Voor
de romescosaus moeten de tomaat en de knoflook 30 minuten in een
niet-ingevette schaal in een oven van 175ºC gezet worden. Doe de paprika en de
Spaanse peper in een steelpan met het water en 3 eetlepels azijn. Breng
dit aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het 5 minuten zachtjes
koken. (gebruik je Spaanse peper, doe deze dan later in de
keukenmachine). Verhit een eetlepel olie in een kleine pan en bak daarin
het brood tot het aan beide zijden goudbruin is. Doe het dan in een
keukenmachine of een blender. Fruit in dezelfde olie de amandelen tot ze
goudbruin zijn en doe ze ook in de keukenmachine samen met de gekookte
paprika en Spaanse peper, de knoflook en de tomaat. Laat de machine
draaien terwijl je langzaam de resterende halve kop olie, de resterende
theelepel azijn, zout en peper toevoegt. Giet het geheel door een zeef,
voeg zout naar smaak toe en bewaar het in een schaal op
kamertemperatuur.
Kook
de mosselen met wat witte wijn en verse groenten al omscheppend 5
minuten tot de schelpen open zijn. Serveer de mosselen op de
schaal en zet het schaaltje met saus in het midden. De saus kan de dag
tevoren gemaakt worden, de mosselen een paar minuten van tevoren. Bewaar
de saus op kamertemperatuur en dien deze bij kamertemperatuur op.