Tips

 

Omhoog

Waardevolle Weetjes voor de ware liefhebber

 

Verse Mosselen ?
Rauw, gekookt of gefrituurd
Gezondheidspolitie van de zee
Mosselen alleen lekker in de "R"maanden ?
Oranje of Witte ?

Hoeveel kilo mosselen kopen ?
Zo kook je mosselen
Eventjes bewaren
Mosterdroom sausje
Mosselsausje


Verse Mosselen ?

Als je wilt weten of mosselen vers zijn, hou ze dan even met de bolle kant onder de koudwaterkraan of tik tegen de schelp met een scherp mesje. Sluit de mossel zich, dan is er geen probleem. Dan leeft de mossel dus nog, dus dan is ze ook vers. Weigert ze dicht te gaan, dan kun je ze beter weggooien.

Rauw, gekookt, gebakken of gefrituurd

Mosselen kunnen gekookt, gebakken of gefrituurd worden gegeten. Men kan ze bovendien, net als oesters rauw eten. Het is echter wel een heel gedoe om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken. Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Mosselen die te lang gekookt worden, zijn taai en bruin. Overigens is het sterk af te raden om bijvoorbeeld tijdens de vakantie de zelfverzamelde mosselen ruw te eten. Zelfgevangen mosselen kunnen kiemen en bacteriŽn bevatten, die bij rauw gebruik, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

"Gezondheidspolitie van de zee" Het voedsel van mosselen bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door het langsstromende water te filtreren. Terwijl de kieuwen het ingeademde water filtreren waarbij de als voedsel geschikte deeltjes worden gesorteerd en naar de mond gebracht, worden tegelijkertijd de afvalstoffen uit het water verwijderd. Om die reden worden mosselen ook wel eens de "gezondheidspolitie van de zee" genoemd.

 Mosselen alleen lekker in de "R" maanden?

Dat mosselen maar echt lekker zouden zijn in de maanden met een ĎRí was vroeger waar. Toen was het, bij gebrek aan moderne koeltechnieken en snel vervoer, bijna niet haalbaar om in de zomer- maanden de mosselen vers tot in het binnenland te vervoeren. Pas vanaf september konden niet- kustbewoners verse mosselen smullen. Maar gelukkig kan nu iedereen mosselen smullen, ook in maanden zonder ĎRí.

Oranje of Witte ?

Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaakverschil," zegt de mosselkweker. Maar omdat het oog ook mee eet, zullen sommige mensen oranje mosselen lekkerder vinden dan witte of omgekeerd. Dat kleurverschil zou te maken hebben met het feit dat er mannelijke en vrouwelijke mosselen zijn. Maar welke kleur nu mannetjes en welke kleur dan wel vrouwtjes hebben, heeft tot nu toe nog geen mens kunnen bepalen.

Hoeveel kilo mosselen kopen ?

Voor mosselen als hoofdgerecht, rekent men meestal 1 kg per persoon. Als ze met een zware roomsaus of extra veel groenten worden geserveerd, dan volstaat 1/2 kg per persoon. Voor mosselen als voorgerecht rekent men meestal 18 tot 20 mosselen per persoon.

Zo kook je mosselen

Kook de mosselen op een hevig vuur. Eventueel kun je een bodempje wijn of bouillon toevoegen als smaakmaker. De mosselen zijn gaar als de schelpen open zijn. Schud de pan tijdens het koken een paar keer om, zodat alle mosselen gelijkmatig gaar worden.

Eventjes bewaren

Uiteraard koop je mosselen geen dagen op voorhand. Als ze toch een paar uur moeten wachten voor ze de pan in gaan, dan bewaart u ze het best in de koelkast. Leg de zak in een groot recipiŽnt met op de bodem een omgekeerd bord. Zo kan het mosselwater weg en liggen ze niet in het vocht. Om te beletten dat de mosselen open gaan, kun je er beter nog een gewicht op leggen zodat de zak veilig dicht blijft.

Mosterdroom

Roer 2 dl mayonaise met 1 dl room en 1 eetlepel graanmosterd tot een glad papje. Breng op smaak met citroensap

Mosselsausje

Roer 1 koffielepeltje mosterd met 1 eetlepel azijn en een snuifje zout en peper tot een glad papje. Leng aan met 2 dl gezeefd mosselvocht

 

Bron: 

Internet, 
Boodschappen 2005
mijzelf en anderen; waarvoor hartelijk dank

 


Copyright © 2006 SiejoKee