten. Zie je wel hoeveel bestanden er in staan? Documenten, tekstbestanden, foto's en nog veel meer. Dat kan anders! Een voorbeeldje. Klik met de rechtse muistoets op een lege plaats en kies uit het contextmenu Nieuw, Map en geef de map een naam, bijvoorbeeld Documenten. Klik op een document en houdt Ctrl-toets ingedrukt, klik op andere documenten, die je ook in de nieuwe map wilt plaatsen. Laat de Ctrl-toets maar los en klik met de linkse muistoets op een van de, nu gemarkeerde, documenten en sleep die boven de nieuw gemaakte map, als die verkleurd laat je de muistoets los. Dat ruimt lekker op hè?

Maak op deze manier ook nieuwe mappen voor foto's, muziek en andere bestanden, zo krijg je een georganiseerde indeling van je bestanden. Maak ook nog een mapje met de naam Overigen of Privé. Daar kun je dan bijvoorbeeld e-mail adressen, wachtwoorden, agenda's en dergelijke in opslaan, makkelijk alles bij elkaar in één bestand.

Gaan we nu branden?

Nee, wacht daar nog eventjes mee, laten we het eerst eens hebben over het inpakken (comprimeren) van bestanden.

Foto's, muziek en filmpjes is vaak weinig tot geen ruimtewinst mee te behalen, die zijn, door het formaat waarin ze gemaakt zijn, al gecomprimeerd, verder inpakken heeft dus geen zin, behalve dan dat de bestanden bijvoorbeeld wel als één bestand per e-mail of messenger verzonden kunnen worden.

Voor documenten, teksten, databases en sommige andere bestanden is het wel handig als ze worden ingepakt, niet alleen is zo'n bestand overzichtelijker, maar het levert ook ruimtewinst op.

ZIP en Winzip

Voor het comprimeren met ZIP heb je geen extra programma nodig, Windows XP heeft dat als standaard. Probeer maar eens: klik Start, Mijn documenten. Klik met de rechtse muistoets op een van de mappen die je daarnet gemaakt hebt en kies Kopiëren naar, Gecomprimeerde map, klik Ja in het volgende venstertje.

Het gecomprimeerde bestand wordt gemaakt en opgeslagen en de originele bestanden kunnen worden verwijderd, want die worden nu bewaard in het nieuwe bestand. Als je de inhoud weer wilt gebruiken dan hoef je alleen maar te dubbelklikken op het bestand en de inhoud naar de plaats te slepen waar je die hebben wilt.

Voor meer geavanceerde mogelijkheden heb je WinZip nodig, daarmee kun je bepalen of je een bestand op wilt splitsen in meerdere delen, een wachtwoord mee wilt geven en de locatie aangeven waar het archiefbestand moet worden opgeslagen, maar dat programma is niet gratis verkrijgbaar.

Er zijn nog meer archiveringsprogramma's, WinRAR, WinAce, Lha, en meer, ook daarvan zijn geen gratis versies beschikbaar, dat wil zeggen voor het inpakken, want uitpakken kan wel, bijvoorbeeld met 7-Zip of TUGZip, beide programma's zijn gratis verkrijgbaar en in het Nederlands te gebruiken (voor de laatste moet je een Dutch language pack downloaden en installeren).

Met deze programma's kun je zo ongeveer alle bekende archiefbestanden uitpakken.

Nu gaan we branden!

Start je favoriete brandprogramma, gebruik de wizard of kies een optie, CD of DVD en sleep de, inmiddels netjes georganiseerde mappen en ingepakte, bestanden naar het nieuwe venster voor de CD, geef de CD een naam, zodat je die later weer gemakkelijk kunt herkennen en... Branden maar!

En laat dan de computer maar crashen, nou ja, toch maar liever even niet