|
Waardevolle
Weetjes voor de ware liefhebber |
Verse Mosselen ?
Rauw, gekookt of gefrituurd
Gezondheidspolitie van de zee
Mosselen alleen lekker in de "R"maanden ?
Oranje of Witte ?
Hoeveel
kilo mosselen kopen ?
Zo kook
je mosselen
Eventjes bewaren
Mosterdroom
sausje
Mosselsausje
|
|
Verse
Mosselen ?
Als
je wilt weten of mosselen vers zijn, hou ze dan even met de bolle kant
onder de koudwaterkraan of tik tegen de schelp met een scherp mesje.
Sluit de mossel zich, dan is er geen probleem. Dan leeft de mossel dus
nog, dus dan is ze ook vers. Weigert ze dicht te gaan, dan kun je ze
beter weggooien.
|
|
|
|
|
Rauw, gekookt,
gebakken of gefrituurd
Mosselen
kunnen gekookt, gebakken of gefrituurd worden gegeten. Men kan ze
bovendien, net als oesters rauw eten. Het is echter wel een heel gedoe
om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken.
Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Mosselen die te lang
gekookt worden, zijn taai en bruin. Overigens is het sterk af te raden
om bijvoorbeeld tijdens de vakantie de zelfverzamelde mosselen ruw te
eten. Zelfgevangen mosselen kunnen kiemen en bacteriën bevatten, die
bij rauw gebruik, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
|
|
"Gezondheidspolitie
van de zee"
Het
voedsel van mosselen bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door
het langsstromende water te filtreren. Terwijl de kieuwen het ingeademde
water filtreren waarbij de als voedsel geschikte deeltjes worden
gesorteerd en naar de mond gebracht, worden tegelijkertijd de afvalstoffen
uit het water verwijderd. Om die reden worden mosselen ook wel eens de
"gezondheidspolitie van de zee" genoemd.
|
|
|
|
Mosselen
alleen lekker in de "R" maanden?
Dat
mosselen maar echt lekker zouden zijn in de maanden met een ‘R’ was
vroeger waar. Toen was het, bij gebrek aan moderne koeltechnieken en
snel vervoer, bijna niet haalbaar om in de zomer- maanden de mosselen
vers tot in het binnenland te vervoeren. Pas vanaf september konden
niet- kustbewoners verse mosselen smullen. Maar gelukkig kan nu iedereen
mosselen smullen, ook in maanden zonder ‘R’.
|
|
Oranje
of Witte ?
Tussen
oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaakverschil," zegt
de mosselkweker. Maar omdat het oog ook mee eet, zullen sommige mensen
oranje mosselen lekkerder vinden dan witte of omgekeerd. Dat
kleurverschil zou te maken hebben met het feit dat er mannelijke en
vrouwelijke mosselen zijn. Maar welke kleur nu mannetjes en welke kleur
dan wel vrouwtjes hebben, heeft tot nu toe nog geen mens kunnen bepalen.
|
|
|
|
Hoeveel
kilo mosselen kopen ?
Voor
mosselen als hoofdgerecht, rekent men meestal 1 kg per persoon. Als ze
met een zware roomsaus of extra veel groenten worden geserveerd, dan
volstaat 1/2 kg per persoon. Voor mosselen als voorgerecht rekent men
meestal 18 tot 20 mosselen per persoon.
|
|
Zo
kook je mosselen
Kook
de mosselen op een hevig vuur. Eventueel kun je een bodempje wijn of
bouillon toevoegen als smaakmaker. De mosselen zijn gaar als de schelpen
open zijn. Schud de pan tijdens het koken een paar keer om, zodat alle
mosselen gelijkmatig gaar worden.
|
|
|
|
Eventjes
bewaren
Uiteraard
koop je mosselen geen dagen op voorhand. Als ze toch een paar uur moeten
wachten voor ze de pan in gaan, dan bewaart u ze het best in de
koelkast. Leg de zak in een groot recipiënt met op de bodem een
omgekeerd bord. Zo kan het mosselwater weg en liggen ze niet in het
vocht. Om te beletten dat de mosselen open gaan, kun je er beter nog een
gewicht op leggen zodat de zak veilig dicht blijft.
|
|
Mosterdroom
Roer
2 dl mayonaise met 1 dl room en 1 eetlepel graanmosterd tot een glad
papje. Breng op smaak met citroensap
|
Mosselsausje
Roer
1 koffielepeltje mosterd met 1 eetlepel azijn en een snuifje zout en peper
tot een glad papje. Leng aan met 2 dl gezeefd mosselvocht
|